Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Solingen kentinde, 29 Mayıs 1993'te Genc ailesinin Untere Werner Caddesi'ndeki evleri kundaklandı. Irkcı saldırıda Mevlude Genc sağ olarak kurtulurken, kızları Gulsum İnce (28), Hatice Genc (21), torunları Hulya Genc (11), Saime Genc (5) ve yeğeni Gulustan Ozturk (12) hayatını kaybetti. Saldırıda 5 yakınını kaybeden Mevlude Genc, 30 Ekim'de yaşadığı Almanya'da fenalaşıp, hastaneye kaldırıldı. Tedavi altına alınan Genc, tum cabalara rağmen kurtarılamadı. Irkcı saldırıda sevdiklerini kaybetmesine rağmen tum demeclerinde barış, hoşgoru ve kardeşlik mesajları verip, Almanya'daki Turk toplumu arasında 'Bilge Ana' olarak anılan Mevlude Genc icin toren duzenlendi. Dun kundaklanan evin yerine dikilen anıt onunde yapılan torene, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Cağatay Kılıc, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendrik Wust, Berlin Buyukelcisi Ahmet Başar Şen, Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach ile cok sayıda kişi katıldı. Buradaki cenaze namazının ardından Genc'in cenazesi, Turkiye'ye uğurlandı. Turk bayrağına sarılan cenazesi, Turk Hava Yolları'na ait TK2818 sefer sayılı tarifeli ucakla sabah saatlerinde Turkiye'ye getirilen Genc icin memleketi Amasya'nın Taşova ilcesine bağlı Mercimek koyunde cenaze duzenlendi. Cenazeye Mevlude Genc'in eşi Durmuş Genc ile yakınları, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Rıdvan Duran, Almanya'nın Ankara Buyukelcisi Jurgen Schulz, eski Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski İcişleri Bakanı Efkan Ala, Vali Mustafa Masatlı, Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Belediye Başkanı Mehmet Sarı ile cok sayıda kişi katıldı. Cenazede taziyeleri kabul eden Mevlude Genc'in kardeşi Fadime Guneş sozun bittiği yerde olduklarını soyleyerek, "Sozun bittiği yerdeyiz. Dilim varmıyor onun anlattıkları, yaşadıkları. Her zaman, 'Gardaş acı, benim acım. Hic kimseyle kotu olmayın. Kimseye kusup, darılmayın. Acılarımı icime gomdum. Siz kimseye kinlenmeyin' derdi. 'Aman abla, ne kadar iyisin' diyordum. 'Doğduğum değil; doyduğum yerdeyim' derdi. Ablam anlatılmaz, onunla yaşamak gerek. Onun ekmeğini yemeyen insan yoktur. Almanları oyle bir alıştırmıştı ki; Turkiye'nin sarmasına, dolmasına. Mekanı cennet olsun" dedi. Ablasını anlatan Şehri Ozturk de "Ağlayarak geldik. Akciğerlerinde sorun cıkmış, yere yığılmış, kurtaramadık. O acılar unutulmaz. O ciğeri yana yana bir gun oldu kendi bitti, oldu. Bizim de olacağımız o. Kurban olduğum Allah, onları o dunyada buluşturur" diye konuştu. Oğle vakti kılınan namazının ardından Mevlude Genc'in cenazesi, koydeki aile kabristanlığında dualarla toprağa verildi. Kundaklama olayı sonrası verdiği barış mesajlarıyla ulkede hoşgorunun sembolu olup, Turk ve Alman toplumunu birbirine yakınlaştıran acıklamalar yapan Mevlude Genc, bircok odule de layık gorulmuştu. 1996'da Federal Liyakat Nişanı ile odullendirilen Genc, 2003'te Friedrich-Ebert-Vakfı'nın Alman-Turk Kultur Haftaları'nda Dostluk Odulu'ne ve 2015'te de Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Liyakat Nişanı'na layık bulunmuştu. Irkcı saldırıda binayı ateşe veren Neo-Naziler yargılanmış; Markus Gartmann 15 yıl, Felix Kohnen, Christian Reher ve Christian Buchholz da 10'ar yıl hapis cezası almıştı. DHA'nın aktardığına gore korkunc saldırıdan Almanları sorumlu tutmayan ve 'hoşgoru' mesajarı veren Mevlude Genc'in "Geceleri ağladım ama gun boyunca hayatta kalan cocuklarımın yuzlerine gulumsedim; nefretin kalplerine girmediğinden emin olmak zorundaydım" sozleri ise hafızalara kazınmıştı.