Hafif, ciceksi ve limoni kokular ilk sıralarda.
22307
Mevsimlerden guneşli, sıcak ve ılık olanlardansa surulecek parfumler de değişiyor. Ben ilkbahar yaza gidecek en iyi parfumleri sıraladım. Sıranın sonucunda gordum ki, daha ağır ve yaz gecelerine gidebilecek parfumleri listenin sonlarında yer alırken, daha hafif, ciceksi ve limoni kokulara ilk sıralarda yer vermişim. Bu listedeki bircok parfumu kullandım. Kullanmadıklarım da bir gun ola da parfumumu değiştirmek istersem, kullanacaklarımdan.

10. Issey Miyake - L’Eau d’Issey
90′ların ortalarına doğru cıkan bu parfum, kendi gibi kalıcılığını yıllar icinde yitirmedi. Her ne kadar yaz ya da kış gibi bir ayrım bu parfum icin yapılmasa da, bence tam bir yaz parfumu. İlk kokladığınız an, aklınızda kalan eşsiz kokulardan. Hicbir şekilde tam olarak taklit edilemedi. O yuzden oldukca eşsiz. Bu eşsizliği bircok kadın da kendi lehine cevirdi ve kendi imzası gibi yıllarca bu parfumu taşıdı ve taşıyor. Biraz ağır ama bircok yaz parfumune gore oldukca kadınsı. Bende baş ağrısı yapacak kadar etkili. O yuzden geceleri kullanmak icin daha ideal. Sevgilinizle başbaşa gecireceğiniz ılık bir yaz gecesi yerine kalabalık bir mekanda orneğin konser, sigara dumanı salgılanan bir gece kulubunde sevgilinizin kalabalık icerisinde izinizi bulup sizi cekip cıkarması icin beyaz tavşanı takip etmesine gerek yok. Bu parfumu yani Issey Miyake l‘eau d’Issey’den (Issey suyu’ndan) surmeniz yeterli. Ayrıca, erkeklerin de beğendiğini belirtmekte fayda var. Hatta bir arkadaşım bir Rumeli Hisarı konseri sırasında yanında oturan bayana dayanamayıp, kullandığı parfumun ne olduğunu sormuş. Bayan da bu parfumun ismini vermiş. Son derece kalıcı. Bir şişe parfumu kırarak hibe etmiştim. Odamdan 1 yıl boyunca kokusu cıkmadı. O derece. Lotus, zambak, sumbul, misk, amber, sandal ve sedir ağacları notalarından birkacı.

Hangi burca hangi parfum!

9. Kenzo - L’Eau Par
Diğer bir kalıcı parfum daha. Bu sefer, Kenzo’dan bir “su” calışması. Fresh ama keskin kokular tercihinizse, Kenzo Issey Miyake’ye gore daha yoğun. Nane, nilufer, mavi cam ve vanilya notalarını oluşturuyor. Vanilya kokusu ağır gelenlerde baş ağrısı yapabilir. LÂkin deniz kokusu duyulan yerlerde tende muhteşem durabiliyor. Yaz gecelerinin olmazsa olmazlarından. Oldukca kalıcı. Hatırlarım da uzerimden iki gun boyunca cıkmazdı.

8. Michael Kors - Island
Oncelikle şişe dizaynı guzel olan parfumlerden. Parıldıyor adeta. Deniz, okyanus, kısaca maviliği cağrıştırıyor. O yuzden de yaz parfumlerine almamazlık olmaz. Portakal ciceği, bergamot, menekşe, incir, zeytin ağacı, beyaz yosun notaları. Tropik bir adada, meyve bahceleri arasında geziniyormuş hissi veriyor. Oldukca kadınsı. LÂkin, biraz ucucu. Şimdiden, fanatikleri oluşmaya başlamış durumda.

7. DKNY - Be Delicious Fresh Blossom
Şişe dizaynına bakıldığında da iştah kabartıcı oğeleri barındırdığı soylenebilir. Greyfurt, kayısı, elma, frenk uzumu iceriyor. Ama vanilya kokulu gul buketlerindende de oluşmakta. Biraz tatlı yani. Ama yine de serinlik ve tazelik veriyor. Hem tatlı hem fresh olmak isteyenlere.

6. Jil Sander - Sun
Adından ve şişesinden de anlaşılacağı gibi, İlkbahar’dan ziyade yazın surulecek bir parfum. Son derece etkili, tatlı bir kokusu var ve oldukca kalıcı. Gul ağacı, bergamot ust notalar. İnci ciceği (muge), gul, yasemin ve portakal ciceği ara notalar. Baz olarak ise, amber, vanilya, nane kullanılmış. Son derece şekerli ve yoğun bir parfum. Bunu amber ve vanilyanın miktarına borclu olduğunu duşunuyorum. Yine, taklit edilemeyen parfumlerden olduğunu eklemeden gecmeyelim. Annemin favorisi. Bu da hem her yaşa gidebildiğini hem de beyaz tenlerde daha guzel durduğunu kanıtlar nitelikte.5. Calvin Klein - The One
Aslında yaz kış favori olma kapasitesi olan parfumlerden. En buyuk avantajı uniseks olması. Eşiniz ve sevgilinizle ortak kullanabilir, butcenizi dengeleyebilirsiniz. Aslında bir kolonya olarak da ele alınabilir. Ki bu yaz parfumleri icin en ideal faktor. Serinletici, ferah, taze olmaları gerekiyor. Parfum guruları; iki beden, iki akıl, iki kalp bu parfumde buluşmuş olarak tanımlıyorlar bu parfumu. Hakikaten de, oldukca farklı. İceriğini sayınca, siz de ne demek istediğimi anlayacaksınız. Bergamot, kakule, ananas, papaya, amber ve yeşil caydan oluşuyor. Yani uniseks kokulardan.

4. Calvin Klein - Euphoria Spring Temptation
Euphoria Spring Temptation’u Euphoria’yı yapan dunyaca unlu parfum experleri tasarlamış yine. Yani Euphoria’yı sevenler bunu da sevebilirler. Parfumun notaları şoyle: İnci ciceği, guava yaprağı, pembe zambak, menekşe, beyaz sandal ağacı, donmuş misk ve amber. Genelde donmuş, uzeri ciğ toplamış ve taze urunlerden alınan kokularla yapılmış bir urun. Tazeliğin peşinde olanlar kacırmasın.

3. Miller Harris - Coeur d’Ete
Cok cok ozel bir parfum. Şimdiden bircok unlunun kullandığı parfum olarak listelerde geciyor. Lyn Harris hamileliğinin ilk aylarında bu urunu tasarlamış. Yani kokulara cok duyarlı olduğu ve her şeyin ızdıraplı birer baş ağrısına donuştuğu bir surede. Zaten urunu tasarlarken, hislerini hareketlendirecek değil dinginleştirecek kokuların peşine duşmuş. Bu parfum son derece saf ve rahatlatıcı bir kokuya sahip. Cikolata cekirdeği, meyan koku, limon, greyfurt, mandalina, muz, inci ciceği, leylak, guneş ciceği, cassie adlı bir amerikan ağacının ciceği, sandal ağacı, vanilya, aselbent ve miskten oluşuyor.

2. Shiseido - Energizing Fragrance Perfume

Gecen sene başka bir parfum icin standları gezerken rastladığım bir parfum oldu bu. Bire yerleştirip yerleştirmeme arasında gittim geldim. Yorgun bunyeye enerji veriyor. Mutluluk veriyor. Katot dalgalar yayıyor. Japon kokularını listenin sonlarına bıraksak da Japon kokuları ile batıyı fethetmiş Shiseido’nun bu parfumu listemizde ikinci sıraya yerleşiyor. İceriğindeki notaların hemen hemen hepsi doğuya ait kokular. Cicekler ve baharatlar ust notalar, ortada ise yeşil kokular var. Parfum misk kokan ağacsı kokularla noktalanıyor. Mutluluk ve yaşam sacan bir parfum bu. Ozellikle duş aldıktan sonra rahatlamış cildime sıkıyorum. Oda da ben de mutluluk ve huzurla doluyoruz.

1. Dolce Gabbana - Light Blue

Yaklaşık uc senedir kullandığım parfum(du). Kokusu, etkili ve eşsiz. Yeni kesilmiş cimen ferahlığında, nisan yağmuru yemiş orman ve toprak kokusu gibi. Serinlik ve mutuluk veriyor. Kalıcı değil ya da siz oyle duşunuyorsunuz. Ola da bir ruzgar eserse parfum coşuyor, etrafınızdakiler sizi koklamaya başlıyor. Daha sonra parfumun adı soruluyor, not alınıyor. İceriğinde; sicilya limonu, can ciceği, yeşil elma (granny smith elması), yaban sumbulu, yasemin, zambak, bambu, beyaz gul, sedir ağacı, amber ve misk var. Limon, yeşil elma, sumbul, amber deyince ben zaten kendimi teslim eden biriyim. Bu parfum benim icin vazgecilmezlerden. Bunyemde ketenlere ve ipeklere burunme etkisi yaratıyor. Tul tul, efil efil, beyaz ve bebe mavisi. Şimdiden klasikler arasına girmiş durumda. Bahar ve yaz deyince, aklıma bu parfum geliyor.

Dipnot: En iyiye karar vermeden once; yargılarımı edindiğim tecrubeler ve kişisel ihtiyaclar sonucunda elde ettiğimi belirtmek isterim. En iyim benim en iyimdir ve zaman icerisinde yeni tecrubeler ile değişebilir.