Marilyn Monroe ’nun ayakkabı sırlarıCaroline Cox ’un “How to be Adored” kitabında rastladığım bu makaleden bazı ilginc bilgileri, tam da bu haftaki yazıma uygun olduğunu duşunerek sizlerle paylaşıyım dedim.
Monroe, her zaman yuksek topuklu ayakkabı giymekten yanaymış. Kendisinin ‘Femme Fatale ’ tarzı duşunulurse karakteri de tarzıyla uyum gosteriyormuş da diyebiliriz. Değişik renklerde ayakkabı ve corabın bacak boyunu bodurdan hallice gosterdiğini soyleyen yıldız, careyi ten rengi coraplarına uygun renkte ayakkabı urettirmekte bulmuş. Ayakkabıyla corabın aynı renk olması bacak boyunu ve duruşu da etkiliyormuş.
Bu topuklar neler gordu, neler…Neyse, corapla ya da topuklu ayakkabıyla ayağı guzel gostermek kolay. Peki ya cıplak ayakla ne yapacağız?
Bazen topuklarım o kadar sert oluyor ki ben bile değmek istemiyorum. Bu kucucuk ayakların (sadece burnum ve ayağım ufaktır, 35 numara olup, 10 yaşındaki bir cocuğun ayağıyla aynı gorunumdedir) altı emektarlıktan mı yoksa yanlış urun kullanmaktan mı bilemiyorum, zımparadan hallice olarak tarif edilebilir. Senelerdir bir cok urun denedim ve artık bu konuda eksper oldum da denebilir. Bakınız bu koşenin ismi: ‘Tester Family ’
Eskiden bu kadar fazla kozmetik urunu yoktu ve vazelin her derde devaydı. Ama onun da coraba bulaşma gibi bir sonucu vardı. Sonra Norveclilerin el ve ayak kremi Neutrogena cıktı. Cok ikna ediciydi. Norvec soğuğunda bile elleri koruyor, balıkcıların elleri o buz gibi suyun icine girip cıkarken hic kurumuyor. “Balık kokusunu da alıyor mu bu krem?!” diye de duşunenler olmuştur eminim. (Evet, biraz safım ve kolayca etki altında kalırım.) Her neyse, el ve ayak kremini kullandıktan sonra, işe yaraması icin Norvec ’te yaşamak gerektiğine karar verdim.
Hala pedikure gittiğimde topuklarım torpulendiğinde hafiflediğimi, 250 gr kadar kilo verdiğimi duşunerek gecti zaman. Sonra Sally Hansen yetişti imdadıma. Diğer kremlere gore surulmesi daha kolay cunku hafif bir dokusu var ve hemen emiliyor. Kokusu da guzel. Ooh, akşam sur yat. Ama ne yazık ki, ertesi akşam yeniden sur, ertesi gun yine ….

Bath & Body Works mağazası ilk İstinyePark ’da acıldı. Tanıtımda bircok urunun yanında ayak kremini de ovuyorlardı, hic prim vermedim! Fazla meyveli, fazla Amerikan, fazla reklamgibi geldi bana. Ama hic bir şeyi kucumsememek gerek. Aylar sonra ayak kremini surduğumde, bana kapak oldu. Suruyorum ve 2-3 gun rahat ediyorum. Bir tup uc dort ay kadar dayanıyor. Suruluşu de cok kolay. Sonunda ohhh dedim, “budur benim urunum!”
Bir de baktım meşhur ayak doktorumuz, gene soğuk memleketlerden gelen Dr. Scholl ayak topukları icin iddialı bir aletle girdi kozmetik dunyasına. Alet dediysem merdane ile patates soyacağına benzer, pizza dilimleme aleti gibi kullanılan bir tarz torpu. Oooo dedim, pedikure son verilebilir. Ama topuklar sadece torpulenmekle olmuyor ki. Alışveriş sporu ve lastik ayakkabı, topukları mutasyona uğratıp kosele yapmada iddialı!
