Sertleşme bozukluğu cinsel ilişki icin tatmin edici bir sertleşmenin elde edilememesi veya surdurulememesi olarak tanımlanmaktadır. 40-70 yaş arasındaki erkeklerin yaklaşık % 50'si bir dereceye kadar sertleşme sorununa sahiptir. Gunumuzde sertleşme bozukluğu tedavisinde etkili yontemler ( ilaclar, iğne, vakum cihazları, protez ) vardır. Bu tedavilerin tek başına ya da bir arada kullanımı sonucu %80’lere varan başarılar elde edilmektedir. Peki, bu kadar yuksek başarı oranı sağlanmışken neden başka tedaviler aranmaktadır. Bunun sebebi bu tedaviler hastalığı iyileştirici değildir. Gunu kurtarmak icin uygulanan semptomatik ( şikÂyeti giderici) tedavilerdir.
Kok hucre tedavisindeki mantık....
Kok hucreler, bolunme ve farklılaşma kapasiteleri nedeniyle dokuyu yenileyebilen ve onarabilen, farklılaşmamış hucrelerdir. Kok hucreleri uygulandıkları bolgede hasar gormuş hucrelerin yerlerini alabilir yada bu hucrelerin yenilenmelerini teşvik edebilirler.Dolayısıyla hasar gormuş bolgeye uygulandığında burada bir iyileşme beklenir.Bu kok hucre tedavisindeki temel mantıktır. Kok hucre tedavileri tıbbın ceşitli alanlarında 1990’lı yıllarda sonra artarak kullanılmaya başlandı. Gunumuzde kanser hastalıkları, kardiyo-vaskuler hastalıkları, Parkinson hastalığı ve inme gibi norolojik hastalıklar, multipl skleroz ve sistemik lupus eritematosus gibi otoimmun (bağışıklık sistemi) hastalıklar, direncli yaralar, omurilik yaralanmaları gibi durumlarda kullanılmaktadır.
Bilimsel Calışmalar.....
Yapılan klinik oncesi ( deneysel- hayvanlar uzerinde ) araştırmalarda, yağ dokusundan elde edilen kok hucrelerin penis icine enjekte edilmesinin sertleşme fonksiyonlarını duzelttiği bulunmuştur.2016'da yayınlanan Soebadi ve arkadaşlarının yakın tarihli bir makalesinde bu calışmalar ozetlenmiştir. Calışmaların hemen hemen tumende kok hucre uygulamaları penis sinir hasarı, vaskuler ( damarsal) yetmezlik, diabetes mellitus ( şeker hast.), hiperlipidemi ve yaşlanmaya bağlı sertleşme bozukluklarının duzelmesini sağlamıştır.
Hayvan deneyleri bu şekilde başarı ile sonuclanınca ve klinik (insan) calışmaları hız kazandı. Deneysel calışmalarda yaklaşık 10 yıl sonra ilk klinik raporlar ortaya cıkmaya başladı. Bugune kadar yayınlanmış 4 adet insan klinik calışmasında sertleşme bozukluğu olan hastalarda kok hucre kullanılmıştır.
İlk calışma 2010 yılından Kore’den Bahk ve arkadaşları tarafından yayınlandı. Şeker hastalığı nedeniyle sertleşme bozukluğu yaşayan, hicbir tedaviye yanıt vermeyen , protez uygulanma kararı verilen, yaşları 57 ile 87 yaş arasında olan 7 hastanın penisine gobek kordonundan elde edilen kok hucrelerini enjekte ettiler. Hastalar toplam 11 ay boyunca takip edildi. Kok hucre tedavisi alan 7 hastanın 3’unde ilacsız, 2’sinde ise ilac ile sertleşme elde edildi. Tedavi suresince ve takiplerde hicbir ciddi olumsuz etki bildirilmedi.
2015 yılında Amerika Birleşik Devletlerden Levy ve arkadaşları vaskuler ( damarsal) sertleşme bozukluğu olan (sadece penise iğne tedavisi ile sertleşmesi olan) yaşları 40-70 arasında olan 8 hastaya gobek kordonundan elde edilen kok hucreleri penise enjekte ettiler.6.ayın sonunda 8 hastanın 3’u hicbir ilaca gereksinim duymadan, 4’u duşuk doz ağızdan ilac alarak, 1 hasta ise penise iğne tedavisi ile cinsel ilişki yaşadıklarını belirtildi.Tedavi suresince bir yan etki bildirilmedi.
2016 yılında Fransadan Yiou ve arkadaşları prostat kanseri icin prostatektomi ameliyatı olan ve vaskuler ( damarsal) yetmezlik nedeniyle sertleşme bozukluğu olan, hicbir tedaviye yanıt vermeyen, yaşları 45-70 yaş arasında, 12 hastanın penisine kemik iliği kok hucrelerini enjekte ettiler. Hastaları 1 yıllık takip ettiler.6. aydan sonra 12 hastanın 9'u ilac kullanarak cinsel ilişki bildirmiştir. Bu durum 1. yıl takibinde de devam etti. Ciddi yan etki bildirilmedi.
2016 yılında,Danimarkadan Martha Kirstine Haahr ve arkadaşları prostat kanseri icin prostatektomi ameliyatı olan ve sertleşme bozukluğu olan, hicbir tedaviye yanıt vermeyen, yaşları 46-69 yaş arasında, 17 hastanın penisine yağ dokusu kaynaklı kok hucrelerini enjekte ettiler.6. ayda 17 hastanın 8'inin cinsel ilişki kurma yeteneğini geri kazandığı belirtildi. Hicbir ciddi yan etki bildirilmedi.
Gelecek ...
Kok hucre tedavisi, ozellikle diğer tedavilere yanıt vermeyen sertleşme bozukluğu olan hastalar icin uygulanabilir bir tedavi seceneği olarak hızla gelişmektedir. Cok sayıda klinik oncesi veri, 4 yayınlanmış klinik calışma ve devam eden bircok klinik calışma ile hem doktorlar hem de hastalar bu ileri teknoloji tedaviyi benimsemeye başlamıştır. Sertleşme bozukluğundan Kok hucre, Şok dalga ve PRP tedavilerinin penise uygulanmaları giderek artmaktadır. Bu 3 tedavininde yan etkisinin olmaması ve başarılı sonuclar alınması cok onemlidir. Gunumuzde bu tedaviler icin en buyuk sorun belirli kalıplaşmış ya da kabul edilmiş tedavi standartlarının olmamasıdır. Gun gectikce artan sayıda calışmalar ile bu sorunların aşılacağı giderek daha cok kabul gormektedir. Cok yakın bir gelecekte bu tedaviler pratikte cok daha yoğun kullanılır hale gelecektir.
Son olarak Avrupa Uroloji Derneği Bilimsel Kongresi Komisyonu uyesi Profesor Jens Sønksen (Herlev, Danimarka) sertleşme bozukluğunda kok hucre tedavisi ile ilgili yorumu;
"Yakın gelecekte kuşkusuz kok hucre tedavisi sertleşme bozukluğu tedavisinde onemli bir arac haline gelecektir”
[h=2]Bursa Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sertleşme bozukluğunda kok hucre tedavisi
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●41 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Sertleşme bozukluğunda kok hucre tedavisi