Elleri Gencleştiren 4 Yontem

Guneşin etkisiyle ellerimizin cildi kalın, kaba, kılcal damar catlamalarıyla dolu, buruşuk ve kahverengi lekeler cenneti haline geliyor. Ama yaşımızı doğrudan ele veren ellerimizi gencleştirmek de mumkun. Artık estetik yontemler ellerimizin de elinden tutuyor, eller yaşlarımızı ele vermiyor!

Dr. Ayşe Ferzan Aytuğ / Cilt Hastalıkları Uzmanı

bu yazı saglikveyasamdergisi.com.tr'den alıntıdır!

Guneşin zararlı ışınlarından korunmak yaz-kış demeden hepimizin gunluk odevi haline geldi. Bu yuzden dermatologlar gun icerisinde mutlaka guneş koruyucu urunler kullanmamız gerektiğini soyluyorlar. Guneşin zararlı ışınlarından ozellikle de acıkta kalan yuz, eller, kollar ve bacaklar etkileniyor. Yuz, boyun ve eller de yaşımızı ele veriyor. Guneş koruyucular ellerimizi de korur ancak oluşan hasarları gidermek icin estetik mudahalelere ihtiyac duyalabilir.. Ellere de estetik mi olurmuş dese de insan, elleri gencleştirmede mezoterapi, laser, kimyasal peeling ve dolgu yontemleri kullanılıyor. Uygun hastada uygun şekilde kullanıldığında cok da iyi sonuc veriyor.

MEZOTERAPİ: Zaman icinde nasıl vucudumuzda bağ dokusu ve kas kaybı ortaya cıkıyorsa bu ellerimiz icin de gecerli oluyor. Bu nedenle ellerimizde cilt altı bağ dokusunu uyaran yontemleri mutlaka kullanmak gerekiyor. Mezoterapide, ozel olarak hazırlanmış ilaclar uygun dozda işaretlenmiş ozel noktalara ince iğneler yardımıyla uygulanıyor. Ancak mezoterapiyi damarlanmanın cok olduğu kişilerde dikkatli kullanmak gerekiyor. Mezoterapi ciltte kolajen yapımını uyarıyor. Boylece gergin ve parlak bir gorunum elde ediliyor. Başlangıcta haftada 2 seans olmak uzere, toplam 6-8 seans uygulama sonrasında yıl boyunca uc ayda bir hatırlatıcı seans yapılıyor. Sonraki donemleride etkisinin devamlılığı icin yılda bir idame tedaviler gerektiriyor.

LASER: Nd YAG laser el cildinin yenilenmesinde olukca başarılı oluyor. İki haftada bir toplam beş seans ile ciltte dolgunluk, gerginlik ve ton acılması mumkun olabiliyor. Yılda bir hatırlatıcı tedaviler ile idame iyilik korunuyor.El uzerindeki lekelerde kullanılan ozel laser sistemleri bulunuyor. Bunun icin ideal laser tipi dovmeleri cıkarmaya yarayan laserdir(Q anahtarlı). Ayrıca sık kullanılan KTP ve Pulsed dye gibi laser tipleri de leke cıkarmada etkili olabiliyor. Laseri destekleyici olarak oncesinde bir donem bazı renk acıcı ilac tedavileri de kullanılabilir. İlaclar lekelerin renginin acılmasında etkili oluyor. Leke tedavisinde laseri iki ayda bir tekrarlamak gerekebiliyor. Laser tedavileri guneş hassasiyeti riski acısından kış doneminde yapılıyor. Yaz doneminde yapılırsa yanık ve lekelenme ihtimali olabiliyor.

KİMYASAL PEELING: Kimyasal peeling tedavisinde, meyve asitleri veya ozel yoğun asitler kullanılıyor. Guneş lekelerinde (senil/solar lentigo) iki haftada bir ortalama 6 seans uygulama ile başarılı sonuclar alınıyor.

--Kabarık kahverengi lekelerde (seboreik keratoz) ve cilt kanseri olabilme ihtimali bulunan kırmızı lekelerde (aktinik keratoz) ise TCA (trikloroasetik asit) adı verilen bir asit ya da kriyoterapi (dondurma) yontemiyle tedavi gerekiyor. TCA deri uzerindeki oluşumu oluşturan hucreleri kimyasal bir tepkime ile ortadan kaldırıyor. Kullanılan konsantrasyona gore değişmekle beraber iki hafta veya ayda bir seansları tekrarlamak gerekiyor. Kriyoterapi yonteminde cok duşuk derecelerde sıvı azot gazı ile oluşumları dondurarak yakıyoruz. İki haftada bir tekrarlanabiliyor.

TCA ve kriyoterapi uygulamaları sonrasındaki yara iyileşme surecinde dikkatli bakım ile oldukca yuz guldurucu sonuclar elde ediliyor. Ozellikle koyu cilt tiplerinde duşuk te olsa leke veya iz bırakma riskleri olabileceğinden; kış doneminde ve cok dikkatli uygulamak gerekiyor.

DOLGU: Hic kas yapısı olmayanlarda ozel bazı ince yapılı dolgu maddeleri (hyaluronik asit) kullanılabilir. Boylece daha dolgun, gergin, parlak, canlı bir goruntu elde edilebilir. Yılda iki kez tekrarlamak gerebiliyor.

Kolumuzun İc Tarafı Cildimizin En Taze Yeri

Tum bu yontemlerin uygulanmasıyla on kolumuzun ic tarafındaki bebeksi, zarar gormemiş cilt elde edilmeye calışılır. Cunku cildimizde bu bolge bebeklik cildine en yakın bolumdur. On kolumuzun ic yuzu neredeyse hic guneş gormediğinden ya da cok az gorduğunden canlı, şeffaf bir yapıdadır.