Et tırnak olmak! Duyguda, duşuncede, elemde ve sevincte bir. Doğayla, sevgiyle, sevgiliyle, halkla ve hakla bir. Halkımız: “Et tırnaktan ayrılmaz” ; Pir Sultan Abdal: “ Ozu oze bağlayalım/ Sular gibi cağlayalım/Bir yuruyuş eyleyelim / Tevekkeltutaallah” derken, insanlığın etle tırnak gibi olduğuna dem vurur. Bu, birlik bozan hastalıklar adına da aynen oyledir!

Sağlıklı bir tırnak, pembe renkte ve serttir. Saat camı gibi hafiften bombeli ve saydamdır. Normal koşullar altında tırnaklarımız gunde 1-1.5 mm kadar uzarlar.

Tırnaklarımız keratin denilen protein yapısında koruyucu bir kılıfla ortulmuştur. Tırnaklarımızın gorevi, cisimleri yakalamak ve parmak uclarımızı olası darbelere karşı korumaktır.

Demir eksikliği

Gunluk beslenmede gıdalar ile demir alımı son derece onemlidir. Eğer demir yeterince alınmaz ise demir eksikliği anemisi yani kansızlık ortaya cıkar. Kansızlığa ait en onemli yakınmalar, halsizlik ve yorgunluktur. En tipik bulgulardan biri ise tırnak kırılmasıdır. Demir eksikliğinde ayrıca tırnaklarımızda uzunlamasına cizgiler, cukurlaşma ve duzleşme de gorulebilir.

Kanımızdaki oksijenin tepeden tırnağa tum vucudumuza dağılımı, demir ile birleşmiş bir kan proteini ile olur. Bu proteine hemoglobin adını vermekteyiz. Kanımızın duzeyi yani miktarı, hemoglobin (hb) olcumu ile ifade edilir. Gizli ya da acık kan kayıplarının yanı sıra gebelikte, kadınların adet donemlerinde, yaşlılarda, diyet yapanlarda ve vejetaryenlerde demir eksikliği ortaya cıkabilir. Bunu karşılamak icin kırmızı et, tahıl, yeşil sebze ve meyve tuketmek gerekir.

Uygun demir tedavisi ile kansızlığa ait yakınmalar ve tırnak sorunları, ortalama 6-8 haftalık sure icinde duzelir.

Mantar

Yaşadığımız şu aylar icinde sıcak hava ve nem, mantar hastalıkları icin uygun bir zemin oluşturmaktadır. Herkes tarafından bilinir ki mantar, en sık bulaşan enfeksiyon hastalıklarından biridir. Plaj, yuzme havuzu, guzellik merkezleri, sauna, hamam, cami başlıca bulaşma mekanlarıdır. Hani coğumuzun kuf diye bildiği de aslında mantardan ote bir şey değildir.

Tırnak mantarı sıklıkla bir yaralanmadan sonra başlar. Tırnak kırılması, tırnakların cok derinden kesilmesi, sıkan ayakkabılarla olduğu gibi. Tırnak mantarı, asla hafife alınmaması gereken bir durumdur.

Cunku tedavi edilmediğinde butun vucudumuza yayılabilir.

Tırnak mantarı, sıklıkla el ya da ayağımızın bir ya da iki tırnağında başlar. Hastalığın başlangıcında tırnağımızdaki pembe renk kaybolur ve tırnağın dış koşesi sararmaya başlar. ıleriki donemlerde tırnak sertleşir ve şekil değiştirir. Mantarlaşmış tırnak zayıflar ve kolayca kırılır. Daha da mudahale edilmez ise tırnak gevşer ve duşer.

Tırnak kırılması renk değişikliği ile birlikte ise oncelikle bir mantar hastalığı duşunuruz. Bu mantar, ayak derisine yayılarak kızarıklık ve ağrıya neden olabilir.

Manikur ve Pedikure dikkat!

Manikur ve pedikuru kendi aletlerimizle yapıyorsak ne ala. Ancak, guzellik salonları ya da kuaforlerde ortak aletler ile yapılıyorsa risk alıyorsunuz demektir. Cunku tırnak mantarlarının sık bulaşma yollarlından biri de manikur ve pedikurdur. Bu ortamlarda kullanılan aletlerin temizliğini yani mikroplardan arınmışlığını ısrarla sorgulayın.

Ayakkabılarınızın icini camaşır suyu ile ıslatılmış bezle silmek, mantarları yok etmek icin etkili bir yontemdir. Cok değil daha 10 yıl oncesine kadar tırnak mantarlarının tedavisinde neredeyse caresiz gibiydik. Hatta tırnak sokmek gibi yontemler uygulardık. Şimdi etkili solusyonlar ve ağızdan kullandığımız ilaclar ile son derece guzel sonuclar almaktayız. Tırnak mantarı tedavisini 1 yıl kadar sabırla surdurmek gerekir.

Tırnak kırılmaları soya cekimsel de olabilir. Hipotiroidi, tiroid hormon eksikliği demek olup tırnaklar da yumuşama ve kırılmaya neden olur. Sedef hastalığı, tırnaklara yayılarak kırılma ve catlamalara neden olabilir. A ve B vitaminleri eksikliği, tırnak gelişimini olumsuz etkiler.

Dengeli beslenin. Gıdalarınızın demir, kalsiyum, potasyum, B ve A vitaminleri icermesine ozen gosterin. Tırnaklarınızı iş aleti olarak kullanmayın. Tırnaklarınız fazla uzatmayın. Bulaşık yıkarken plastik eldiven kullanın.



Ne yapmalı?

*Ellerinizi sık yıkayın

*Tırnaklarınızı her hafta kesin

*Derin kesmeyin, tırnak etlerine dokunmayın.

*Tırnaklarınızı yemeyin

*Sık aseton kullanmayın



Nasıl korunalım?

*Dengeli beslen

*Coraplarını sık değiştir

*Pamuk corap kullan

* Havlu, terlik ve bornozunu paylaşma

*Hamam, plaj, yuzme havuzunda terliksiz dolaşma

ALINTIDIR