SINAV KAYGISI NEDİR?
Oğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bicimde kullanılmasına engel olan ve başarının duşmesine yol acan yoğun kaygıdır.
SINAV STRESİNİ ANLAMAK
Kimse sınav kaygısıyla doğmaz Kaygı bizi zihin ve beden olarak etkiler Kaygı doğal bir tepkidir. Bireyin başarı duzeyi ne olursa olsun herkeste gorulmesi normaldir HİC KAYGI YAŞAMADAN BAŞARI GELİR Mİ?
Her duygu gibi “kaygı” da kişinin yaşamında onem taşır ve gereklidir. Orta duzeyde bir kaygı kişiye enerji verir, onu motive eder.
Amac; kaygıyı tumuyle ortadan kaldırmak değil, yapıcı bir duzeyde tutabilmektir.
NEDEN SINAV KAYGIMIZ VAR?
YUKSEK BEKLENTİLER SINAV HAZIRLIĞININ YETERLİ DUZEYDE OLMAMASI OLUMSUZ DUŞUNCELER, YAŞANMIŞ BAŞARISIZLIKLAR …gibi etmenler kaygıya davetiye cıkarmaktadırlar
FELAKET YORUM LARI İCEREN DUŞUNCELER:
Performans ile ilgili olumsuz beklenti “Bu sınavda başarılı olamayacağım, yetersizim.”
Fizyolojik tepkiler ile ilgili olumsuz beklentiler: “Ellerim titreyecek, karnım ağrıyacak, midem bulanacak.”
Var olan fizyolojik tepkilerin yanlış yorumlanması: “Beynim uyuşuyor, kesin beynimde tumor var. Zaten okuduklarımı da anlamıyorum, evet evet var bende bir şey.”
Başkaları ile ilgili olumsuz beklentiler: “Herkes benden daha iyi not alacak.”
Olası sonuclara dair olumsuz beklentiler: “Eğer bu sınavdan iyi not alamazsam sınıfta kalırım.”
Kendi kendimize yaptığımız ic konuşmalar: “Zaten sende bu kafa varken sen bu sınavı biraz zor gecersin.”
SINAV KAYGINIZLA NASIL BAŞA CIKABİLİRSİNİZ?
Kaygınızı azaltacak uygulamalar yapın: “Beni neler kaygılandırıyor?”
“Nicin kaygılandırıyor?”
“Kaygılandığım sırada ne duşunuyorum?”
İcinizdeki “siz” ile iyi gecinin: “Şimdi boyle duşunmem icin bir sebep var mı?”
“Boyle duşunmemin bana bir faydası var mı?”
“Daha iyimser olarak ne duşunebilirim?”
Olumsuz duşunceleri fark et, yakala ve yeniden yapılandır: “Dun affedilmez bir yanlış yaptımL”
DEMEK YERİNE, “Dun tekrar yapabileceğim bir yanlışın farkına vardımJ”
Olmasını istemediğiniz olayları belirginleştirmeyin, pozitif duşunun: Bu bir “Korktuğum şey başıma geldi” olayıdır. “Sınavda soruları vaktinde bitiremezsem..?” DUŞUNCESİNİ TEKRAR ETMEK YERİNE “Vaktinde bitirebilmek icin gerekli tedbirlerimi aldım, bu durumda hicbir şey ters gitmeyecek.”
Felaket tellallığı yapmayın: “Eğer bu sınavdan yuksek not alamazsam sınıfta kalırım” DEMEK YERİNE “Bu sınavdan yuksek not almak icin elimden geleni yapmaya calışacağım. Ama alamazsam da bu dunyanın sonu değil.”
DUŞUNCE BİCİMİNİ OLUMLU YONDE DEĞİŞTİRMEK
*Bu sınavı mutlaka kazanmak ve x Okuluna girmek Zorundayım
Yerine Sınavda başarılı olmak şu okullardan birine girmek istiyorum
*Kazanamazsam ailemin Yuzune nasıl bakarım.
Yerine Kazanmak icin elimden geleni yapıyorum. Kazanamazsam bile ailem bana aynı değeri verecektir.
*Sınavda başarısız olursam, hayatta da başarısız olurum.
Yerine Kazanamazsam onumde başka secenekler de var onları değerlendiririm
*Kazanamazsam herkes benimle dalga gecer
Yerine Bu kişiliğimi olcen bir sınav değil. Sadece bilgimi olcer.
Olumsuz duşuncelere “DUR” duğmesi takın: Olumsuz duşunceler genellikle sinsice ve fark ettirmeden gelirler. Aklınızdan kaygıya sebep olabilecek bir duşunce gectiğinde “DUR!” diye bağırın. Birdenbire olumsuz duşuncenin kesintiye uğradığını goreceksiniz. Durdurduktan sonra negatif duşunceler yerine pozitif duşunmeye calışın.
Slogan duvar yazıları kullanın: “SINAV BİLGİLERİMİ OLCER, KİŞİLİĞİMİ DEĞİL!”
“KORKUNUN ECELE DE FAYDASI YOK, SINAVLARA DA”
“UZULMEYE, PİŞMANLIĞA YENİDEN BAŞLAMAYA, KAYGILANMAYA VAKTİM VAR MI?”
[h=2]Mersin Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sınav kaygısı
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sınav kaygısı