Bir cok diyet programı deneyip başarılı olamıyor musunuz ?
Surekli başladığınız diyet programlarını yarıda mı bırakıyorsunuz ?
Stres, uzuntu, kaygı, aşırı sevinc gibi durumlarda aklınız hep yemeklerde mi oluyor ?
Kilo verseniz bile bunu bir turlu koruyamıyor musunuz ?
Bu sorunlarınızın cozumu psikolojinize uygun bir diyet yapmaktan geciyor: PSİKODİYET!
HER BİREY KENDİNE OZELDİR
Her birey kendine ozeldir. Hepimizin yemek yeme duzeni, uyku saatleri, vucudumuzun calışma şekli, ruh hali farklıdır. Bu nedenle kilo vermek icin oluşturulan tum surecler de size ozel olmalıdır. İnsan biyopsikososyal bir varlıktır; yani beden, psikoloji ve sosyal koşullar birbirleriyle etkileşim halindedir. Beslenme ve kilo problemleri kişilerin psikolojisini etkilemekte, aynı şekilde kişinin psikolojik durumu da beslenmesini etkilemektedir. Bu nedenle beslenme ve psikoloji aslında ic icedir.
YEME DAVRANIŞI İCGUDUSELDİR
Yeme davranışı sadece fizyolojik aclık sonucu oluşan bir durum değil; duygu, duşunce ve sosyal boyutu olan daha karmaşık bir surectir. İcgudu olan yeme davranışı; ozellikle insanda hormonlar, beyin, alışkanlıklar, duygu, duşunce, yaşantılar, beklentiler, doyum ve doyumsuzluklar ve bilincaltından etkilenir.
Bu nedenle bir kişinin “yemek yeme” davranışını duzenleyebilmek icin tum sureci butunuyle incelemek gerekir. Yemek yeme davranışının psikolojik, duygusal ve yaşamsal yonunu ele almadan diyet programı başarı sağlayamamaktadır. Bununla birlikte bireyin bedenindeki bir değişiklik psikolojisinde, psikolojisindeki bir değişiklik bedeninde etkisini gosterir.
PSİKODİYET NEDİR ?
Psikodiyet; biyopsikososyal acıdan beden, beyin, ruh ve cevre etkileşimini inceleyen bilimsel diyet programıdır. Psikodiyet icerisinde hem diyet hem de psikoloji alanını barındıran multidisipliner bir programdır. Temel amacları arasında kilo kaybının sağlanması, verilen kilonun korunması, sağlıklı beden algısının oluşturulması, ozguven geliştirme ve sorun cozme becerileri bulunmaktadır.
DUYGU – DUŞUNCE – DAVRANIŞ İLİŞKİSİ
Coğu zaman yemek yeme eyleminizi neyin başlattığının farkında olmayabilir, kendinizi yemek yerken bulabilirsiniz. Fakat bu yeme davranışının oncesinde başka boyutlar bulunmaktadır.
Orneğin;
Davranışı ilk once bir uyarıcı başlatır. Bu uyarıcı guzel bir yeme kokusu, yiyecek uzerine konuşmalar gibi dış bir uyaran olabileceği gibi; kişinin boşluk, sucluluk, ofke, yalnızlık gibi duygular ic uyaran olabilir. Bu uyarıcı sonucunda her kişi yeme davranışı gostermez. Yeme davranışı gosterip gostermemek ise duşunce surecleri ile ilgilidir. Eğer o uyarıcı karşısında “ Bunu yemem lazım”, “Buna karşı koyamam” gibi duşunceler olursa sonuc o yiyeceği yemek olacaktır. “ Buna engel olamıyorum “ “ Yerken cok mutlu oluyorum “ gibi duşuncelerle de yeme davranışı artmakta ve surmektedir.
Sonuc olarak da bu yeme davranışından dolayı kişi asla başarılı olamayacağı gibi duşunceler ile mutsuzluk, ofke, sucluluk gibi duygular yaşayabilir ve diyetini bırakabilir. Bu surece engel olabilmek icin kişinin duşunce hataları belirlenir.
Duşunme Hatalarını Ortaya Cıkarma
Diyetteyken en sık yapılan 9 duşunce hatası
1. Ya hep ya hic duşuncesi
“Ya tam diyet yaparım ya da diyetimi bozarım“
“Şu yiyecekten ya hic yemem ya da yiyeceksem sonuna kadar bitiririm “
2. Olumsuz geleceği onceden gormek
“Bu hafta hic kilo veremedim, bu hic kilo veremeyeceğim demektir”
“Bu yiyeceği yemeye karşı koyamadım, ileride de hicbir yiyeceğe karşı koyamayacağım”
3. Geleceği abartılı olumlu gormek
“Canım cok istedi, azıcık yerim sonra bir daha hic yemem”
4. Duygusal şartlanma
“Şu anda tatlı bir şeyler yemem şart”
“Kendimi yenilmiş gibi hissediyorum boyle hissetmem başarısız olduğumu gosterir”
5. Aklından gecenleri okumak
“Benim icin pişirdiği yemekten yemezsem benim kaba biri olduğumu duşunecek”
6. Kendini kandıran duşunce
“Yerken beni kimse gormezse yedim sayılmaz”
“Ayakta atıştırmaktan bir şey olmaz”
7. Yarar sağlamayan kurallar
“Yiyecek ziyan edemem, tabağımda yiyecek bırakamam”
8. Haklı neden ileri surmek
“Şu anda cok gerginim bu yiyeceği yemeye hakkım var”
“Bedava olduğu icin bu yiyeceği yiyebilirim”
9. Abartılı duşunce
“Bir yiyeceği canım istediğinde buna asla karşı koyamıyorum”
Yanlış duşunce belirlendikten sonra davranış değiştirme, engelleri ortaya cıkarma ve sorun cozme uzerine odaklanılır. Bireylerde olumlu beden algısı geliştirilir. Burada da motivasyon oluşturulur. Motivasyon oluşturmak cok onemlidir cunku surec icerisinde takılmalar ve geri donuşler olduğu zaman ya da bir takım engeller ile karşılaşıldığında kişilerin kendilerini motive eden sebepleri hatırlaması onemlidir.
Son aşamada kilo koruma planını icerir ve hastanın olumlu alışkanlıklarını devam ettirmesi ve kilosunu koruması amaclanır.
Her birey kendine ozeldir. İnsanın beden algısı ruhuna ve zihnine etki etmektedir. Bedeni etkileyen her şey ruhu da etkilemektedir. Bu nedenle tum bireyler butun olarak ele alınmalıdır. Kilo verme surecinde diyetin yanı sıra bazı davranış ve duşunce yapılarında değişmeler de gerekmektedir.
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Psikolojinize uygun diyet: psikodiyet
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Psikolojinize uygun diyet: psikodiyet