Sevgili ofkeOfke tek boyutlu bir duygu değildir, tamamiyle kotu bir duygu olarak da gormememiz gerekmektedir. Ofke duygusunun merkezinde kişinin kendine gosterilmesini beklediği icin başlattığı isyan vardır.’Benim onemli olduğumu anlamalısın.’saygı gormek istiyorum’.Ofke kişinin kendini korumak icin duyduğu kuvvetli arzudan kaynaklanır.
Ofkelendiğimizde dışavururuz ya da vurmayız. Ofkeyi verimsiz olarak kullandığımızda bize ve karşı tarafa zarar verir. Cikolata yerken keyif alırız fakat biliriz ki cikolata kilo aldırmaktadır. Cikolatayı ne zaman ne kadar yiyeceğimizi bilirsek bizde yarattığı zararlı sonucun yani kilo almamızın biraz onune gecebiliriz. Ofkede buna benzer. Ofkenin zarar verici sonucunu yaşamamak icin zamanlama yer ve nasıl yansıtıldığı onemlidir. Ofke calışırken danışanlarıma soruyorum sizi en cok ofkelendiren şey nedir? İşte onlardan bazıları… Eşimin cocukların beğenmediği her huyunu bana benzetmesine cok ofkeleniyorum. Mac izlerken gol anında eşimin sallana sallana tvnin onunden gecmesine sinir oluyorum. Arkadaşım kafama vurduğunda cok ofkeleniyorum.
Dunyada 7 milyar insan yaşıyor her birine sorsak her bireyin cevabı farklı olacaktır. Ve her bir bireyin getirdiği ofke duygusunun sebebi ve altındaki diğer duygular kendine ozgudur. Ofkeyi verimsiz kullanan kişiler ya bastırılar, ya saldırgan bicimde dışa vurur ya da pasif agresif bicimde dışavururlar. Ulkemizde ofkenin en cok bastırma şeklinde kullanıldığına rastlıyoruz. Orneğin eşinin eve gec gelmesine sinirlenen bir bayan sinirlendiğini belli etmeden gulup geciyor, sinirlendiğini soylemeden başka konulardan konuşmaya başlıyor. Son zamanlarda cokca kullandığımız bir cumledir ‘trip atıyorsun’, ‘bana trip atma’ pasif agresif ofkenin tam karşılığıdır. Neye ofkelendiğimizi soylemek yerine kusuyoruz. Kapıları hızlı hızlı carpıp, yuzumuzu ceviriyoruz. Saldırgan bicimde yansıtanlar ise, onları hemen fark edebiliriz sağa sola saldırıp yıkıp dokerler. Vurma, kufretme, hakaret etme biciminde ortaya cıkıyor.
Ofkeyi kontrol altına almak; ofkelenmemek, ofkeyi alttan almak, ofkeyi unutmak, kendini ortaya koymamak değildir. Ofkelenen kişi kendine şu soruları sormalı. Ofkelendiğim kişi gercekten karşımdaki kişi mi? Canan teyze cocuklarının her seferinde odalarının dağınık bırakılmasına sinirleniyor. Odada eşinin corabını gorduğunde eşine bağırıyor. Gercekten ofke duyduğu kişi cocukları mı, yoksa eşi mi? Doğru derecede mi ofkelendim? Canan teyze eşine bağırıyor elindeki eşyaları evin dort bir koşesine atarak kufur ediyor. Peki burada ofkeyi abartılı mı yaşadı yoksa, doğru derecede mi yaşamıştır. Doğru zamanda mı ofkelendim? Corap iki gundur yatağının orda atılı ve Canan teyze olaydan hemen sonra değil iki gun gectikten sonra bağırıp cağırıyor. Bu da Canan teyzenin ofkesinin ciddiye alınmamasına ve olayın tekrar etmesine neden olabilmektedir. Ofkeyi doğru kullanmanın yollarından biri doğru kişiye doğru zamanda doğru şekilde soyleyebilmektir.
Aristo der ki her hangi biri ofkelenebilir ne var ki doğru insana, doğru derecede, doğru maksatla, doğru zamanda doğru bicimde ofkelenmek işte bu zordur.
Psikolog Sevim OZCAN
EYLUL, 2013
[h=2]Adana Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sevgili ofke
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sevgili ofke