Ayaklarımız, tum vucudumuzun ağırlığını taşıyan en cefakar organlarımız. Dolayısıyla sağlığı ve bakımına, en cok onem vermemiz gereken organların başında geliyorlar. Surekli ayakta durmayı gerektirecek meslek dallarında calışanlarda, surekli yurumeyi gerektiren işlerde calışanlarda, ayak bakımı ve sağlığı daha da on plana cıkar. Topuk bolgesindeki deri sertleşmeye musait bir yapıda olduğundan, uzun sure terliksiz ve corapsız yalın ayakla yere basmak, ayak bakımı ve pedikurunu aksatmak, olu deriyi temizlememek de topuk sertleşmesine sebep olur. Sertleşen topuklardaki renk değişimi, kalınlaşmış deri ve catlaklar, hem kişiye rahatsızlık verir hem de ayak estetiğini bozar. Yaz aylarında giyilen terlik, acık ayakkabılar ve sandaletlerle daha da ortaya cıkan ayaklara ciddi bir bakım yapmak gerekir.


Topuk Sertleşmesi Nedenleri
Topuk catlaklarındaki en yaygın neden “kserozis” denilen cilt kuruluğudur. Uzerine surekli yuk binen ve baskı uygulanan durumlarda da topuk sertleşmesi meydana gelir. Bu durum, derinin kendini koruma mekanizmasıdır. Dış koşullar cetinleştiğinde, kendini koruma altına almak isteyen ayaklar, deriyi sertleştirerek bir kalkan oluşturur. Ama bu kalkan ilerleyen safhada catlaklara, bu catlaklar da kanama ve enfeksiyonlara yol acabilir. Bu durum, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde daha ileri boyutta rahatsızlıklara sebebiyet verir.
Aşırı kilo, ayaklara fazla yuk bindireceğinden topuk sertleşmesine neden olur. Ayak derisi esnek değilse, bu durum catlaklara sebebiyet verir.

Arka bolumu acık ayakkabıları sık giymek de, topuk altındaki bolumun yapısını bozar ve sertleşmeye zemin hazırlar.

Şeker hastalığı olan kişilerde aktivitesi azalan tiroid ve buna bağlı metabolizma yavaşlaması neticesinde ortaya cıkan yetersiz terleme sebebiyle deride catlaklar oluşabilir.

Egzama, sedef gibi deri hastalıkları da deride kurumaya ve buna bağlı topuk sertleşmesine yol acabilir.

Ter bezleri az calışan kişilerde deride kuruma ve catlama; akabinde topuk sertleşmesi yaşanabilir.

Topuk Sertleşmesi Nasıl Onlenir
Duzenli ayak bakımı yapmak, topukta biriken olu deriyi henuz kalın bir tabaka haline donuşmeden temizlemek, yeterli sıvı tuketmek, tiroid hormonu yetersiz calışıyorsa tedavi yollarına gitmek, ayakların corapsız ve terliksiz şekilde yerle temasını onlemek, ortopedik ayakkabıları tercih etmek, uzun sure ayakta durulması gerekiyorsa uygun ayakkabılarla topuk kısmını desteklemek, topuk sertleşmesini onlemek adına atılacak adımların
başında gelir.

Topuk Sertleşmesine Cozum
Topuk sertleşmesi
icin uretilmiş kremlerden temin ederek cilde tatbik etmek ilk akla gelebilecek cozumdur. Ayak derisinde ileri boyutta bir catlama soz konusuysa, bir hekimin gozetiminde yapılacak tedavi de fayda sağlayacaktır.

Sıcak su da en etkili cozumlerden biridir. Ayakları sıcak suyun icinde beklettikten sonra yumuşayan olu derinin sunger taşı yahut topuk torpusuyle rendelenerek uzaklaştırılması da rahatlatıcı yontemlerden biridir.
Muz da sertleşmiş topuk derisini yumuşatan ozelliklere sahiptir. Bir adet olgun muzu ezerek topuklarınıza surup 15 dakika bekletip temizlediğinizde yumuşatan ve nemlendiren etkisini gorebilirsiniz.

Ayakları her akşam 20 dakika boyunca sıcak sabunlu suda bekletmek de son derece faydalıdır. Nemlendirici etki yapan bu işlem enfeksiyon oluşumunu da onler.

Zeytinyağı da yine en etkili yumuşatıcılardan biridir kuşkusuz. Yatmadan evvel topuklara surulecek bir miktar zeytinyağı ve uzerine giyilen koruyucu coraplarla, sabah yumuşacık topuklara kavuşmak mumkundur.

Arkası acık ayakkabıları mumkun olduğunca az kullanmak, ayakkabı astarı kullanmak ve yaz kış yapılacak duzenli ayak bakımıyla topuk sertleşmesi problemini engellemek mumkundur.

Siz de yaz yaklaşırken yumuşacık pamuk gibi ayaklara kavuşmak istiyorsanız, ayak bakımınızı şimdiden yapmaya başlamalısınız.
pufnoktalari.net