Zonguldak ’ın Kilimli ilcesine bağlı Gelik beldesi Dağbaca mevkisinde iddiaya gore, 11 kacak gocmenin calıştığı madenin girişi 25 Şubat ’ta patlatıldı, ocak kapatıldı. Gocmenler ise sınır dışı edildi. Kadir Ulama ile Umit Kurt ve diğer işciler, ruhsatsız olarak işletilen ocağı olay gunu tekrar acmaya calıştı. Girişi temizleyip iceri girdikleri sırada Kurt ve Ulama, gocuk altında kaldı. İhbarla sağlık, AFAD, jandarma ve Turkiye Taşkomuru Kurumu tahlisiye ekipleri sevk edildi. Ekiplerin calışmasıyla 2 madencinin cansız bedenine ulaşıldı. Soruşturma kapsamında ocak sahibi olduğu one surulen Mustafa Kurt ve M.U., gozaltına alınırken sevk edildiği adliyede cıkarıldığı hakimlikce tutuklandı. Zonguldak 3 ’uncu Ağır Ceza Mahkemesi ’nde gorulen duruşmaya tutuklu sanık Mustafa Kurt, SEGBİS ile katılırken, maden ocağında hayatını kaybedenlerin yakınları, avukatlar ve sanığın yakınları salonda hazır bulundu. Bilirkişi raporlarında Mustafa Kurt ’un asli kusurlu olduğu belirtilirken savcı, mutalaasını acıkladı. Soruşturma kapsamında daha once tahliye edilen M.U. ’nun beraatini isteyen savcı, Mustafa Kurt hakkında ‘bilincli taksirle birden fazla kişinin olumune neden olma ’ sucundan cezalandırılmasını talep etti. Mutalaaya karşı soz verilen Umit Kurt ’un eşi F.K., “M.U. ocağın sahibi değil, Mustafa Kurt ocağın sahibidir. Cezalandırılsın.” dedi. Mustafa Kurt ise “Ben 8 ay yattım. Hicbir sucum yok. Beraatimi talep ediyorum. Ayrıntılı beyanları avukatım verecek.” diye konuştu. Sanık avukatı da “Muvekkilim, işci ve malzemelerin temini, bunların odemelerinin sağlanması, ocaktan cıkarılan komurun satılması hususunda tam ve tek yetkili olmadığı bizce sabittir. Akrabası Umit Kurt ’un teklifiyle kendisinin işletmesini kabul eden muvekkilim asli kusurlu değildir. Bilincli taksir olmadığı acıktır. İstenmeyen sonucların oluşmasında muvekkilimin sorumluluğu muteveffalarla eşit duzeydedir. Hukum kurulup ceza verilecekse de taksir hukumlerinin uygulanmasını, muvekkilin tahliyesini talep ediyorum.” dedi. Mahkeme heyeti, Mustafa Kurt hakkında '2 kişinin olumune neden olmak'tan 6 yıl, bilincli taksir olduğu icin artırım yapılarak 8 yıl hapis cezasına hukmetti. Kurt ’un cezası, takdiri indirim ile 6 yıl 8 aya indirilirken tutukluluk halinin devamına karar verildi. M.U. ’nun ise beraatine karar verildi. DHA ’nın haberine gore duruşma cıkışı sanık Mustafa Kurt ’un yakınları, Umit Kurt ’un eşinin uzerine yurudu. Polisin araya girmesiyle olay buyumeden sona erdi.