Careyi Burt ’s Bees de buldum. Turkiye ’de değerinin yeterince anlaşılmadığına inandığım bir markadır kendisi. İcindeki puturcuklerden dolayı surumu cok keyifli değil, kokusu da yok ama denemeden duramadım tabii, surdum gitti.
Sizin de fark ettiğiniz gibi hava buz! Corapsız gecirdiğim tek bir anım yok. Onları sadece yıkanırken cıkarıyorum. Yani ayaklarıma ve topuklarıma pek değdiğim soylenemez. Topuklarım aklıma bile gelmiyor aslında. Gel gelelim, yılbaşı oncesi pedikure gitmeye karar verdim. Ojelerimi cıkarmaya sıra geldiğinde, sevgili Hilal demez mi “sen beni aldatıyor musun yoksa?” Yaklaşık 20 senedir aynı yerde manikur pedikur yaptıran biri olarak, başka birine gitmekle suclanıyordum ve neden biliyor musunuz? Topuklarımın yumuşak olması yuzunden! Tam kendimi savunmaya başlarken Burt ’s Bees ’in ayak kremini surduğum geldi aklıma, ve BİNGO! Dedim. Surdukten beş gun sonra bile topuklarım yumuşaktı. Test ettim ve onaylamakla kalmıyorum size de tavsiye ediyorum.
Ayak ve ayakkabıya dair nacizane tavsiyeler…
Nasırlı ayaklar icin: Yuvarlak burunlu ayakkabıları tercih edin, ayak parmaklarınızı rahat ettirin. Parmaklarınıza baskı olmaması icin daha alcak topuklu ayakkabılar giyin.
Topuklarınızda sertlik varsa: Topuğa baskı olmaması icin arkası acık bir ayakkabı deneyin. Yuksek topuklu bir ayakkabı baskıyı one iterek topuklarınızı rahat ettirir.
Topuğunuzda ağrı varsa: Taban kavisini desteklemek icin ayakkabınızın icine kalıp koyun. Ayakkabının duz değil de, biraz topuklu olması kavise olan baskıyı azaltır.
Topuklu ayakkabıyla yuruyemiyorsanız: Topuklu ayakkabıda en onemli nokta ayakkabının ayağınıza tam oturmasıdır. Ayağınızın oyuk kısmının da ayakkabının tabanına tam oturmasına dikkat ederseniz topuklu ayakkabıyla rahat edersiniz.
Bileğiniz ayaklarınıza oranla daha kalınsa: Sizin icin, topuk kısmı kapalı ayakkabılar daha uygun olur. Botlar da iyi bir tercihtir. Birkac santim topuğu olan ayakkabılar giymeye calışın. Duz ve ince ayakkabılar bileklerinizi daha kalın gosterir. Topuğu acık, T kayışlı ayakkabılardan uzak durun.
Baldırınız genişse: Kut burunlu ayakkabılardan, stiletto topuklardan ve platformlardan kacının. Asimetrik etek ucları dikkati başka yere cekeceğinden rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Baldırlara botox yapılarak daha ince gorunduğunu ve bu işlemin sıkca uygulandığını soyleyebilirim.
Ve son tavsiyeler…
Ayakkabınızı oğleden sonra alın ki ayaklarınız şişmiş olsun. Kalın bileklere kucuk topuklar kaba olur. Strec etekler ayakların uzerindeki genişliği vurgular. Uzun etekler kalın ayak bileği olanlar icin yapılmıştır. Botlar kalın ayak bileği olanlar icin kurtarıcıdır. Silikon ayakkabı aparatları can kurtarandır. Tavsiye ederim. Bir ayakkabıyı iki gun ust uste giymeyin. Deri ayakkabıları kalorifer yanında tutmayın. Ayakkabı, bot ve cizmelerinizi kalıp yerleştirerek muhafaza edin. beauty.edit.com