Psikoterapistiniz uzman mı psikopat mı ?Son yıllarda ulkemizde populerliği artan mesleklerden bir tanesi de psikoloji…
Psikologların toplum icinde ki havasından bahsetmeye gerek yok tabi(!) Bizlere gosterilen konu komşu, tanıdık, akraba, akran ilgisi muazzam. Hatta ne zaman bir taksiciye, esnafa, farklı bir meslek elemanına hatta eve giderken bindiğimiz toplu taşımada ki herhangi bir yolcuya kazara “psikolog” olduğumuzu soylesek;
“İşte ayağıma gelen fırsat” guzellemesine maruz kalıyoruz.
“Benim bir yakınımda… var. Şimdi bunun psikolojide ki yeri nedir?”
Coğu zaman psikolojide ki yeri sağ ust koşe olan sorun ve sorularla ilgili soruyorlar da soruyorlar. Sanki ağzımızdan sihirli bir kelime cıkacakmışta tum sorunları peşi sıra yok olacakmış gibi …
Alanımıza ve bizlere gosterilen bu muhteşem alakanın yanında bir de kocaman bir boşluk var. Tam da bu boşluktan olsa gerek pek cok “psikopat” bunu fırsata cevirmiş bulunmakta. Yani “canım terapistim, beni dinleyen, sorunlarımı cozmem noktasında minimum haftada 50 dakikasını bana ayırıp beni ihya eden guzel insan” deyip bağrınıza bastığınız pek cok kişi esasında toplum icinde kendini ustaca gizleyebilen bir psikopattan fazlası değil.
Bir başka yazımda tez konum olan psikopatların ozelliklerini detaylandırmaya niyetliyim; ancak bu satırların amacı psikoterapist kimdir, tanı ve tedavi kimin işidir, bir sorunum varsa kime gitmeliyim gibi onemli detaylara dair bilgilendirmeler yapmaktır.
En son sorun gorduğunuz konuyla ilgili danışmanlığına talip olduğunuz uzmanı bir duşunun. Ardından okumaya devam etmeniz cok daha faydalı olacaktır.
Kim değildir uzerinden yazmaya kalkıştım; ancak yazı fazlaca uzadı. Kısaca kime gidilmezi şoyle anlatayım.
Uzun zamandır kendinizi yorgun hissediyorsanız, evliliğinizde bir şeyler yolunda gitmiyorsa, olumsuz yaşam olaylarına maruz kaldıysanız, cocuğunuzla ilgili vs. kısacası insan ruhu ile yakından uzaktan az da olsa ilgisi olan herhangi bir konuda destek alacağınız kişi minimum UZMAN KLİNİK PSİKOLOG – PSİKOTERAPİST olmalıdır.
Yani, iyi saatte olsun terapistleri, yaşam kocları, ben falanca lisansın uzerine psikolojide yuksek lisans yaptım tez yazdımcılar, sadece lisans eğitimi olan pdr, psikoloji, sosyoloji, felsefe vb mezunları, ben kendim ekol oluşturdum diplomam yokcular vb. bir kimseye ruh sağlığı desteği icin BAŞINIZI VURMAYIN.
Psikoloji en genel tanımıyla insan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir BİLİM DALIDIR. Yani psikoloji bolumunde okuyan veya lisansını tamamlamış herhangi bir psikolog size tanı ve tedavi noktasında hizmet veremez. Tıpkı yukarıda yazdığım diğerleri (!) gibi.
Tanı ve tedavi yani klinik psikoloji yani psikoterapistlik psikolojinin ciddi uzmanlık isteyen bir alt dalıdır. Yani canım sıkılıyor bu ara keyfim yerinde değil size geldim diye gittiğiniz bir kişinin tanı ve tedavi yetkisi olmak zorundadır. Yetkinliği olmayan kitap okuyarak veya farklı şekillerde kendini psikoterapist zanneden uzman klinik psikolog oldum ben’ci kişilere ekmek parası olmak yerine yaşadığınız herhangi bir şeyi yakın arkadaşınıza anlatmanız cok daha mantıklı olabilir. Zira yetkinliği olmadan sizi tedavi ediyorum veya size terapi yapıyorum diye haftalık kendini uzerinizden maaşa bağlatan kişilerin coğu psikopat olduğu icin (psikopat olmayıp sadece ekmek parasına bu işi yapan masum(!) istismarcıları tenzih ederim) hayatınızı cok daha icinden cıkılmaz bir hale getirebilirler.
Yani bilincsizce yapılan psikoterapi gizli bir CİNAYETTİR kimi zaman.
Psikoterapist secerken yetkisi var mı yok mu mutlaka sorgulayınız. Nasıl ki bir koltuk takımı dahi alırken garantisinden kumaşına kadar pek cok şeyi sorguluyoruz psikoterapist secerken de aynı tutumu sergilemeniz kendinize karşı sorumluluğunuzdur.
Bir meslek yasamız olmadığı icin herhangi bir kişi unvanımızı istediği rahatlıkta kullanabiliyor. Şikayet edildiği zaman “Hayır, sadece eğitim işi yapıyorum. Bazen kocluk yapıyorum. Ruh sağlığı alanında hizmet vermiyorum” diyebiliyor. Kolayca konuyu kapatabiliyor. Dikkat ederseniz sahte psikiyatr sayısı sahte psikolog sayısından coook daha az. Cunku hekimlerin meslek yasaları var. O halde psikoterapist secerken,
* Psikoloji lisans eğitimi + Klinik psikoloji Yuksek Lisans Eğitimi (Yl eğitiminde supervizyon almadıysa tanı koyabilir, size test uygulayabilir; ancak tedavi noktasında hizmet sağlayamaz)
Veya
* Farklı bir lisans eğitimi + Klinik Psikoloji YL (supervizyonlu) + Klinik Psikoloji Doktorası yapmış mı diye kontrol ediniz. Terapi yolculuğunuzda size eşlik eden yabancının ehliyeti var mı; ya da siz olup olmadığını sordunuz mu? Sosyal medya da bir şekilde populerite kazanmış kişiler, televizyon sayesinde fenomenleşmiş kişiler kendinize giden yolu farkında olmadan kapatıp sizi karanlığa surukleyebilir. Psikoterapi uzman klinik psikologun işidir ve bu kişi eğitimi suresince belli bir saat supervizyon almış kişidir.
Son olarak;
Ruh sağlığı beden sağlığı gibi değildir, yanlış tanı ve tedavi gorulebilen morluklar ve olumler değil; acısı hissedilen ancak gorulmeyen karanlıklar bırakır ruhunuzun derinliklerinde…
Klinik Psk / Psikoterapist
Ozlem BUGUR

[h=2]Kayseri Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]