Toplatılan kozmetiklerden sahte ve taklit parfum, şampuan ve tuy dokucu krem, tıbbi cihazlardan da kan basıncını duzenleyici bileklik, Hepatit B testi ve cerrahi iplik dikkat cekiyor

Sağlık Bakanlığı, bu yılın ilk uc ayında kozmetik ve tıbbi cihaz denetimlerinde, cok sayıda sahte ve uygunsuz urunun toplatılmasına karar verdi. sağlık Bakanlığı Turkiye İlac ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığı Tıbbi Cihaz Dairesi Başkanlığı ve Kozmetik Denetim Daire Başkanlığı tarafından bu yılın ilk uc aylık doneminde yapılan kozmetik ve tıbbi cihaz denetimlerde piyasadaki cok sayıda urunle ilgili toplatma kararı verildi.

Kozmetikte; 64 urun teknik duzenlemeye aykırı, 654'u ise guvensiz bulundu

Kozmetik Denetim Daire Başkanlığınca ocak-mart ayları arasındaki kontrollerde 732 urun denetlendi, bunların 64'u teknik duzenlemeye aykırı, 654'u ise guvensiz bulundu.

200 bin 701 lira para cezası kesildi

Teknik duzenlemeye aykırılık gerekcesiyle 100 bin 701, guvensizlik gerekcesiyle ise 100 bin lira olmak uzere toplam 200 bin 701 lira para cezası kesildi. Sahte ve taklit olduğu icin mahkeme kararıyla bazı parfum, sac şampuanı ve tuy dokucu kremler toplatılarak imha edildi.

Doğuş Kimya'nın Samde sıvı el sabunu guvensiz bulundu

Doğuş Kimya Temizlik Urunleri İmalat ve Pazarlamanın "DKS302012" seri numaralı, 02.2013/02.2015 imal ve son tuketim tarihli 5 kilogramlık Samde sıvı el sabunu da guvensiz bulundu.

Tıbbi cihaz denetimleri Tıbbi Cihaz Dairesi Başkanlığı tarafından yine aynı donemde yurutulen piyasa gozetimi ve denetimi sonucunda, teknik duzenlemeye aykırı ve guvensiz bulunan urunler de acıklandı.

3'er Yeni Zelanda ve Turkiye, 2'şer de Hollanda ve Cin menşeli tıbbi cihaz hakkında toplatma kararı verildi.

Bakanlığın toplatma kararı verdiği urunler, seri numaraları, menşeyi ve uygunsuzluk gerekceleri şoyle

Neozoline marka NZ3141 Referans Numaralı Bevel Bobin Vent Tube Fluoroplastic 1,14 Mm (Lot No: 2009-1703, SKT: 2014-05)-Yeni Zelanda-Sertifikasız urun
ADEPT marka Silicone Nasal Splint With Airway-Lot No: 2011-2048, SKT: 2017-03, Referans No: NZ3235-Yeni Zelanda-Sertifikasız urun
Neozoline marka NZ4254 Referans Numaralı 14 Gauge (2 Mm) Suction Tube-Lot No: 2011-2315, SKT: 2016-03-Yeni Zelanda-Sertifikasız urun
Equitamp marka kanama durdurucu-Lot no:1111B 5x7,5 ve F71202B 5x10-Hollanda-Analiz sonucu
Neoxone marka Polidioksanon 4 Metrik, 150 Cm, ½ cember yuvarlak iğneli 40 mm cerrahi iplik-Lot no: 20120313-Turkiye-Analiz sonucu
Broche marka damla ayar seti-Lot no:110825-Cin-Analiz sonucu
Dispotalk Plevra talk pudrası (steril pudra)-Tumu-Turkiye-Hammadde uygunsuzluğu
Toyo marka Anti Hbs kaset testi (Hepatit B testi) -HB011201 Lot Nolu-Turkiye-Duyarlılığının duşuk olması, testin taramalarda kullanılmasının uygun olmaması
Jintong kan basıncını duzenleyici bileklik-Tumu-Cin
"Merdivenaltı urun almayın"

Turkiye İlac ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcısı Talip Uzun, AA muhabirine yaptığı acıklamada, denetci kadrosu daha da guclenen kurumun denetimlerinin, onleyici ve halk sağlığını koruyucu yonde artarak devam edeceğini bildirdi.

İnsan sağlığının her turlu cıkardan once geldiğini belirten Uzun, vatandaşlara "merdiven altı tabir edilen yerlerden kozmetik urun almamalarını ozellikle urunlerin ambalaj bilgisine, saklama koşullarına uyulup uyulmadığına ve son kullanma tarihine dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

Milliyet
http://onedio.com/haber/saglik-bakanligi-718-urunu-toplatiyor-296351