ABD'de Tedarik Yonetim Enstitusu imalat endeksi, ekimde bir onceki aya gore 0,7 puan azalışla 50,2'ye inerek Mayıs 2020'den bu yana en duşuk seviyeye geriledi. SP Global tarafından acıklanan ekim ayına ilişkin imalat sanayi PMI ise yukarı yonlu revize edilerek 50,4 oldu.
Tedarik Yonetim Enstitusu (ISM), ekim ayına ilişkin imalat sanayi endeksini acıkladı.

Buna gore, ISM imalat endeksi ekimde bir onceki aya kıyasla 0,7 puan azalarak 50,2'ye duştu. Beklenenden az duşuş kaydetmesine rağmen Mayıs 2020'den bu yana en duşuk seviyeye gerileyen verinin 50 değerini alması ongoruluyordu.

İmalat sanayi buyumesinin ivme kaybetmeye devam ettiğini gosteren endeks, eylulde 50,9 değerinde gercekleşmişti.

Uretim endeksi ekimde aylık 1,7 puan artışla 52,3'e yukselirken, yeni siparişlere ilişkin endeks 2,1 puan artışla 49,2'ye cıktı. İstihdam endeksi de aynı donemde 1,3 puan artarak 50'ye tırmandı.

Bu donemde imalat sanayisinin 8 alt sektoru buyume kaydederken, 10 sektor kuculdu. Bu donemde daralan sektorler; mobilya, ahşap urunleri, kağıt urunleri, tekstil, baskı, işlenmiş metal urunleri, kimyasal urunler, birincil metaller, bilgisayar ve elektronik urunler ile yiyecek, İcecek ve tutun urunleri oldu.
İMALAT SANAYİ PMI VERİSİNDE YUKARI YONLU REVİZYON

Ote yandan, S&P Global tarafından acıklanan ekim ayına ilişkin imalat sanayi Satınalma Yoneticileri Endeksi (PMI) ise 49,9'dan 50,4'e revize edildi. İmalat sanayi PMI verisi, eylulde 52 değerinde gercekleşmişti.

IHS Markit'ten yapılan acıklamada, uretimin artmaya devam ettiği ancak zayıf talep koşullarının buyumeyi engellediği belirtildi.

PMI verilerinin 50 ve uzerinde değerler alması sektorde genişlemeye, 50'nin altında kalması ise daralmaya işaret ediyor.
  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala