Buyuk asteroitlerin Dunya ’ya carpma ihtimali şuphesiz bircok insanın korkulu ruyası. Astronomlar da genellikle bilim kurgu filmlerinde gorduğumuz bu durumla karşılaşma ihtimalimiz icin araştırmalarını hız kesmeden surduruyor ve uzaydaki asteroitleri araştırıyor. Şimdi ise gelen bilgiler, bu tarz bir cismin yakınımızda bulunduğunu gosteriyor.
ABD ’de bulunan Carneige Bilim Enstitusu ’nden bilim insanları, Guneş Sistemi ’nde uc yeni asteroit keşfettiklerini duyurdu. Guneş ’in parıltısında saklanan bu asteroitler, Şili ’de bulunan Cerro Tololo Gozlemevi ’ndeki ‘Karanlık Enerji Kamerası ’ isimli bir kamera yoluyla keşfedildi. Bulgular, The Astronomic Journal uzerinden yayımlandı.
Keşfedilen asteroitlerden biri, binlerce yıl sonra Dunya icin tehdit oluşturabilir
Astronomlar, keşfedilen asteroitlerin şu ana kadar Guneş ’in parlak ışıklarında saklı olduğu icin bulunamadığını belirtirken, ikisinin ‘gezegen katili ’ olarak nitelendirilebilecek, yani 1 kilometre civarında bir genişliğe sahip olduğunu aktardı. Uzmanlar, bu uc asteroitten ikisinin guvenli olduğunu ancak birinin ‘potansiyel tehlike ’ oluşturabileceğini soyluyor.
Yaklaşık 1,5 kilometre capa sahip bu asteroidin ismi ‘2022 AP7 ’. Araştırmacılar, ‘gezegen katili ’ olarak nitelendirilebilecek bu cismin, eğer Dunya ’ya carparsa geniş capta yıkıma yol acarak yaşamı değiştirebilecek potansiyele sahip olduğunu aktarıyor.
Acıklamalar korkutucu olsa da bilim insanlarının hesaplamaları, 2022 AP7 ’nin Dunya ’ya yakın zamanda carpmayacağını, yani şimdilik korkacak bir şeyin olmadığını gosteriyor. Ancak uzmanlar, şimdi olmasa bile onumuzdeki birkac bin yıl icinde dev asteroidin torunlarımız icin bir soruna donuşebileceğini de sozlerine ekliyor. Calışmanın yazarlarından Scott Sheppard da bu asteroidin Dunya ’yı etkileyeceğini gosteren herhangi bir kanıt bulunmadığını, bunun olsa olsa binlerce yıl sonra yaşanabileceğini soyluyor.
Ayrıca asteroitlerin keşfedildiği kor noktada henuz gormediğimiz başka tehlikeli asteroitlerin bulunabileceğine de vurgu yapılıyor. Ancak Sheppard, henuz keşfedilmeyenlerin coğunun muhtemelen Guneş ’e daha yakın olduğu, cok azının Dunya ’ya yakın olabileceğini de eklemeden gecmiyor.
NASA, olası gok taşı felaketleri icin calışmalarına coktan başladı
Olası facialara karşı Dunya ’da şimdiden onlemler alındığını eklemeden gecmemek gerek. Bilindiği uzere NASA, yakın zamanda gezegenimizi gok taşlarından korumak icin başlattığı DART projesinde ilk adımını attı. Ajans, bizden milyonlarca kilometre uzaklıkta olan Dimorphos isimli gok taşına uzaya gonderilen bir arac ile carptı. Olası bir faciadan Dunya ’yı korumak icin geliştirilen bu proje ile birlikte gok taşlarının yorungesinin değiştirilmesi amaclandı.