Psikolojik danışmanlık nedir?Merhabalar,
Bize armağan edilmiş olan bu yaşam yolculuğunda coğu zaman karşılaştığımız engelleri tek başımıza aşmaya calışırız.
Aşk acısı cekeriz, iş yaşamında sorunlar yaşarız, sosyal hayatta, aile hayatımızda, psikolojik ve sosyal sorunlar yaşadığımız cevre ve durumları coğaltmak mumkun.Boyle zamanlarda hayatı anlamsız, sorunları cozumsuz, kendimizi ise caresiz hissederiz.
Yaşam denen bu icsel ve kişiler arası yolculuğumuzda, sorunlar yaşadığımızda bir uzmandan destek almak, sorunları sağlıklı cozumlere ulaştırmak ve danışmanla birlikte icsel yeni keşiflerde bulunmak, hayatımıza ve kendimize dair yeni farkındalıklar yaratmak, yaşamımıza yeni bir renk, tat ve anlamlar katacaktır.
Psikolojik danışmanlık, bireyin ic catışmaları, sorunları ve ruhsal bozuklukları uzerinde yoğunlaşıp kişisel sorunların cozulmesine, bireyin kendisiyle ve cevresiyle barışık hale gelip uretken ve verimli olmasına yardımcı olur.
Durumsal, kısa sureli ve uzun sureli sorun yaşayan bireyler, grup, aile, iş yaşamı ve sistemler danışmanlığın calışma alanı icine girmektedir.
Kişiler arası ve kişinin kendisi ile olan ic yolculuğunu icine alır ve okul aile, kariyer gibi durum ve ortamlara uyum sağlama ve anlam vermeye 'yeterli olmayı keşfetme'' yolunda bireylere yardımcı olmaya calışır.
Psikolojik danışmanlık gizlilik, guven ve mahremiyet sağlanmasını gerektiren, danışan merkezli bir surectir. Bu surec, danışan ile danışman arasında kurulan psikolojik etkileşim ve ilişki ile başlar, danışmanlık surecinin başarılı olması icin gereken koşulların sağlanması oranında gelişir ve ilerler.
Psikolojik danışmanın amacı telkin yada tavsiyelerde bulunmak değil, danışanın daha once farkında olmadığı duygu, duşunce ve isteklerinin bilince ulaşma sureci icinde, kendisini anlamasına ve geliştirmesine yardımcı olmaktır.
Psikoterapi yeniden ogrenme surecidir, hayatımıza ve gecmişimize farklı perspektiflerden yaklaşabilme gucunu danışana kazandırmaya calışırken, bu perspektiflerin ve sebep-sonuc ilişkilerinin gozden gecirilip yeniden ele alınabileceğini, denenebileceğini ve bundan da onemlisi yaşamımızı daha keyifli kılabilecek duygu, duşunce ve davranışların edinilebileceği bir surectir.
Bu surec sırasında, gecmişteki olaylara yeni bakış acıları geliştirerek bakabilmede ve danışanın gun gectikce kendini yenileyen bir kişi olduğunu fark edebilmesinde onu cesaretlendiririz.
Anlayış arayışı, insanları psikolojik danışman yada psikologlara yonlendirir. Anlaşılmak danışan ve danışmanı birbirine baglar ve zamanla ve sessiz bicimde gelişen guven duygusunun ilk tohumlarını atar.
Psikolojik danışmanlık, danışanların insanları, olayları ve olup bitenleri olduğu gibi gorebilme olgunluğuna erişmelerine yardımcı olur.
İnsanoğlu belirsizlikten hoşlanmaz. Psikolojik danışmanın gorevlerinden biriside danışanın kesinlik ve egemenlik hissini artırmaktır. İnsanın hayatındaki olayları acıklaması ve uyumlu bir oruntu icinde sıralaması onemli bir adımdır. Bir sıkıntının sebebini bilmek ve adını koymak, onu kendi kontrolumuz altına almanın ilk adımıdır.
Danışanların kendilerini iyileştirebilecek potansiyele sahip olduklarını gormede ve hayatı olduğu kabullenip, herşeyi kontrol edemeyeceklerini kabullenmede psikololik danışmanlık etkili olur.
'Neden beni gormek istediniz?'' yada 'Size nasıl yardımcı olabilirim?'' gibi cumlelerle başlayan danışan ve psikolojik danışman ilişkisi, cok insani bir ilişkidir.
Unutmayın ki ' BİLMEK VE EYLEME GECMEMEK, HİCBİRŞEY BİLMEMEKTİR''
ve yine unutmayın ki 'YARATTIĞINIZ DUNYAYI ANCAK KENDİNİZ DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ''
Herkese mutlu ve anlamlı bir yaşam dileğiyle.....
İSMAİL SONMEZ
Psikolojik Danışman
[h=2]İzmir Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Psikolojik danışmanlık nedir?
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Psikolojik danışmanlık nedir?