Normal motor gelişimde; baş kontrolu 3. ayda, desteksiz oturma en gec 8. ayda yurume 15. ay bitene dek olması beklenir. İnce motor gelişimde ise objeye uzanma 6. aya dek gelişmeli, baş ve işaret parmağı ile kucuk objeleri yakalama 9. ayda olmalıdır. 12-18 aylik donemde kağıda karalama yapma, 2 yaş civari dik cizgiyi kopyalama, 3 yaşta daire cizme, 4 -4.5 yaşta uc kısımlı adam ve gosterilen kareyi cizme, 5 -6 yaş doneminde altı kısımlı adam ve kare cizme beklenir. Miyelinizasyon tamamlandığı iki-uc yaşta duğme ilikleme gibi ince, koşma zıplama gibi kaba motor hareketler kolaylaşır. Uc yaşta kendi başına merdiven inip cıkma oldukca beceriklidir. Dort- beş yaş doneminde tek ayak ustunde 5-10 saniye durabilir. Altı yaşta geri geri adımlayabilir.
Normal mental gelişimde; 0-1 ayda yuze ve ışığa bakma, zil sesine tepki; 1-3 ayda gulumseme, agulama, goz takibinin 90-180 derece olması; 3-6 ayda agulama, sesli gulme; 6-9 ayda hece tekrarı, ismine donup bakma; 9-12 ayda ozgul olmayan anne baba deme; 12-18 ayda ozgul anne baba deme; 18-24 ayda vucut kısımlarını bilme ;24 ayda iki kelimelik cumle kurma; 2-3 yaşta gosterilen resmin adını soyleme (kedi,kopek,at,adam,kuş vs); 3-4 yaşta tam anlaşılır konuşma, bir işlev bilme, zıt anlamları bilme (sıcak-soğuk, buyuk-kucuk vs); 4-6 yaşta sozcuk tanımlama (orn masa nedir?),tanımlanan sozcuk ve zıt anlamları bilmede artış beklenir.
Kişisel sosyal, ince motor,dil ve kaba motor alanlardan en az ikisinde belirgin gelişme geriliği durumu 'psikomotor gerilik' olarak tanımlanır. Sıklığı %5-10'dur. İlk beş yaşta bu terminoloji kullanılırken beş yaş sonrası donemde 'mental motor gerilik' olarak adlandırılmaktadır. Altta yatan bircok neden olabilir. Kromozom anomalileri (down sendromu, frajil X),doğumsal metabolik hastalıklar, beyin gelişim bozuklukları, annenin kronik hastalığı ve gebelikte maruz kaldığı riskler, prematurelik, zor doğum ve doğumda oksijensiz kalma, santral sinir sistemi enfeksiyonları, malnutrisyon, gecirilmiş kafa travması bu duruma yol acabilir.
Zeka geriliğinin toplumdaki sıklığı %2-3'dur. Sınır, hafif, orta, ağır ve cok ağır zeka geriliği olarak sınıflanır. Hastaların %80'i hafif zeka geriliği, %10'u orta zeka geriliği, %1-2'si ağır zeka geriliği grubundadır.
Bazı hastalarda tum basamaklarda gerilik olarak değil izole dil geriliği veya izole motor gerilik gorulebilir. Diğer gelişim alanları normal olup motor gecikme (baş kontrolu, desteksiz oturma ve yurumede gecikme) gosteren sut cocuklarında sıklıkla hipotonisite (gevşeklik) mevcuttur. Bir kısmında ise kas hastalığı kendisini motor gelişim geriliği (ozellikle yurumede gecikme) olarak gosterir.
Altı ay ile 6 yaş arası cocuklarda Turk cocuklarına gore standardize edilmiş Denver II gelişim tarama testi kullanılarak kişisel sosyal, dil, ince ve kaba motor alanlarda yaşıtlarına gore durumu incelenmektedir. Altı yaştan sonrası cocuklarda WISC-R testi ile IQ değerlendirmesi yapılmaktadır.

[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]