Gunumuzde en yaygın hastalıklardan biri de insulin direnci. Eyvah nedir bu insulin direnci? Yoksa bende de mi var? Peki, nasıl beslenmeliyim? Gelin bu duruma bir el atalım. Neymiş bu insulin direnci?
Ozetle anlatmak gerekirse insulin kan şekerini duzenleyen, pankreastan salgılanan bir hormondur. Kanda yukselen şeker seviyesi pankreastan insulin hormonu salgılanarak bu hormon sayesinde normal seviyeye indirilir. Ancak bazı nedenlerden dolayı hucreler insuline yanıt vermezler. Adı uzerinde direnc geliştirirler. Bu gibi durumlarda pankreas kan şekerinin yuksek seyretmemesi icin daha cok insulin uretir. Boylece hiperinsulinemi yani kanda insulin seviyesi artışı gorulur.
Ozellikle beden kutle indeksi 25 (hafif şişman) ve ustu olan kişilerde insulin direnci gelişme riski goz onunde bulundurulmalıdır. Bel cevresi yağlanması, genetik faktorler, beslenme alışkanları da diğer etkenlerdir.
Peki bu durumda ne yapmamız gerekiyor?
İdeal kilonuzun uzerindeyseniz ilk olarak kilo kaybı sağlayarak işe başlamalıyız. Bunun icin beslenme alışkanlıklarını duzenlemelisiniz. Ara ve ana oğunleri atlamayarak, doğru besin tercihleri yapmalı ve tukettiğiniz porsiyonlara dikkat etmelisiniz. Bunun icin mumkunse bir uzmandan yardım almalısınız. İnsulin direnci olan kişiler kilo vermede zorlanabilirler. Fakat doğru bir beslenme tedavisiyle fazla kilolardan kurtulmak her zaman mumkundur.
Egzersiz yapın! Egzersiz insulin duyarlılığını arttırır, insulin direncini kırmaya destek olur.
Yeterli miktarda lif almayı unutmayın. Boylece kan şekerini kontrol altında tutabilirsiniz.
Beyaz unla yapılmış ekmekler vb. yerine kepekli veya tam buğday unundan yapılmış olanları tercih edin. Pirinc, patates gibi glisemik indeksi yuksek, kan şekerini aniden yukselten besinlerden uzak durun. Tuketecek iseniz de miktarını mutlaka kontrol etmeli, porsiyon kontrolu yapmalısınız.
Kızartmalar ve yağlı yiyecekleri beslenmenizden uzaklaştırın. Hazır paketli gıdaları mumkun olduğunca tuketmeyin. Gazlı iceceklerden uzak durun.
İnsulin direnciniz var ise panik olmayın. İnsulin direnci sizi tamamen sağlıklı beslenmeye yonlendiren bir hastalıktır. Sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak insulin direncini yenebilirsiniz, kan şekerini kontrol altında tutabilirsiniz. Şimdi insulin direnci duşunsun!
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sıkı dur insulin direnci, ben geliyorum!
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sıkı dur insulin direnci, ben geliyorum!