Sertleşme (ereksiyon) bozukluğuSurekli olarak ya da yenileyici bir bicimde yeterli ereksiyonu sağlayamama ya da cinsel aktiviteyi bitirinceye kadar sertleşmeyi surdurememe halidir.
Erkekte sertleşme sorunu cok ceşitli bicimlerde ortaya cıkabilir. Bir ucunda birleşme icin hicbir koşulda hicbir sertleşme elde edememe diğer ucta daha once iyi bir işlev gorduğu halde belli bir partnerle cinsel işlevini yerine getirememe gibi değişik gorunumlerde ortaya cıkabilir.
Erkekte serleşme sorunu yaşam boyu devam eden, sonradan edinilmiş ve durumsal olmak uzere uc şekilde kendini gosterir. Yaşam boyu olarak gorunen tipinde kişi birleşme icin yeterli sertleşmeyi hicbir koşul altında gosterememiştir. Sonradan edinilmiş tipinde kişinin daha once yeterli işleve sahip olduğu oykusu vardır. Ancak sonradan sertleşme problemi yaşamaya başlamıştır. Durumsal tipinde ise kişi belirli durum ve partnerle cinsel aktivite icin gerekli olan sertleşmeyi sağlayabilirken diğer bir partnerle yeterli sertleşmeyi sağlayamamaktadır.
Serleşme sorunun başlama bicimi kişiden kişiye değişiklik gostermektedir. Bazı erkeklerde yavaş yavaş başlayan sertleşme gucluğu bazılarında yaşadıkları bir travmadan sonra aniden oluşan şekilde olabilir. Bazı kişiler bir eşin varlığında ereksiyon sağlayamazken masturbasyon sırasında ereksiyon sağlayabilirler ve iyi işlev gorebilirler. Bazıları da yalnızca eşleri ile birlikte olurken ereksiyonu gercekleştirebilirler. Diğer bazıları da penis vajina birlikteliği sırasında orgazm oncesinde giriş cıkışlar esnasında ereksiyonlarını kaybedebilirler. Bu farklı oruntulerin hepsinin birbirinden ayrılması iyileşme acısından onemlidir.
Hemen hemen butun kulturlerde olduğu gibi bizim kulturumuzde de erkekler cinsel performansa cok buyuk onem atfeder. Hatta cinsel performans icin cok guclu istek duyarlar. Bu nedenle bizim kulturumuzde cinsel işlev ereksiyonla eş anlamlı olarak algılanır. Durum bu olunca ereksiyon erkeğin cinsel işlevinde cok kırıtik bir noktayı temsil eder. Algılama bu olunca erkekler sertleşme sorununa karşı cok guclu olumsuz duygularla reaksiyon verme eğilimindedirler.
Sertleşme sorunu yaşayan erkek genellikle ofke, depresyon, anksiyete, utanma , aşağılanmışlık, değersizlik, başarısızlık, oz guvenin sarsılması duygusu ve duşuncelerini cok kuvvetli bir şekilde yaşar. Bunun arkasından başarısızlığa ve cinsel performansa odaklanmış anksiyete daimi hale gelir. Bu guclu duygusal tepkiler problemi daha da karmaşık hale getirerek gucluğun devam etmesine hizmet eder.
SERTLEŞME BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ
Psikolojik faktorler: pek cok psikososyal faktor serleşme sorununa neden olabilir. Orneğin eşe karşı kızgınlık, stres, aşırı yorgunluk, onemli yaşam olayları, maddi kayıp, işle ilgili problemler, evlilik problemleri, vb. Bu problemlere bağlı olarak gelişen sertleşme sorunu zamanla giderek artarak inatcı ve yineleyici hale donebilir.
Zaman zaman ortaya cıkan başarısızlık deneyimleri erkeğin performans konusundaki guveninin genel olarak kaybedilmesine bu da hemen ardından erkekte başarısızlık beklentisine yol acar. Bu dizi bir kez başladı mı kişi icinden cıkmakta zorlandığı kısır dongunun icine girer. Yani cinsel aktivite sırasında ereksiyona ulaşamamanın yol actığı duygu o kadar gucludur ki bu guclu duygular erkeklerin bir coğunda inatcı bir performans anksiyetesinin oluşmasına yol acar. Bu inatcı anksiyete etkili ereksiyona tekrar tekrar ket vurarak kısır donguyu derinleştirir. Performans anksiyetesi psikolojik kaynaklı sertleşme bozukluğunun en başta gelen nedenlerinden biridir.
İlişkide yaşanan sorunlar, cifttin cinsellikten beklentilerinin ortuşuportuşmemesi, cifttin iletişim tarzı gibi nedenler sertleşme bozukluklarının kişiler arası nedenlerindendir. Ayrıca cocukluk doneminde yaşanan travmalar ya da daha sonra yaşanan bir travma sertleşme sorunlarının başlamasına ya da kişide yatkınlık oluşmasına neden olabilir.
Cocuğa erken yaşta cinsellik konusunda baskılayıcı yaklaşım bir diğer onemli psiko sosyal nedenlerden biridir. Cinsellik konusunda ayıp, gunah, kotu, pis, suc bağlamında yetiştirilen kişi doğal olarak once kendi bedenine yabancılaşır. Kendi bedenine yabancılaşan kişinin duyguları ile bağlantısı kopar. Dolayısı ile cinsel aktivite sırasında duygularına ve duyumlarına odaklanmada guclukle karşılaşır. Bu gucluk kişinin uyarılmasını dolayısı ile sertleşmesini engeller veya gucleştirir.
