Psikoterapi ruhsal ve duygusal sorunların cozumunde kullanılan yontemlerin butunudur. Psikoterapi ile kişi sorunun kaynağını ve nedenlerini fark eder, kendisini tanır, duygu ve duşuncelerinin farkına varır ve cozume ulaşmada sorumluluk almayı oğrenir. Terapi kişinin sorunlarının cozumunde oldukca etkili bir yoldur, ancak tabii ki bu yolda ona rehberlik edecek terapistin secimi de cok onemlidir. İyi bir terapist nasıl dinlemesi gerektiğini bilir, kişinin ona zarar veren duşunce ve davranışlarının farkına varmasını ve anlamasını sağlar, onu olumlu davranış değişikliklerinde bulunması icin cesaretlendirir ve kişinin oğrenmesi ve kendini geliştirmesi icin onu motive eder. Tabii ki terapist bunları tek başına yapmaz, danışanın da terapide aktif rol oynaması, değişmeye istekli olması cok onemidir.
Duygu ve duşuncelerini onu gercekten dinleyen ve destekleyen biri ile paylaşmak kişi icin cok rahatlatıcıdır. Cunku her insan anlaşılmak ve dinlenilmek ister. Onu eleştirmeden, yargılamadan, sadece yardım etmek amacıyla dinleyen bir uzman kişi iyileştirici bir etkide bulunur. Sorunların cozumunde sosyal destek her zaman cok onemlidir, kişi sorunlarını aile bireyleri, akrabaları ya da yakın arkadaşları ile de paylaşabilir, ancak coğu zaman onları yardımı yetersiz gelebilir. Bazen kişi dışardan uzman bir kişinin goruşune ve desteğine ihtiyac duyar. Terapi arkadaş sohbetinden cok daha farklıdır. Terapistler sorunların kaynağına inme, duygusal zorlukların ustesinden gelme ve kişinin yaşamında olumlu değişiklikler yapma konusunda kişiye destek olmak icin ozel eğitimler almış uzman kişilerdir.
Her insan zaman zaman hayatının bir doneminde duygusal ve ruhsal sıkıntılar ya da zorlanmalar yaşayabilir. Kimi zaman kişi bununla kendisi baş etmeye calışır ya da sorunu kabul etmez, bazen de sorunu kabul etse bile nereye başvuracağını bilemez. Bir sorun kişinin gunluk hayatını etkiler duruma geldiyse artık bir uzmana başvurma zamanı da gelmiş demektir. Ancak hala coğu kişi icin bir terapiste başvurmak cok da kolay değil, cunku toplumda bu konuda bazı olumsuz inanışlar var. İnsanlar ceşitli nedenlerden dolayı terapiye başvurma konusunda cekingen davranabiliyorlar. Bir terapiste başvurmayı engelleyen ya da geciktiren duşuncelerden bazıları şu şekilde olabiliyor. Bunlara terapi hakındaki mitler de diyebiliriz.
Benim bir terapiste ihtiyacım yok, kendi sorunlarımı kendi başıma cozebilecek kadar akıllıyım. Coğu zaman duygusal ve ruhsal sorunların cozumunun zeka ile bir ilgisi yoktur. İnsan kendine karşı objektif olamaz. Coğu zaman cevremizdeki yakınlarımız da bize karşı objektif olamayabilir. Bu nedenle bir terapistin bakış acısı cok daha farklı olacaktır. İyi bir terapist kişiye ne yapacağını ya da hayatını nasıl yaşaması gerektiğini soylemez. Kişinin sorununa farklı bir acıdan bakması, kendi ic dunyasının farkına varması ve kendisi icin daha iyi secimler yapabilmesi icin ona destek olur.
Terapiste sadece deliler gider, ben deli değilim. Terapi herkes icindir, herkesin zaman zaman sorunlarını ya da ic dunyasını uzman bir kişiyle paylaşmak ve destek almaya ihtiyacı vardır. Aslında terapi bir sorunu olduğunu ve kendi başına bunun ustesinden gelemeyeceğini hisseden kişiler icindir, bunun icin de kişisel farkındalık gereklidir.
