Sınav kaygısı, yalnızca sınav kaygısı değildir. Nasıl oksuruk veya ateş bir hastalık değilse, oksuruğe veya ateşe neden olan sorunu bulmak gerekiyorsa, sınav kaygısını da kendi başına bir sorun olarak gormek genellikle tedavinin etkisiz veya eksik kalmasıyla sonuclanır. Diğer tum tıbbi problemlerde olduğu gibi nedenlerinin sorgulanması gerekir.Cunku bu sorunla başvuran hastalarda sınav kaygısı hemen daima daha geniş bir fotoğrafın bir parcasıdır yalnızca, veya daha genel bir sorunun belirtisidir diyelim. Yeterli istatistik calışmalar elimizde olmasa da sınav kaygısına Panik Bozukluğu, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Sosyal Fobi gibi bir kaygı bozukluğunun eşlik etmesine klinisyenler alışıktır.
Sınav kaygısı, kişinin girdiği sınavların coğunda belirgin olarak ortaya cıkan titreme, bulantı, baş donmesi, ateş basması, terleme gibi bedensel belirtiler ve başarısız olacağı, değersizlik-sucluluk duşuncelerinin eşlik ettiği bilişsel carpıtma ve belirtilerle karakterizedir. Kişi bu belirtilerin sınav oncesi hafta veya gunlerde, sınavdan hemen once veya sınav anında yoğunlaşmasından yakınır.
Tedavi stratejileri acısından kişinin etkileşimde bulunduğu aile, okul, toplumsal koşullar, universite sınavı gibi onemli bir sınava ne kadar vakit kaldığı gibi faktorler onemlidir. Bu faktorlerin değerlendirilmesiyle kişiye terapotik ve medikal tedavi(ilac tedavisi) onerilir. Gevşeme teknikleri ve kaygı giderici ilacların kombine kullanımı yuksek oranda fayda sağlar.
Sınav kaygısında en onemli problem bu sorunu yaşayan kişinin genelde lise-universite cağında olması, kişinin psikiyatrik tedavi arayışına kendisinin giremeyişidir. Ailenin bu soruna ve psikiyatrik tedaviye bakış acısı, coğu zaman kişinin tedaviye duyduğu ihtiyacın onune gecer.
Sınav kaygısı yaşayan oğrenci veya yetişkinler coğu zaman bunun yaygın ve cozulebilir bir problem olduğundan haberdar değildir, sorunla kendi icinde baş etmeye calışır. Eğer soz konusu olan genc bir insansa, bazen ailenin bu durumu bir sorun olarak kabullenmesi ve yardım arayışına gecilmesi de zor olabilir. Tum kaygı bozukluklarında olduğu gibi tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar yol alınacağı unutulmamalıdır.
[h=2]Bursa Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sınav kaygısı icin cozum aramak
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sınav kaygısı icin cozum aramak