Psikoterapi ruhsal hastalıkları ve de zihinsel stresi tedavi etme surecine verilen genel bir terimdir. Bu surec esnasında, eğitimli bir psikoterapist danışanın belirli bir ruhsal hastalığı ve/veya duygusal, davranışsal, ve kişilik sorunlarıyla başa cıkmasına yardım eder. Terapistin yatkın olduğu yaklaşım turune gore, geniş bir strateji ve teknikler yelpazesi kullanılabilir. Ancak hangi teoriye ait olursa olsun, butun terapi turlerinin ortak noktaları arasında terapist ile hasta arasında terapetik ilişki oluşturmak, bu ilişki icinde sağlıklı ve acık bir iletişimde bulunmak ve bir diyalog geliştirmek, ve sorunlu duşunce veya davranışların ustesinden gelmek bulunmaktadır.
Psikoterapi kişilerin yasadıkları travmalar, kayıplar, krizler ve gelişim değişiklikleri ile başa cıkabilmelerine yardımcı olabilir. Kişinin yaşamındaki gucluklere karşı etkisiz kalan yaklaşımlarını once tanımasını, sonra onları daha etkili yaklaşım turleri ile değiştirmesini mumkun kılar. Kişi o zamana dek kendi icinde “gomulu” duran—genellikle varlığından bile haberi olmadığı—yeteneklerini, guclerini, kapasitesini keşfeder. Her ferde doğuştan bahşedilmiş olan ve her ferdin en temel hakkı olan sevebilmek, calışmak ve mutlu olmak yolunda kişinin tum potansiyeline ulaşmasını sağlar. Başka bir deyişle, psikoterapi kişilerin icindeki “en iyi Ben’i” ortaya cıkarmalarını mumkun kılar.
Terapist ile danışanın zamanla oluşturdukları yakın ilişki bu iyileşme surecinin en onemli ogelerinden biridir. Bu ilişkinin kendisi, danışanın yaşamında olgun ve empatik etkileşimler kurmasında canlı bir model teşkil eder; duygu yoğunluğu yaşanan durumlarda sağlıklı sorun cozebilme becerilerinin gelişmesini teşvik eder. Psikoterapi, kişisel gelişimin onundeki engellerin birer birer kalkmasında onemli rol oynar, kişinin icsel kompleksliğini, zenginliğini, guzelliğini ve değerini keşfetmesine yardımcı olur. Klinik psikolog oğut vermez, fikir vermez, tavsiyede bulunmaz; başka bir deyişle, klinik psikolog sizin sorunlarını sizin yerinize cozmez; cozemez, cunku sizi sizden daha iyi tanıyamaz. Klinik psikolog sizi dikkatle dinlerken, sizin goremediğiniz, fark edemediğiniz faktorleri yakalar, icinde bulunduğunuz icsel cekişme, celişki ve catışmaları fark eder, ve bunları sizi urkutmeden, zaman icinde sizin de acık secik gorup, inceleyip, kabullenmenizi sağlar.
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Psikoterapi nedir, ne yapar?
Sağlık0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Psikoterapi nedir, ne yapar?