Dunyanın en buyuk sodalı golu olan Van Golu ’nde kuresel iklim değişikliğinin etkisiyle son birkac yılda buyuk olcude su kaybı yaşadı. Sıcaklıkların artmasıyla beraber yağışların azalması ve aşırı buharlaşmadan dolayı Van Golu ’nun kıyıları cekilmeye devam ediyor. Uzmanlar, surecin hem Van Golu ’nun hem de diğer butun gollerin aleyhine işlediğini belirterek, alanı yeninden tasarlamak ve yeni bir yonetim planını hayata gecirilmesi onerisinde bulundu. Oğretim Uyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, kuresel iklim değişikliğinin hayata yeni alışkanlıklar katacağını belirtti. Van Golu Havzası ’nın kapalı bir havza olması nedeniyle kuresel iklim değişikliğinden cok daha olumsuz etkileneceğini ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Van Golu Havzası ’nda bircok gol var. Bu gollerde teknelerin yanaştığı cok sayıda liman var. Kuresel iklim değişikliğinin getirdiği sıcaklık artışı başta buharlaşma olmak uzere bir takım olumsuzlukları beraberinde getirdi. Bu olumsuzluklardan birisi buharlaşmayla birlikte su kaybı, yağışlardaki azalma, yağış şekli, mevsimler arasındaki farklılaşma havzanın yeniden tanımlanmasına ve bir yonetim planı oluşturulması ihtiyacı doğuruyor” dedi. Van Golu'nde iklim değişikliği sebebiyle su kaybı yaşandı - Video

İHA'nın haberine gore, Van Golu ’nun yuzey akışları ve yeraltı sularıyla beslendiğini anımsatan Alaeddinoğlu, “Ancak şu an hem yeraltı sularından hem de buharlaşan yuzey akışlarından dolayı beslenemiyor. Bu yuzden yapmamız gereken yeni duruma adapte olmaktır. Bu yuzden kıyı yonetim planı oluşturulmalıdır. Kıyı yonetim planıyla birlikte limanların yeniden tasarlanması gerekiyor. Aksi takdirde balıkcılarımız denize cıkamayacak. Bu yağışlar aldatmasın, Van Golu surekli alan kaybedecek. Cunku duşen yağıştan daha fazla buharlaşma gercekleşiyor. Surec hem Van Golu ’nun hem de diğer butun gollerin aleyhine işliyor. Butun bunlar bize alanı yeninden tasarlamak ve yeni bir yonetim planını hayata gecirmek gerekiyor” diye konuştu.