Ailenin sağlığı ve işlevselliği, cocukların psikolojik sağlığında belirleyici onemli bir rol oynar. Dolayısıyla cocuklarda gorulen coğu psikolojik problemin ailenin işlevselliği ve anne- baba tutumları ile ilgilidir.
Ebeveynlerin psikolojik durumları, cocuklarına karşı sergiledikleri tutum ve davranışlarda kritik rol oynarlar. Orneğin, anne ya da babanın stres durumu yuksek, depresyon yada kaygı duygu durumu icinde gosterdikleri davranışlar, konuşmalar cocuklarını olumsuz olarak etkilemektedir.
Cocuklardaki olumsuz davranış probremleri, anne ve babanın yanlış tutumu ile gelişir. Dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi bozuklukların seyrinde ebeveyn tutumlarının iyileştirici etkileri olabileceği gibi, kotulemeye ya da yeni problemlerin tetiklenmesine neden olur.
Ne Zaman Bir Uzmana Başvurmalıdır
Cocuğunuz; sizi duymazdan geliyorsa
‘Hayır’ cevabınızı kabul etmiyor, onu ‘evet’e cevirmek icin her yolu deniyorsa
Her soylediğinize ‘tamam’ diyor ama hicbir şey yapmıyorsa
Koyduğunuz kurallara uymuyor, bu kuralları istediği gibi esnetiyorsa
Sizinle surekli inatlaşma ve pazarlık halindeyse
Her soylediğinize itiraz ediyor ‘yapmayacağım’ diyorsa
Sizden intikam almaya calışıyorsa
Saldırgan ve yıkıcı davranışlar sergiliyorsa
Yaşına uygun sorumluluk almıyor yada yerine getirmiyorsa
Yalana başvurup, sizden bir şeyler gizliyorsa
Anne ve babasının arasındaki fikir ayrılıklarını ihlal etmek icin kullanıyorsa
Siz;
Cocuğunuza sozunuzu dinletemiyor sanız
Yanlış davranışları durduramıyor, engel olamıyorsanız
Cocuğunuza ‘hayır’ diyemiyor, sınır koyamıyorsanız
Cocuğun her istediğini yapıyor baş etmek icin cozum bulamıyorsanız
Cocuğunuzun yapması gerekenleri siz yapıyorsanız
Ofkenize hakim olamıyor, cocuğunuza bağırmak yada vurmak zorunda kalıyorsanız
Aşırı taviz vermekle, sert cezalar uygulamak arasında gidip geliyorsanız
Eşinizle cocuk eğitimi acısından uyum icinde değilseniz, surekli birbirinize mudahale ediyor ya da yaptığınızı eşiniz bozuyorsa
Sevgili Anne ve Babalar, cocuklarımız sahip olduğumuz en değerli varlıklardır. Cocuklarımıza her şeyden once sevgi gostermeliyiz.
Cocuğunuzu anlamaya calışınız. ‘Neden boyle davranıyor’ yada ‘nicin boyle konuşuyor’… lutfen bir duşunun, onunla empati kurun, onun duygularını hissederseniz davranışlarındaki farklılığı hemen gozlemleyebilirsiniz. Onları olduğu gibi kabul edin. Yanlış bir şey yapsa da sakin olup, yanlışın neden kaynaklandığını anlatın. Hepimiz hata yaparız, sizler de hata yapacaksınız bu gayet normaldir. Bu hataları bir oğrenme fırsatı olarak değerlendirin. İletişiminizde ‘ben’ dilini kullanmaya ozen gosterin. Unutmayın ‘sen’ dili kırıcıdır, karşınızdaki kişiyi sizden uzaklaştırır. Suclayıcı, azarlayıcı konuşmayın. Sosyal becerilerini geliştirin. Onlara sorumluluk verin ve yerine getirdiklerinde ufak odullerle teşekkur edin. Onlara yardımsever olmayı oğretin. Bir şeyleri yapabilmesi icin onu surekli motive edin. Disiplin kurallarında ve isteklerinizde tutarlı olun. Cocuğunuzu asla diğer cocuklarla kıyaslamayın. Unutmayın, her cocuk kendisi olduğu olcude doğru davranır. Kolay anlaşılan, detaysız, kesin yonergeler verin. Olumlu davranışları icin onu kucaklayın, minik oduller verin. Dayaktan ve fiziksel şiddetten kacının. Ceza, gercekten istenmeyen davranışın ardından uygulanmalıdır. Uzun vadeli tehditlerde bulunmaktan kacının. Cocuklara bilgi aktarırken obje yada resim kullanın. Sabırlı olun, cocuk yetiştirme başından sonuna kadar bir sabır işidir, bunun oğrenilmesi gerekir.
Hepsinden once ‘sevgi’nin geldiğini de asla unutmayın. Yeterli ilgi ve sevginizle sağlıklı cocuklar yetiştirebilirsiniz.

[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]