Pul Biriktirme Donemi Kapandı Artık..
Haziran ayında Transaksiyonel Analiz alanında dunyanın en iyi merkezlerinden olan İngiltere Metanoia Enstitusu’nden kilinik psikolog Maria Teresa Gilbert biz psikologlarla birlikteydi..72 yaşında olmasına rağmen dunyayı dolaşmaya, deneyimlerini, bilgisini ve yureğini bizlerle paylaşmaya devam eden Maria’ya hayran kaldım. Tam 30 yıl evvel ailesini, başarılı kariyerini, ulkesi Guney Afrika’yı terk etmiş.. Kalbinin sesini dinlemiş ve Londra’ya yerleşmiş. Bu pozitif, enerjik, huzur dolu kadınla dort tam gun birlikteydik, workshoplar yaptık, sohbetler ettik..Bu sefer ic dunyamıza bakma sırası bizdeydi..Benim icin eşsiz bir deneyimdi...
Pek cok farklı konuyu konuştuk. Yazılarımda sizlerle paylaşıyor olacağım. Onceliği evlilerle yaptığı bir uygulamaya vermek istiyorum. Cunku goruyorum ki en cok ilişkilerden cekiyoruz. Ozellikle calıştığım ve cevremde gozlemlediğim evli ciftlere baktığımda mutlu olan neredeyse cok az. Anlayamamaktan ve anlaşılamamaktan dertliyiz..
Ozellikle uzun evliliklerde coğumuz iyi bir pul koleksiyoneriyiz. Pul biriktirmeyi cok seviyoruz. Cok ozel saklıyoruz o pulları. Taa sevgiliyken, cicim bicim aylarından biriktirmeye başladığımız hayal kırıklıkları, kızgınlıklar, uzuntulerden oluşan o pullar..Bazılarımız o anlarda hic tepki vermiyoruz, ya da veremiyoruz..Yokmuş gibi davranıp devam ediyoruz..Ama yıllar sonra nedense sanki birisi gelip torbanın ağzını acıveriyor ve ici dopdolu koyu renkli pullar bir anda dışarı boşalıyor ve sacıldığı heryeri yakıp yıkmaya başlıyor.. ‘Sen zaten daha nişanlıyken...’ ‘Annenlerin evlenirken yaptıkları...’ Diğer taraf şaşırıp kalıyor..Bazılarımızın ise pulları hep ortada, pullarını gostermek icin fırsat arıyor sanki..Yıllar boyu her tartışmada donup dolaşıp konuyu eskilere getirmekten alamıyor kendini..Hıncını, ofkesini boşaltmak icin bir fırsat bekliyor sanki.. ‘Sen de bana yapmıştın..’ ‘Ne bekliyorsun ki..’...
Sizin de var mı boyle bir kolleksiyonunuz? Eminim var..Kolleksiyonunuzu seviyor musunuz? Baktığınızda gurur duyduğunuz bir eser mi o sizin icin? Hatırlamak, duşunmek mutlu ediyor mu sizi? Hayır, tabiiki değil biliyorum..O zaman lutfen bir macın ya da dizinin olmadığı, cocukları uygun bir yerlere gonderebileceğiniz sakin bir akşam belirleyin ve eşinizle şimdi onereceğim bu uygulamayı yapın..
İkinizin de onunde boş bir kutusu ya da sepeti olsun..Kucuk kucuk boş kağıtlar elinize alın..Ve yazmaya başlayın..O kıymetli pullarınızı tek tek boşaltmaya..Yazıp buruşturup kutuya atın..Atarken de ne olduğunu soyleyin. Eğer uzun bir evliliğiniz varsa eminim o sepet ya da kutu dolup taşacak..Hazır olunca başlayın oyunu oynamaya..Oyunumuz bir takas oyunu..Sıra bir sizde bir eşinizde olacak..Sıra sizdeyken icinden birini secin, ondaki hangi pulla değiştirmek istediğinizi soyleyin..Eğer o da kabul ederse pulları değiştirin..Kural şu..Artık değiş tokuş yaptığınız pulları bir daha geri alma, kullanma şansınız yok..O yuzden o an konuşun, duygularınızı son kez ifade edin ve geri donuşum kutusuna atıp ‘delete’ tuşuna basın. Oyunu kurallarına gore oynamanız onemli..Mızıkcılık yapmak yok..
Maria bu oyunu anlatınca hepimizin cok hoşuna gitti..Hayal ettik..Ama tabii Maria bu oyunun o kadar da kolay olmadığını anlattı..40-50 hatta 60 yaşındaki ciftlerin oyun sırasında 5-10 yaşında evcilik oyunu oynayan iki cocuğa donuştuğunu ve ellerindeki pulları vermekte ne kadar cimri davrandıklarını anlattı..Bazen elindeki pul onun icin o kadar onemli ve değerliydi ki karşı taraftan karşılığında iki hatta uc pul birden istiyordu..Gulduk..Okuyunca siz de guldunuz değil mi? Evcilik oyunu oynayan iki kucuk cocuk..Yıllarca biriktiriyor biriktiriyor..Kozlarını saklıyor bir gun yeri gelirse kullanırım diyen iki kucuk ofkeli kuskun cocuk..
Size ne kazandırıyor bir duşunun lutfen..Aslında unutmadıklarımız, bir yerlere hapsettiğimiz o anılar bize yuk olmaktan başka bir şey değil..Mutsuz olmaya bir neden aradığımızda tutunduğumuz ve ‘hah işte nedeni bu’ dediğimiz, beslendiğimiz o pullarımız var..Zenginiz o pullarla ama ya ruhumuz? Yorgun ve zayıf değil mi?
Kolay değil biliyorum..Anlıyorum da..Belki hic haketmemiştiniz..O sozleri duymayı..Yaşamak zorunda kaldığınız o durumu..Aşağılandığınızı hissettiniz..Değersiz belki de..Yaşandı bir kere..Tekrar tekrar yaşamak onunla bir omur gecirmek istediğinize emin misiniz? Hem kendinize hem eşinize bu sonsuz eziyet niye? Yaşananları unutun diyemem ama daha mutlu olmayı hakettiğinize eminim..
Alın eşinizi karşınıza..Sakin bir akşam..Pullarınızı dokun..Takasınızı yapın..Eğer sizin de oyle cok değerli bırakmak istemedikleriniz, tutunduklarınız varsa onları cerceveletip evinizin en ozel koşesine asın. Herkes gorsun, herkes duysun..Nasıl fikir? Pek de kulağınıza hoş gelmedi değil mi..
Pul biriktirme donemini siz de lutfen kapatın artık..Cunku hepimiz mutlu olmayı hakediyoruz..

[h=2]İzmir Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]