Sınav kaygısı!Kaygı; kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı bedensel, zihinsel ve duygusal değişimlerle kendini gosteren bir uyarılmışlık durumudur. Sınava hazırlanan oğrencilerde kaygı beklenen bir durumdur ,belli bir duzeyde olması yararlıdır ve başarı oranını arttırır. Kaygı duzeyinin cok yukselmesi ise başarı oranı ile ters orantılıdır ve kişiyi olumsuz yonde etkilemeye başlar.
Kaygı yaşayan bir oğrencide ( bireyde) birtakım bedensel belirtiler ortaya cıkar. Ders calışırken ya da sınava girerken ağız kuruluğu, terleme, titreme, kalp carpıntıları,nefes almada gucluk, mide- bağırsak problemleri, dikkatini toplamada gucluk vb semptomlar gorulebilir. Bu belirtilerin yaşanması kişideki endişe duzeyini arttırır ve başarıyı olumsuz etkiler.
Kaygının zihinsel sureclerdeki değişimleri de belirgindir. Sınava girecek olan oğrencinin sınavla ilgili olumsuz duşunceleri belirgindir.
" ya başarısız olursam, ya kazanamazsam, annemle babam cok uzulecek, herkese rezil olucam, hayatım mahvolur"gibi olumsuz duşunce surecleri belirgindir, gun boyu surebilir ve oğrenci tum bunları kontrol etmede gucluk yaşar . Endişe ve sınavla ilgili korkuları giderek yoğunlaşır.
Kaygıyla baş etmek mumkundur. Yukarıda ifade edilen duşunce sureclerinin kontrol edileren olumsuzdan olumlya donuşturmek gerekir. Orneğin;
"Eğer başaramazsam, her şey biter!" yerine"Elimden gelen gayreti gosterdim, bir cok kez arkadaşlarımla gezmeye bile gitmedim, sınavda da elimden geleni yapacağım" gibi olumlu duşunce sureci kaygı duzeyini duşurecektir.
Kaygı duzeyi yukseldiğinde rahatlama egzersizleri de yapılabilir. Kafanızı boşaltmak , biraz dinlenirken burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan vermek rahatlamanızı sağlayacaktır. Universitede olduğunuzun hayallerini kurmaya şimdiden başlayabilirsiniz.
Sınav oncesinde; gece uyumak icin kendinizi zorlamayın, her zaman kacta yatıyorsanız o saatte yatabilirsiniz( 23.00 ı gecmemesine dikkat edin) yatmadan once ılık bir duş alabilirsiniz.

Sabah her zaman yediklerinizin dışında bir şey yememeye dikkat edin, belki midenizi bozabilir. Şekerli bir şeyler tatmak da yararlı olacaktır. Onceden yerini belirlediğiniz okulunuzun yolunu tutun yaklaşık 45 dk onceden orada bulunacak şeklide yola cıkabilirsiniz. Kimliğinizi yanınıza almayı unutmayın. Salona alınmayı beklerken kendinize odaklaşmamaya onem gosterin, cevrenizle ilgilenin. Sıranıza oturduğunuzda duşunceniz " Şu soruların hakkından geliyim bekle beni universite" olsun. Soruları dikkatli okuyun, zamanı iyi kullanın ve yapamadığınız soru uzerinde durmayın, atlayın, ( atladığınız soruyu cevap kağıdında silik bir şekilde işaretleyin, zamanınız kalırsa geri donersiniz) Zamanı iyi kullanmayı unutmayın, başkaları ile kendinizi asla karşılaştırmayın!. Boş bıraktığınız sorunun tumunu kocaman bir yuvarlak icine alabilirsiniz. Geri donduğunuzde hemen onu fark edebilmek icin. Soruları okurken olumlu bir ifade mi olumsuz bir ifademi olup olmadığına dikkat edin, soruyu okurken son kelimeyi icinizden vurgulayın. ( aşağıdakilerden hangisidir, hangisi değildir.) Kendinizi daha onceden defalarca girdiğiniz deneme sınavlarındaymış gibi hissedin. Zaman su gibi akıp gececek gercekten sınav bittiğinde bittiğine bile inanmakta gucluk cekeceksiniz. "elimden geleni yaptım, işte herşey bitti , sıra guzel bir tatilde.." diyerek sınavdan gulumseyerek cıkın.
Bu donemde ailelere duşen gorev cok buyuk;cocuklara guvendiklerini hissettirmeli,onları eleştirmemeli, başka cocuklarla asla kıyaslamamalı, SONUC NE OLURSA OLSUN HEP YANINDA OLDUĞU hissettirilmeli, hayatta başarının sadece sınav olmadığı vurgulanmalıdır.

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]