Yani kurbağalar, ilginc bicimde kadınların hamilelik mujdelerini veren HGG (insan koryonik gonadotropin) hormonunu algılayabiliyordu. Buraya kadar her şey tamam da peki bir kurbağanın hamilelik testinde işe yarayacağı nasıl ve ne şekilde keşfedildi?
Bu test, 1930'da İngiliz biyolog Lancelot Hogben tarafından icat edildi.

İki yıl icinde kurbağaları hamilelik testi icin kullanıp kullanamayacakları uzerine kafa yorup ceşitli calışmalar yaptılar. Mesela bunlardan en dikkat cekeni, bir okuzun hipofiz bezinden (beyinde bulunan ve hormonların salınmasını kontrol eden yer) uretilen hormonları bu hayvanlara enjekte etmeleri oldu.


Ustelik gercekten de sonucta oldukca ufak yanılma payları goruluyordu. Mesela ornek vermek gerekirse, bir keresinde 150 kurbağa uzerinde yapılan gebelik tespiti denemesinin, sadece 3'unde hata oldu. Yani aslında kişi hamile olsa bile kurbağalar bunu test edememiş oldu desek daha doğru.
Peki bu testi kadınlar nasıl kullanıyorlardı?

1940'lı yıllarda bu test aktif olarak kullanılmaya başladığında, kadınlar direkt olarak şimdilerde olduğu gibi eczaneden bu testi elbette ki temin edemiyorlardı. Anca şoyle oluyordu: Diyelim siz bir doktorun hastasısınız. O doktor, bu testin yapıldığı laboratuvarlardan testi sipariş ediyordu ve sizi yanına cağırıp işlemi uyguluyordu.
Aslına bakarsanız, hamileliği ortaya cıkarmak icin denek olarak kullanılan ilk hayvanlar, kurbağalar değildi.

Bundan sonra da ne yazık ki farelerin vucutları parcalanıp, yumurtalıklarının normalden daha buyuk olup olmadığı kontrol ediliyordu. Diyelim ki hayvanın yumurtalığı buyuk cıktı, o zaman kadının gebe olduğu anlaşılıyordu. Cunku bu, bir farenin cinsel olgunluğa eriştiğini gosteriyordu ve bu durumun, hamileliği ortaya cıkaran bir done olduğu duşunuluyordu. Fakat gorduğunuz gibi, hayvanlara acı cektiren ve onları olduren bir yontemdi bu.

Daha sonra aynı yontemi tavşanlara da deneniler. Ancak hayvanlara yapılan katliamda bir azalma olmadı. Duşunun, sırf bu test icin her yıl 6.000 tavşan oldurulmuş oluyordu. İşte bu nedenle uzmanlar, kurbağaların bu tip deneyler icin daha uygun olduğunu ifade ediyor. Mesela kurbağalar, yapılan bu tip tıbbi deneyler onları oldurmediği muddetce laboratuvar ortamında 30 yıl bile yaşayabilen hayvanlardır. Yani bir hamilelik testi icin bir kurbağa, defalarca kullanılabildiği ve bu test onu oldurmediği icin tercih sebebiydi.
Modern hamilelik testleri ortaya cıkınca kurbağaların pabucu dama atıldı.

1960'lı yıllarda artık bir cubuğun uzerine idrar yapma yontemi ile hamilelik sonucunu veren testlerin ortaya cıkışıyla birlikte kurbağa testleri artık yapılmamaya başladı. Hogben testinin boylece modası gectiği icin laboravutar ortamındaki kurbağalar vahşi doğaya salındı. Sonrasında bu hayvanların, yuzlerce canlı turunu yok eden chytridiomycosis adlı bir mantar hastalığının taşıyıcıları olduğundan şuphelenildi. Peceli kurbağaların, iştahlı oldukları icin onlerine gelen her şeyi yiyerek bu hastalığı kaptıkları duşunulse de bu iddialar kanıtlanamadı.
Aslında araştırmacılar, gunumuzde bile dunya capındaki bircok calışmada kurbağaların denek olarak kullanıldıklarını ifade ediyor. Mesela kalp hastalıklarından, bobrek hastalıklarına kadar teşhisi zor durumlar icin kurbağalar uzerinde ceşitli incelemeler yapılıyor.

Nasıl derseniz şoyle; uzman, hayvana kadınların idrarlarını enjekte etti ve 130 kişinin izlediği canlı yayında kurbağanın yumurtlamasını bekledi. İzleyenlerin hicbiri kurbağanın yumurtladığını goremedi, sadece zaman gecince 1-2 kişi lekelenmeye benzeyen izler gorduklerini soyledi.
Bu işlemin ardından Kirksey kadınlardan, gunumuzun hamilelik testini uygulamalarını istedi. Sonuc ise ilgincti cunku hamilelik testlerinin ucu de negatifti. En nihayetinde Kirksey, bu kurbağa testinin gercekten de işe yaradığını dile getirdi. Peki siz daha once kurbağaların gebelik testi icin kullanıldıklarını duymuş muydunuz, yoksa ilk defa bu yazımızda mı oğrendiniz? Goruşlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Kaynaklar: Business Insider, The Atlantic Gorsel Kaynakları: The Spinoff, Yahoo News Canada