Turkiye’de bilinen boşanma sebeplerinin %20’sini erkek cinsel sorunları oluştururken boşanmaya sebep olan erkek cinsel sorunlarının başında da sertleşme bozuklukları geliyor. Gercekte ciftlerin boşanma gerekceleri ‘şiddetli gecimsizlik’ olarak bilinse de yapılan calışma ve araştırmalar boşanmaların %50-60’nın cinsel sorunlar nedeniyle olduğunu gosteriyor.
Sertleşme Bozukluğu (Erektil Disfonksiyon) yaşayan kişiler kimi zaman farklı sebeplerle doktora başvurmakta gecikebiliyor. Her ne kadar kişisel bir sağlık sorunu olarak gorulse de, serleşme sorunları, gerek aile yaşantısı gerek sosyal yaşantı anlamında kişiyi farklı duygulara surukleyebiliyor, hatta zamanla depresyon ve kaygı bozukluğuna sebep olduğu gibi iş, aile ve sosyal hayatı da olumsuz etkileyebiliyor. Bu durum, hastanın fiziksel ve psikolojik acıdan bir cokuntu yaşamasına sebep olabiliyor. Bazen de erken donemde teşhis edilip onlem alınabilecek bir takım kalp-damar hastalıklarının habercisi olabiliyor.
Gunumuzde tedavi hedef odaklıdır, sorunun etyolojisinden cok başvuran kişi veya ciftin gereksinimi ve tercihi on plana cıkmaktadır. Erkek cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde de etkili olarak kullanılabilen ve onemli bir yan etkisi olmayan guclu ilaclar vardır. Bu ilaclar fosfodiesteraz tip 5 inhibitorleri olarak bilinirler. Sildenafil, tadalafil, vardenafil bu ilacların en bilinenleri olup en yeni eklenen ise udenafildir. Sertleşme sağlamada ve şikayeti gidermede gercek ve tıbbi guvenilirlik sağlasalar da ilacların, altta yatan problemlerin olumsuz etkilerini gidermede faydası yoktur.
Başarısız ilac tedavilerinde:
-yanlış zamanlama
-doz ayarlaması yapılmaması
-aşırı alkol/ yağlı yiyecekler
-partner ile ilgili sorunlar
-yetersiz cinsel uyarı
-libido kaybı
-etylojik nedenler mutlaka dikkatlice yeniden gozden gecirilmelidir.
Sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin partnerlerinde gorulen cinsel sorun ve bozukluklar, literaturde cok ihmal edilmiş bir konudur. Sertleşme sorunu bulunan kişilerin eşlerinde cinsel işlev bozukluğu gorulme oranları %60 civarındadır (bu oranın yalnızca %8′i sertleşme sorunundan once mevcut). Bu tur ciftlerde tedavi – mudahale gerektirecek duzeyde, evlilik ici catışma gorulme oranı ise %40’dır. Aslında yaygın inanış, ‘Cinsel işlev sorunu yoktur; iki kişinin iletişim sorunu vardır.’ şeklindedir. İşte biz bu goruşe dayanarak diyoruz ki, iletişim sorunlarının ardından cinsel sorunlar gelebilir. Tedavide de ilk basamak, ilişkideki iletişimi geliştirebilmektir. Unutulmamalıdır ki evlilik yaşamı cinsel yaşamdan, cinsel yaşam ise evlilik yaşamından izole duşunulemez.
Psikolojik kokenli sertleşme sorunlarının tedavisinde ise tek tedavi yontemi, cinsel terapi olarak bilinen yaklaşımdır. Bu yaklaşımın ozunde, cinsel işlev bozukluğunun turune ozgul olarak geliştirilmiş tekniklerin, danışan birey ve ciftin ozellikleri ve gereksinmelerine uygun bir bicimde uygulanması soz konusudur. Cinsel terapi surecinde cinselliğin bir guc gosterisi olmadığı, cinsel birleşmenin bir gorev gibi onceden belirlenmiş programlar icinde gercekleştirilmesinin yanlışlığı ve eşlerin cinsel problemlerini korkmadan, utanc duymadan ve acık yureklilikle konuşmaları uzerinde durulur. Tedavi oturumları sırasında birey ve ciftlere sorunlarının cozumunde kullanabilecekleri teknikler ayrıntıları ile anlatılır ve bir sonraki terapi oturumuna kadar yurutecekleri aktiviteler aşk oyunları adı altında ev odevleri biciminde verilir. Bilişsel – davranışcı tekniklerin ağırlıklı olarak kullanıldığı bu tur tedaviler, bu konuda eğitim almış ve uzmanlaşmış profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Bu konuyla ilgili olarak uygun ya da yeterince eğitim almamış hekimlerin, kendilerine danışan birey ve ciftleri mevcut sorunları konusunda bilgilendirmeleri, ayırıcı tanı yapmaları ve danışanları en cok yardım alabilecekleri ilgili bolume yonlendirmeleri yeterli olacaktır.
[h=2]Adana Cinsel Terapi Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sertleşme bozukluğunda tedavi
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sertleşme bozukluğunda tedavi