Tıbben normal doğumun bebek ve anne sağlığı acısından sakıncası olan durumlar, bebeğe ve anneye ait nedenler diye iki ana başlık halinde şoyle sıralanabilir :
Bebeğe ait nedenler:
1- Bebek doğum kanalına yerleşemiyorsa:
- İri bebek
- Bebek ve annenin doğum kanalı arasında uyumsuzluk olabilir.
- Bebeğin onde gelen kısmı(başı) uygun pozisyonda değildir (Yuz geliş, burun gelişi, v.s.)
2- Makat gelişi (bebek başı ile değilde ters geliyorsa)
3- İkiz, ucuz gebelikler
4- Bebekte gelişim geriliği varsa
5- Amnios mayi (bebeğin suyu) azaldıysa
6- Bebeğin kalp atışlarında bozukluk varsa
7- Plasenta (bebeğin eşi) doğum kanalını kapatıyorsa
Anne’ye ait nedenler:
1- Daha once sezaryen ile doğum yapanlar
2- Vajinoplasti gecirenler (vajen daraltma operasyonu)
3- Annenin kalca yapısı normal doğum yapamıyacak kadar dar olanlar, anne boyu 150cm’den kısa olanlar
4- Yuksek tansiyonu olan kişiler (gebelik sırasında)
5- İlk doğumda 35 yaş ve uzeri olanlar
5- Tup bebek tedavisiyle hamile kalanlar
6- Ikınmanın anne sağlığına zararlı olduğu durumlar (bel fıtığı, kasık fıtığı, goz rahatsızlıkları, ortopedik hastalıklar)
7- Annenin vajeninde bebeğe zarar verecek mikropların bulunması (Herpes,Condiloma,v.s.)
8- Anne psikolojik veya zihinsel olarak normal doğumu tolore edemiyorsa
Sezaryen operasyonu:
Planlanmış sezaryenin en uygun yapılacağı zaman hamileliğin 38-39. haftasıdır. Duzenli gebe takibi yapılmış bayanların doktor tarafından bu haftanın tesbit edilmesi oldukca kolay ve nettir. Ameliyat kararının verildiği bir gece oncesi hasta saat 24’ten Sonra hicbir şey yiyip icmemelidir. Operasyondan 2 saat oncesi, hastanede yatışı yapıldıktan sonra ameliyat on hazırlığına başlanır (Gerekli tetkikler icin kan alınıp damar yolu acılarak serum takılır. Barsaklar lavman yaptırarak boşaltılır). Anne adayı ameliyathaneye alınarak ameliyat hazırlığı devam eder. Sonda takılarak ,hekimin kararı ve hastanın isteği uzerine genel anestezi veya Epidural anestezi (belden uyuşturarak) uygulanır. İdrar torbasına sonda takılmasının nedeni ameliyat sırasında mesane olası hasardan korunmuş olur. Ayrıca ameliyat sonrası hasta idrarını yapmak icin yataktan kalkmasına gerek kalmaz. Hastaya anestezi uygulandıktan sonra karnın alt, kasığın ust kısmına 8-9 cm’lik kesi ile batına girilir. Rahimin alt kısmına 1 cm’lık kesi yapılarak elle genişletilir. Bebek doğum uzmanı tarafından rahimden cıkartılarak doğurtulur. Bebeğin gobek bağı kesilerek bebek, cocuk hemşiresi ve cocuk doktoruna teslim edilir. Plasenta ve ekleri elle cıkarılır. Rahim dikildikten sonra, kanama kontrolu ve batın temizliği yapılır. Batın katları anatomiye uygun olarak kapatıldıktan sonra işleme son verilir. Cilt estetik dikiş ile dikilir. Daha sonra dikiş alınmasına gerek yoktur. Anne odasına alınır. Yaklaşık yarım saat icinde anne tamamen kendine gelip bebeğini emzirmye başlar. Ameliyattan sonraki 6-8 saat hasta yakndan izlenir. Tansiyon nabız ateş takibi, rahimin toplu olup olmadığı kanamanın miktarı ve hastanın ağrısı olup olmadığı izlenir. 6-8 saat sonra idrar cıkışı yeterliyse ve annenin hayatı bulguları normal ise sonda ve serum cıkartılarak hasta mobilize edilir (Anne ayağa kaldırılıp odada yurumesi sağlanır). Anne ağızdan sıvı almaya başlar. Ağızdan sıvı almak ve hareket etmek hastanın barsaklarının hareket etmesi ve annenin gazını cıkarmasına yardımcı olur. Anne gazını cıkardıktan sonra normal gıda ile beslenmeye başlar. Ameliyattan sonraki gun (24 saat sonra) dikişin pansumanı yapılır. Anne gazını cıkartıp muayene bulguları normal ise bebekle birlikte eve şifa ile taburcu edilir.
Normal Doğum ile Sezaryen’in karşılaştırılması
1- Normal doğum yapan bayanlarda doğumdan sonra 1-2 gun gibi kısa bir surede iyileşip kendi ihtiyaclarını giderebilecek şekilde ayaklanabilir. Sezaryenden sonra bu sure 5-6 gune kadar uzayabilir.
2- Normal doğum anne acısından daha az, bebek acısından daha fazla risklidir. Sezaryende tam tersi anne icin daha fazla risk soz konusuyken bebek acısından risk cok azdır.
3- Normal doğumda derin vajen yırtıkları, doğumdan sonra mesane ve rahim sarkması gibi sıkıntılar olabilir. Bu olay tamamen anne vucudunun bağ dokusunun kalitesine bağlı olup daha onceden ongorulemez. Orneğin 3 normal doğum yapmış bir bayanda rahim ve mesane sarkması olmazken, başka bir bayanda ilk doğumdan sonra bile bu durumla karşılaşabilinir.
4- Bugun icin sezaryenden sonra normal doğum yapmak guvenilir olmayıp sezaryenle doğum yapan bayanların bir sonraki doğumlarıda sezaryenle olmalıdır. Boylece doğum sayısı 3 en fazla 4 kere ile kısıtlanmaktadır.
Son soz:
Normal doğum anne ve bebek icin riskli değilse, her zaman icin normal doğum tercih edilmelidir. Gunumuzun teknolojisinde, Epiduarl anestezi ile sancısız doğumu, tum anne adaylarına tavsiye ederim.
Her şeye rağmen normal doğum mu? Sezaryen mi?
Bu soruyu oncelikle hekiminize sonrada kendinize sorun.
Tum anne adaylarına omur boyu mutlulukla anımsıyacakları sağlıklı problemsiz doğumlar dileğiyle……
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sezaryen hangi durumlarda tercih edilmelidir?
Sağlık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sezaryen hangi durumlarda tercih edilmelidir?