Hollanda'da yaşanan enerji krizinden etkilenen ve zor zamanlar yaşayan fırınlar kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Ulkede son donemde hızla artan elektrik ve doğal gaz fiyatlarından etkilenen bazı fırınlar kapanma tehlikesi yaşarken bazıları da maliyetlerini karşılayamadıkları icin faaliyetlerine son veriyor.

Fırın sahipleri maddi sıkıntıları gidermek icin enerji tasarrufu yapmaya calışsa da ceşitli ekmek ve unlu mamullerin uretimi icin fırınların her gun uzun saatler calışması gerekiyor.

Bu durum fırıncılar icin cok yuksek fiyatlardan gaz ve elektrik tuketimi anlamına geliyor.
Schiedam kentinde fırıncılık yapan Hasan Atik, ulkede yaşanan enerji krizinden fırınların "aşırı derecede" etkilendiğini soyledi.

Bu işi 23 yıldır yaptığını, fırınlarda her şeyin gaza bağlı olduğunu anlatan Atik, "Daha once aylık enerji faturası bin 800 euro iken şimdi 5 bin 400 euro oldu. Bu bizim icin cok buyuk bir meblağ." dedi.

Atik, bu duruma karşı yapabilecekleri fazla bir şey olmadığına dikkati cekerek "Biz kendi urettiğimiz urunleri azaltmaya ve fırını cok kullanmamaya calışıyoruz. Fırında fazla kalması gereken ekmek turlerini fazla yapmamaya calışıyoruz. Kesik ekmek, Trabzon ekmeği gibi ceşitli urunleri cıkarmamayı amaclıyoruz. Boyle bir tasarrufa gideceğiz." ifadesini kullandı.

Urunlerin satış fiyatlarını biraz yukselttiklerini ancak bunun cozum olmadığını ifade eden Atik, "Fiyatlarda ufak tefek değişiklik yaptık ama bu halk icin gercekten olağanustu, cunku herkesin kendi butcesine gore 25, 30 cent bile cok gelebiliyor. Halkın alım gucu oldukca duştu." diye konuştu.

Atik, hukumet ve enerji şirketlerinden esnaf icin acil cozum beklediklerini, aksi takdirde 3-5 ay icinde bircok fırının kapanma tehlikesi yaşayacağını dile getirdi.

"BOYLE GİDERSE FIRINLARIN COĞU BATAR"
Rotterdam'da 30 yıldır fırıncılık yapan Zeki Solmaz da enerji krizinin en cok fırıncıları etkilediğini anlattı.

Solmaz, fırıncıların kullandığı doğal gaz ve elektriğin fiyatının cok yuksek olduğuna vurgu yaparak "Şu an eskisine gore 3 kat fazlasını oduyorum. Aylık bin 600 euro oderken enerji şirketi ile sozleşmem bittikten sonra aylık fatura 5 bin 600 euroya cıktı. Daha yıllık enerji faturası gelmedi bile. Benim tahminim yıllık enerji faturasında fazladan 20-30 bin euro gelir diye duşunuyorum. Diğer fırıncı arkadaşlardan edindiğimiz bilgi bu şekilde." değerlendirmesini yaptı.

Sınırlı imkanlar olsa da tasarruf yaptıklarını soyleyen Solmaz, şunları kaydetti:

"İhtiyac olmayan lambaları artık acmıyoruz. Gerekmediği zaman fırının ust gozunu kapatıp sadece bir gozunu calıştırıyoruz. Biraz tasarruf etmeye calışıyoruz ama uretim icin mecbur doğal gaz ve elektrik kullanmamız gerekiyor. Fırındaki buzdolaplarının calışması gerekiyor, fırının yanması gerekiyor. Tasarrufa gidecek fazla bir şey yok aslında, bu durum cok zor fırıncılar icin. Yaptıklarımız da yetersiz. Boyle giderse fırınların coğu batar. Şu an biz ailece calışıyoruz. Sadece bir işcimiz var. Bizim aile olarak aylığımız ve gelirimiz yok. Eski birikimlerimizle gecinmeye calışıyoruz. İki aydır bu şekilde devam ediyor ama bu nereye kadar gider bilemiyorum."

Solmaz, "Hollanda'da enflasyon yuzde 10'larda diyorlar ama neye gore hesaplıyorlar bilmiyorum. Benim aldığım urunlere bakıyorum en az artan yuzde 80 artmış. Yuzde 100, yuzde 300 artan urunler de var. Şu ana kadar aldığımız urunlere 4-5 kez zam yapıldı ama biz sattığımız urunlere fazla zam yapamıyoruz." dedi.

Schiedam kentinde 12 yıldır bir fırında calışan Hollandalı Ineke Ruijs de enerji krizi ve personel eksikliği nedeniyle calıştığı, 25 yıldır hizmet veren fırının bu hafta kapanacağını dile getirdi.

Bu duruma cok uzulduğunu, fırını ve muşterilerini ozleyeceğini belirten Ruijs, enerji fiyatlarının 5 katına cıktığını, tasarruf icin son zamanda fırını oğlene kadar acsalar da kapanmaması icin faydası olmadığını ifade etti.

Hukumet, 20 Eylul'de, 1 Ocak 2023'ten itibaren haneler icin enerji ucretlerinde tavan fiyat uygulamasına gidileceğini acıklamıştı.
  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala