Son 10 yıl icinde hayatımıza yeni giren mesleklerden biri psikolog. Kimisi icin deli doktoruydu adı. Kimilerinin Cocuklar Duymasın dizisinde parmaklarını birleştirip; hmm anlıyorum diyen adamın (Sinan Bey) canlandırdığı karakterdi tanışma sebebi. Delilerin yeri denilen, esprilerimizin bir numaralı yeri Bakırkoy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde beyaz onluğu duz giyenlerdi psikologlar.
Ne iş yapardı peki? Bilindiği kadarıyla koltuğa yatırır hastayı, anlat der ve susar. Hasta anlatır psikolog dinler, saat dolunca parayı ver yine goruşuruz der ve gonderirdi. En son Recep İvedik filminde izlemiştik bu senaryoyu.
Son 2-3 yıl icinde durumun gerceği gitgide anlaşılıyor. Psikoloğun ‘hmm anlıyorum’ diyen kişi, ‘deli doktoru’ olmadığı halkımızın coğunluğu tarafından bilinmekte. Veyahut kırmızı koltuğa yatırıp anlat demediği…
Psikolog, universitelerin Fen-Edebiyat Fakultesi PSİKOLOJİ BOLUMUnden mezun olan kişinin adıdır. Bolum coğu universitede hazırlık isteğe bağlı olmak uzere, 4 yıllık lisans bolumudur.
Psikolog kim değildir? Psikologlar, tıp eğitimi almış doktor değildir. Bu yuzden isimlerinin onunde Dr. kullanılmaz (Doktora yapmış akademisyenlerin aldığı Dr. unvanı ile tıp eğitimi almış hekimlerin kullandığı Dr. unvanı birbirinden farklıdır.). Tıp eğitimi almadıkları icin hicbir psikolog ilac yazma yetkisine sahip değildir. Bununla birlikte danışanlarına daha yararlı olabilmek icin psikiyatrik ilacların temel bilgileri hakkında eğitim alabilirler, bunu kullanabilirler.
Psikolog ne iş yapar? Dunya Sağlık Orgutu (WHO) nun da kabul ettiği uzere, sağlık; fiziksel, sosyal ve ruhsal olarak iyi olma halidir. Ruhsal olarak sıkıntılı hissetmenize sebep her ne ise, psikolog bu alanda calışmalar yapar. Ruh sağlığı calışanları grubundadır. Fiziksel olarak iyi olmama halinizde doktorlara gitmeniz ne kadar doğalsa, ruhsal olarak da iyi olmadığınızda psikoloğa gitmeniz o kadar doğaldır. Bu konuyu sizlerle ayrıca bir yazıda paylaşacağım.
Sağlıkla kalın.
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Psikolog? ! Doğru bilinen yanlışlar
Sağlık0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Psikolog? ! Doğru bilinen yanlışlar