Terapistler hep gecmiş hakkında konuşma ister. Gecmiş yaşantılar, aile ve cocukluk yaşantıları kişinin bugununu doğrudan etkiler. Kişinin cocukluktan itibaren oğrediği davranışlar ya da sorunlarla başetme bicimi, kullandığı savunma mekanizmaları bugunku hayatına da ışık tutar. Ancak terapinin amacı gecmişe odaklanmak değildir, terapinin ilk ve en onemli amacı kişinin sağlıksız duşunce bicimini değiştirmesine yardımcı olmak ve şu anki yaşamında yaşadığı ve sorun olarak gorup cozum aradığı şeylere odaklanmaktır.
Terapi surekli şikayet eden, zayıf insanlar icindir. Terapi herkes icindir. Terapi sureci kolay bir surec değildir. Gelişim ve iyileşme kişi davranışlarının sorumluluğunu aldığı zaman gercekleşir.
Bircok farklı terapi tekniği vardır ve terapistler de uzmanlaştıkları konular acısından birbirinden ayrılırlar. Bir terapi tekniği diğerine gore daha ustun değildir, her tekniğin farklı yonleri vardır, hangi tekniğin kullanılacağı danışanın bireysel ihtiyaclarına gore belirlenir. Teknikler tabii ki cok onemlidir ancak terapinin başarısındaki en onemli unsur terapist ve danışan arasında kurulan guvene dayalı terapotik ilişkidir.
Terapinin bir kac ceşidir vardır, bunlar; bireysel terapi, cift terapisi, aile terapisi ve grup terapisidir.
Bireysel terapi, kişinin kendisine zarar veren ya da hayatını zorlaştıran olumsuz duygu ve duşuncelerinin farkına varmasına yardımcı olur. Kişinin sorunlarının farkına varması, bunları cozecek gerekli becerileri kazanması, kendine guveninin arttırılması ve kendine, başkalarına ve olaylara karşı bakış acısının değiştirilmesi amaclanır. Coğu zaman eşle ya da işyerinde yaşanan sorunlar da bireysel sorunlara dayanabilir. Ya da gecmişte yaşanılan travmatik deneyimler bugunu etkileyebilir. Bunların hepsi bireysel terapide masaya yatırılır ve kişiye problem cozme becerisi kazandırılmak amaclanır.
Aile terapisi, aile icindeki iletişim sorunlarının ve catışmaların cozumlenmesi icin aile bireyleriyle birlikte yurutulur. Aileyi bir sistem olarak gorup, o sistemdeki catışmaların cozulmesi amaclanır.
Grup terapisi, aynı ya da benzer sorunları yaşayan bir grup danışanla yurutulen terapi ceşididir. Bu sorunlar anksiyete, depresyon, madde kullanımı, ceşitli bağımlılıklar, vb. olabilir. Grup terapisi guvenli bir ortamda sosyal iletişimin gelişmesi icin ve aynı sorunu yaşayan bireylerin deneyimlerini birbirleriyle paylaşmaları acısından faydalıdır. Grup terapisinin kendi icinde kuralları ve teknikleri vardır.
Cift terapisi- Evlilik terapisi, cift terapisi evlilik ya da duygusal ilişki icersindeki ciftlerle yurutulen terapidir. Cift terapisinde amac kadın ve erkek arasındaki farkları kabul etmelerini, daha iyi iletişim kurmalarını, birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak ve problem cozme becerilerini arttırmada destek olmaktır.
Terapi, terapist ve danışan arasındaki bir nevi ortaklık ilişkisidir. Danışan iyileşmeye giden yolda uzerine duşen sorumluluğu alır, terapist de ona rehberlik eder. Herkes uzerine duşeni yaptığında olumlu değişimler gercekleşecektir.
[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Psikoterapi nedir, ne işe yarar?
Sağlık0 Mesaj
●40 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Psikoterapi nedir, ne işe yarar?