Psikoterapide cağdaş yontem: bilişsel davranışcı terapiPsikoterapi; bireylerin, bilişsel, duygusal ve davranışlar sorunlarının, bu konuda eğitim almış bir profesyonel eşliğinde sozel goruşmeler yoluyla cozumunu ve bireylerin ruh sağlıklarının korunmasını ve geliştirilmesini amaclayan tekniklerin genel adıdır. Psikiyatri tarihi boyunca ceşitli donemlerde o donemin şartlarına gore şekillenmiş değişik psikoterapi turleri geliştirilmiştir. Butuncul, dinamik, , bilişsel davranışcı, varoluşcu, Geştatlt ve kişilerarası psikoterapi, psikoterapi turlerinin başlıcalarıdır.
Bilişsel davranışcı psikoterapi, dayandığı temel itibariyle diğer psikoterapilerden farklılaşır. Bilişsel davranışcı terapi, olayları algılama ve yorumlama bicimimizin, duygusal ve davranışsal tepkilerimizi değiştirdiği temel varsayımı uzerine şekillenmiştir. Yunan filozof Epiktetus, ‘’insana rahatsızlık veren şey olaylar değil olayları algılayış bicimidir’’ diyerek bilişsel davranışcı kuramın bir nevi temel ozetini yapmıştır. Tarih boyunca dile getirilen bu duşunce 20. Yy’ da cağdaş psikiyatrist ve psikologlar tarafından yeniden yorumlanmış, kavramsallaştırılmış ve gunumuz psikiyatrisinde kullanılan guncel bir psikoterapi bicimi haline gelmiştir.
Bilişsel davranışcı psikoterapide, hastaların sadece guncel sorunları cozulmeye calışılmaz, terapide oğretilen becerilerle, hastalar, butun bir yaşamları boyunca ruhsal cıkmazlarına karşı kullanabilecekleri yontemler edinirler.Bilişsel Davranışcı Terapi kısa adıyla BDT, ozellikle yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk, depresyon, fobiler başta olmak uzere bir cok psikiyatrik hastalığın tedavisinde hastalara cok buyuk faydalar sağlamaktadır. Yapılan calışmalarda, aynı psikiyatrik hastalığa verilen ilac tedavileriyle karşılaştırıldığında BDT’ nin, hastalara en az ilac tedavisi kadar faydalı olduğu kanıtlanmıştır, hatta ilac kullanılmasının sakıncalı olabileceği gebelik, kronik sistemik hastalıklar gibi durumlarda ya da hastanın ilac kullanmayı tercih etmediği durumlarda BDT en iyi secenek olarak karşımıza cıkmaktadır. İlac tedavileriyle hastaların şikayetleri geriledikten sonra zaman icinde hastalığın tekrarlama olasılığı olabilirken, BDT ile sorunun temel kaynağına inildiğinden ve hastaya sorunu cozebilme becerisi oğretildiğinden terapi sonlandırıldıktan sonra bile uzun vadede hastalığın tekrarlama ihtimali en aza inmektedir.
Dr. Mustafa TATLI


[h=2]Ankara Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]