Aralık 2019 ’da tanıtılan Turkiye ’nin ilk yerli elektrikli otomobil projesi Togg, Cumhuriyet ’in 99. yılında ilk otomobilini uretim bandından indirdi. Seri uretimi resmen başlayan ve 2023 ’un ilk ceyreğinde piyasaya surulmesi planlanan Togg hakkındaysa pek cok kişinin aklında bir soru işareti oluştu: Togg, neden bir otomobil değil de ‘akıllı cihaz ’ olarak anılıyor?
Togg otomobillerinin ‘akıllı cihaz ’ olarak anılması, aslında girişimin vizyonunda yatan hedeflerden kaynaklanıyor. Gelin, Togg ’un neden ‘otomobil ’ değil de ‘akıllı cihaz ’ olarak nitelendirildiğini detaylıca acıklayalım.
Oncelikle Togg ’un ne olduğunu tamamen anlayalım:
Togg, ilk cıkışını yaptığında da yalnızca bir otomobil şirketi olarak lanse edilmedi. Togg ’un amacı, geleneksel otomobil ureticilerinin aksine sadece elektrikli otomobil uretmek değil, bir ekosistem oluşturmak idi. Bu ekosistemin ilk parcası ise C segment SUV modeli olacaktı.
Togg C-SUV, ekosistemin bir parcası olarak sadece bir ‘otomobil ’ olmayacak: Bu kavramı acıklamak icin, gunumuz ekosistemlerinden ornek vermekte fayda var. Apple gibi devler, iPhone ve Mac gibi cihazlarını ayrı ayrı uretiyor olsa da aslında bu cihazları aynı anda bulunduran bir kişi, iki cihaz arasında hicbir kayıp yaşamadan işlerini yurutebiliyor, cihazlarını birbirine entegre bir şekilde kullanabiliyor.
Togg da urettiği otomobil ile aslında tam olarak bunu sağlamayı hedefliyor. Togg ’un ‘USE CASE MOBILITY ’ adını verdiği kavram cercevesinde Togg otomobil, kullanıcıyı ekosistemin icine dahil ederek internet uzerinden alışveriş ve bağlantılı servisler uzerinden ceşitli işlemlerin gercekleştirilmesi gibi hizmetleri sunmayı hedefliyor.
Peki USE CASE MOBILITY nedir?
Togg ’un Turkiye ’de ve dunyada tescillediği USE CASE MOBILITY kavramı, “User-Centric, Smart, Empathetic, Connected, Autonomous, Shared, Electric (Kullanıcı Merkezli, Akıllı, Empatik, Bağlantılı, Otonom, Paylaşımlı, Elektrik)” kavramlarının birleşiminden oluşuyor.
USE CASE MOBILITY, Togg ’un ekosistemini geliştirirken takip edeceği bir konsept olacak. Bu konsept ile Togg ’un otomobili, hayatınızı gercek anlamda bir otomobil icinden yonetmenizi hedefleyecek.
Bu kapsamda ekosistemde yer alacak olan otomobil, internete bağlı tum cihazlarla iletişimde olacak, cihazların otomobil icinden yonetimine imkÂn tanıyacak. Bunun cok basit bir orneğini de aslında 29 Ekim ’deki etkinlikte gormuştuk. Togg ile evlerde bulunan ve internete bağlı olan camaşır makinesi ve buzdolabı gibi cihazlar da kontrol edilmişti.
Ekosistem hakkında bildiklerimizi hatırlayalım: Togg, henuz ekosistemin altında yatan teknolojileri tam anlamıyla paylaşmadı. Fakat gectiğimiz ocak ayında ekosistemin altyapısı olacak blokzincir teknolojileri icin Ava Labs ile ortaklık gercekleştirmişti. Togg ile yapılacak her tur işlem, bu blokzincir uzerinde gercekleşecek.
Orneğin, Togg kullanıcıları Intermodal olarak adlandırılan karma modele sahip Navigasyon sistemi ile farklı ulaşım cozumlerine ulaşabilecek. Kullanıcılar, şarj istasyonlarında onceden rezerve gercekleştirebilecek, aracları park halindeken scooter ’lar ile yoluna devam edebilecek.
Bu urun ve hizmetler icin gercekleştirilen tum işlemler, blokzincir sistemi uzerindeki akıllı kontratlar ile hızlı bir şekilde tamamlanacak. Ayrıca arac uzerinde yapılan tum işlemler, blok zinciri uzerinde guvende tutulacak.
Kısaca Togg, bir akıllı cihaz ve dort tekerin bir araya geldiği bir arac olacak: Tum bunları bir araya getirdiğimizde aslında Togg ’un cebimizdeki akıllı telefondan farksız olduğunu gorebiliyoruz. Ozellikle bir ekosistemin parcası olması ve surekli internete bağlı kalmasıyla Togg ’un bir ‘akıllı cihaz ’ olarak anılması da fazlasıyla mantıklı oluyor.
Dunya capında da otomobil sektoru aslında bu alana doğru yoneliyor: Bir ekosistemin parcası olarak aracın bir akıllı cihaz olması. Hatta artık sadece otomobil ureticileri değil, Apple ve Xiaomi gibi akıllı cihaz ureticileri bile otomobil sektorune bir ‘akıllı cihaz ’ ureterek giriş yapmayı planlıyor.