Pterijium nedir?
Halk arasında “Kuş Kanadı” ismiyle bilinen pterijium gozun beyaz kısmından renkli kısmına ilerleyen bir et parcası şeklinde gorulur. Goz bebeğinin uzerinde şeffaf saat camı şeklindeki kornea tabakasının uzerine gozun beyaz kısmının uzerini orten zar olan konjonktivadan gelen bir uzantıdır.
Gozde kızarıklık batma sulanma ve gorme bozukluğuna sebep olur.
Pterijiumun tedavisi cerrahidir.
Pterijium ne zaman ve nasıl ameliyat edilir?
Gozde belirgin rahatsızlık yapıyorsa (kızarıklık, batma, sulanma gibi) gorme bozukluğuna yol acıyorsa, goz bebeğine doğru ilerleyerek gormeyi tehlikeye duşurecek bir risk oluşturuyorsa, estetik bakımdan hastayı rahatsız eden bir kusur oluşturuyorsa ve diğer tıbbi zorunluluk hallerinde pterijium ameliyatı yapılır.
Pterijium dokusu kornea uzerinden kesilerek alınır, konjonktiva isimli zarın geri kalan kısmı dikişle kapatılır. Nuksunu yani tekrar oluşumunu engellemek icin konjonktiva kendi altına kıvrılabilir, sklera denilen beyaz kısım acık bırakılabilir, konjonktivanın yonu değiştirilebilir, konjonktivanın başka bir bolgesinden bir parca alınarak o bolgeye dikilebilir, ceşitli ilaclar (antimetabolit) kullanılabilir, amnion zarı nakli yapılabilir.
Tedavi Komplikasyonları ve Riskleri:
Lokal/genel anestezi sırasında oluşabilecek komplikasyonlar: Genellikle lokal anestezi yani bayıltmadan sadece o bolge uyuşturularak yapılır. Bu sırada 1.goz ve/veya arkasındaki damarlarda iğne ile zedelenme, 2. Anestezik madde ile gorme sinirinde hasar oluşumu, 3. Anestezik ilaca karşı alerjik reaksiyon, 4. Goz arkasında kanama, 5. Genel anestezi uygulanması gerekirse buna bağlı ya da anestezi uygulaması sırasında gerekli olan durumlarda kan ve/veya kan urunlerinin transfuzyonuna bağlı sorunlar
Ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar: Her ameliyatta olduğu gibi pterijium ameliyatında da bir takım riskler bulunmaktadır.
Genel olarak riskler:
*Operasyonda veya sonrasında kullanılan ilaclara karşı duyarlılık reaksiyonu,
*Kornea merkezini gecen pterijiumlarda ameliyat sonrasında gorme bulanıklığı devam edebilir.
*Pterijium ameliyat sonrasında tekrar oluşabilir, tekrar ameliyat gerekebilir.
*Gorme kaybına yol acabilecek enfeksiyon gelişebilir.
*Yara yeri iyileşmesinde gecikme, mikroplu veya mikropsuz ulserasyon, skleromalasi (skleranın yani goz beyazının yara yerinin altındaki kısmının erimesi) piyojenik granulom (kanamalı, akıntılı kitle teşekkulu) oluşabilir. Bu sebeplerle gozun yeniden ameliyatı gerekebilir.
*Ameliyat sonrası gozluk veya kontakt lens takılması gerekebilir.
Tedavinin kabul edilmemesi durumunda karşılaşılabilecek komplikasyonlar: Tedavi edilmediği takdirde pterijium dokusu ilerleyerek kornea tabakasını kaplayarak gormenin ileri derecede kaybına yol acabilir. Bu ileri evrede tedavi edildiğinde beya bir leke kalma olasılığı vardır.
[h=2]İstanbul Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Pterjium
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Pterjium