Kaygı, heyecan hayatın icinde olan doğal ve kacınılmaz duygulardır. Aşırı duzeye cıkmadığı ve kişinin performansını olumsuz etkilemediği surece bizi hedefe yonlendiren, motive eden bir guctur. Baş edilemez duzeye cıktığında ise insan hayatını olumsuz etkileyen, bircok alanda performansı azaltan bir engel halini alır.
Sınav kaygısı; sınavdan gunlerce hatta aylarca once başarılı olup olunmayacağı konusunda aşırı kaygı yaşanması ile kendini gosterir. Bu kaygı belirtileri sınava calışma motivasyonunu etkileyebileceği gibi uyku, yemek, sosyal ilişkiler gibi gunluk aktiviteleri de olumsuz duzeyde etkileyebilmektedir. Bununla birlikte sadece sınav oncesi değil sınav sırasında da aşırı heyecan ve bu heyecanın getirdiği bazı duygusal ve fiziksel belirtiler sınav performansını etkileyerek başarı duzeyini duşurebilir.
Sınav sırasında ya da sınavın duşunulduğu durumlarda carpıntı, duzensiz kalp atışları, karın bolgesinde huzursuzluk ya da ağrı, soğuk terleme ve baş ağrıları, duzensiz solunum, ellerde uyuşma, titreme, vucutta ateş basması ve bayılma hissi, baş donmesi, bir şey duşunemiyormuş hisleri, kas yorgunlukları sınav kaygısının fiziksel belirtileri arasında sayılabilir.
Sınav zamanlarının korkulu bir ruya gibi gorunmesi, başarısız olursam korkusu ve bunun getirdiği yetersizlik duşunceleri ve başarılı olamayacağım yargıları, panik hissi,aşırı sinirlilik, ağlama, iyi calışmaya rağmen hic bir şey hatırlamadığını ve hicbir şey bilmediğini duşunmek ve konsantrasyon gucluğu, huzursuzluk, aşırı yorgunluk hissi, sıkıntı, bunaltı, aşırı hareketlilik, sınav sırasında zihninizin donduğunu, bulanıklaştığını ve tam olarak duşunemediğini hissetme ve soruları heyecandan okuyamama gibi belirtiler duygusal belirtiler arasında sayılabilir.
Butun bu belirtilere ek olarak, yeterince calışmadığı icin kendini suclama, kendini yetersiz hissetme, sınav sonrasının felaket olacağı, kimsenin yuzune bakamayacağı, cevresini hayal kırıklığına uğratacağı şeklinde duşunceler ortaya cıkmakta ve bu negatif duşunceler oğrencide akademik ortamdan uzaklaşıp, ders calışmaya karşı ilgisizlik, isteksizlik, endişe ve tedirginlik duygularının yoğunlaşmasına neden olmaktadır. Bu durum, oğrencide sınavla ilgili bu kaygıyı yaşamaktansa sınava girmeme, kendini uzaklaştırma yoluna ya da daha ağır psikiyatrik bozukluklara girmesine zemin hazırlamaktadır.

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]