Gebe hastaların klasik sorusu gunumuzun devlet sağlık politikasının en onemli gundem maddesi olan bu konu pek cok noktada hassasiyet oluşturmaktadır. Bu nedenle aktuel deki ilk yazımda bu konuya değinmek istedim . Amacım ahkam kesmek değildir. Normal doğumu da sezaryeni de dibine kadar yaşayan riskli gebeliklerin sevk edildiği tersiyer (son durak) bir merkezde calışan bir Jinekolog olarak goruşlerimi paylaşmak istedim.
Bana sezaryen mi? Normal doğum mu diye soranlara verdiğim klasik cevap, herşey yolunda gidiyorsa normal doğum dunyanın en guzel mucizesidir. Doğumun sonlanmasıyla ağlayan bir bebeğin sesini duymak, annenin rahatlayarak bize teşekkur etmesi şahane bir histir, ama işler ters gidiyorsa doğum surecinde bebeği ve anneyi tehlikeye sokacak terslikler varsa vaginal yoldan doğum doktor icin de hasta icin de hayatta başımıza gelebilecek en kotu kabustur, hic kuşkunuz olmasın. Ustalık bu seremoniyi kabusa donuşturmeden eylemi yonetmektir.
Doktor ve hasta arasına devletin girmesi endikasyonlara hukmetmesi acıklanabilir bir durum değildir. Bu konuya bir ornekle yaklaşmak isterim, Sezaryen doğumlarda ilk sıradaki sebeplerden biri iri bebekler (4000 gr ve uzeri) sebebiyle normal doğumun gercekleştirilememesidir. Mısır şurubu kullanımının en yoğun olduğu ulkelerden biri olarak obezite ve gebelik şekerine etkisi nedeniyle bu kotaların zarar vermeyecek hale getirilmesi yasalarla desteklenmelidir. Normal doğumun ozendirilmesi halkı bilinclendirerek yapılmalıdır.
Dava dosyaları ve şikayetlerle uğraşan gecesi gunduzune karışmış bir avuc hekim grubuna normal doğum yaptırması icin baskı yapmak, hem bu meslekten vazgecenleri artıracak hem de olası komplikasyonlarla doğum gibi tanrısal guzellikteki bir olayda kabusları artıracaktır.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sezaryen mi? Normal doğum mu?
Sağlık0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sezaryen mi? Normal doğum mu?