Tıbbi nedenler: Bir cok organik neden sertleşeme sorunlarına neden olabilir. Bunların başında endokrin hastalıkları, norolojik hastalıklar, damar hastalıkları ve şeker hastalığı gelir.
İlac ve madde kullanımına bağlı nedenler: Erkekte ereksiyonu etkileyen pek cok madde ve ilac vardır. Hem akut hem de surekli bir madde kullanımı ereksiyonu olumsuz yonde etkiller. İlk başlarda kullanıcılar alkolun uyarma duzeyini olumlu yonde etkilediğini bildirseler de bu yanıltıcıdır. Gercekte alkol kullanımı erkeğin eraksiyon işlevini olumsuz yonde etkiler. Aynı şekilde sigara da olumsuz şekilde etkiler.
Uyuşturucu bağımlılığı da sertleşme işlevini olumsuz bir şekilde etkiler. Madde bağımlılığı da ilk başlarda cinsel uyarıcı gibi işlev goruyor gibi gorunse de alınan doz artıkca serleşme sorunlarına yol actığı kabul edilmektedir. Aynı şekilde bazı psikoaktif ilacların cinsel işlev uzerinde olumsuz etki yaptığı kabul edilmektedir.
Ereksiyon problemlerinin yaşla birlikte arttığı şeklinde yağın bir kanı vardır. Ancak bu normal yaşlanmanın sonucundan ziyade erektil işlevleri etkileyen sistemik tıbbi hastalıkların ve psikososyal faktorlerin eş zamanlı olarak artmasından dolayı olduğu duşunulmektedir.
Erkeklerin onemli bir kısmı yaşamlarının onemli bir evresinde gelip gecici ya da inatcı bir nitelikte olan onemli bir sertleşme sorunu yaşayabilir. Ancak başvurularda sonradan oluşan sertleşme bozukluğu daha sık gorulur.
TEDAVİ
Tedavide sertleşme bozukluğunun oncelikle tıbbi bir durumdan mı kaynaklanıyor yoksa psikolojik nedenlerden mi kaynaklanıyor yoksa ilac madde kullanımından mı kaynaklanıyor bu ayrım yapılmalıdır. Cunku boyle bir ayrım sağaltımın planlanması ve gidişatını etkiler. Sertleşme probleminin psikolojik kaynaklı olduğu saptanan bir kişiye daha invazif yontemler uygulamak mantıklı olmaz.
Tedavide oncelikli olarak psiko seksuel, ilişkisel ve ayrıntılı tıbbi oykunun alınması sorunun tipini, nedenlerini ve dolayısı ile tedavi planı konusunda bize gerekli bilgileri verir. Bu nedenle iyi bir oyku almak esastır. Oykunun yeterli olmadığı durumlarda konunun uzmanları tarafından laboratuvar bulguları ve diğer tıbbı araştırmalar devreye sokulmalı ve değerlendirilmelidir.
Eğer bozukluğun sebebi psikolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa cinsel işlev bozukluklarının tedavisi konusunda iyi eğitim gormuş deneyimli bir cinsel terapistin uygulayacağı cinsel terapi bu vakalarda cok değerlidir. Hem organik hem de psikolojik faktorler eş zamanlı olarak gorunduğu karışık tip vakalarda tıbbı tedavi ile birlikte eş zamanlı olarak cinsel terapi uygulanması olabilecek optimal başarıyı sağlar.
Sertleşme bozukluklarında ilac ya da madde kullanımının varlığı yahut da tıbbı ya da fizyolojik nedenlerin varlığı cinsel terapi uygulamasını dışlamaz. Bu tur vakalarda tıbbı tedavinin yanı sıra eş zamanlı olarak cinsel terapi etkili bir yontemdir. Neden ne olursa olsun sertleşme gucluğu erkeğin duygusal ve sosyal yaşamını olumsuz yonde etkileyeceğinden tedavide danışanın bu alanlarına mutlaka seslenilmelidir. Cunku neden ne olursa olsun sertleşme sorunu yaşayan bir erkeğin performans kaygısını yaşamaması hemen hemen kacınılmazdır. Performans anksiyetesinden kaynaklanan sertleşme bozukluğunun cinsel terapiye mukemmel yanıt vermesi hem danışan hem de terapist icin son derece odullendiricidir.
Tedavide eşin desteği ve katılımı cok onemlidir. Diğerlerinden farklı olarak belki de en fazla cinsel terapi surecinde eşlerin katılımı işbirliği ve birbirlerini desteklemeye ihtiyac vardır. Cift terapi surecinde bir kez bu desteği birbirlerine verme surecine girdiklerinde ilişkileri daha da derinleşir ve en onemlisi de ilişkilerinde ictenlik ve coşkuyu yakalama fırsatını elde etmiş olurlar.
Shu.Guldane KAVGACI
Aile ve Evlilik Terapisti&Cinsel Terapist
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sertleşme (ereksiyon) bozukluğu
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Sertleşme (ereksiyon) bozukluğu