Psikoloji; insanların davranışlarının ve zihinsel sureclerinin bilimsel olarak incelenmesidir.
Her insan hayatının bir doneminde de olsa kendiliğinden icinden cıkamayacağını hissettiği bunalımlara girme olasılığına sahiptir.Orneğin kendinizi artık tanıyamadığınızı duşunuyorsunuz ya da size sıkıntı veren duşuncelerden dolayı uykularınız kacıyor olabilir.Hicbirşeyden keyif alamaz hale gelmiş olabilirsiniz ya da mucadele edecek gucu kendinizde bulamıyor olabilirsiniz.Eşinizle/partnerinizle ilgili sorunlarınız olabilir ve ustesinden gelemeyecek noktaya gelmiş olabilirsiniz.Bu gibi durumlarda bir uzman desteğine ihtiyac duyabilirsiniz.Peki psikolog secerken nelere dikkat edilmeli?Yazımızda bu hususlar uzerinde duracağız.
1-Oncelikle destek almanız gereken konuyla ilgili psikoloğunuzun yeterliliğini mutlaka araştırın.
2- 4 yıllık psikoloji bolumunden sonra hangi alanda uzmanlık aldığına dikkat edin.
3-İnternetten araştırırken pek cok takipcisi olan ancak bu alanda yeterlilik sahibi olmayan kişiler gunumuzde faaliyet gostermektedir. Araştırırken hangi bolumden mezun olduğuna ve uzmanlık alanının ne olduğuna dair gerekli araştırmayı mutlaka yapın.
4- İnternet uzerinde sadece birkac gunluk eğitimle sertifika alıp kendini psikoterapist olarak tanıtanlardan diplomasını ve uzmanlık alanı belgelerini ya da master belgesini gormeyi talep edin.
5- Psikologların terapi merkezi acmaları konusunda herhangi bir yasal duzenleme olmadığından dolayı psikoloji mezunu olup master yapmayan ya da psikoloji mezunu olmayan bircok meslek dalı da maalesef terapi merkezi acabilmektedir. Bundan dolayı mutlaka detaylı araştırmayı gitmeden once yapın.
6- Daha once psikoloğa gitmiş ve yarar gormuş olan cevrenizin goruşlerini dikkate alın.
7- Psikolog ararken karşınıza cıkan internet sayfalarında tavsiye yazılarını, kişisel bloklarındaki makalelerini mutlaka okuyun.
8- Bircok merdiven altı calışan, devlete kaydı olmayan psikolojik danışma merkezleri olduğundan ucretini odediğinizde aldığınız hizmete karşılık faturanızı istemekten cekinmeyin. Eğer size fatura vermek istemezlerse nedenini sorun ve ilgili birimlere şikayet edin.
9- Psikologla goruştuğunuzde “kesin tedavi ederim ya da şu kadar seansta cozume ulaşırız” diyorsa guvenirliğini sorgulayın cunku psikoloji bilimi hicbir danışana kesin %100 tedavi gibi bir yaklaşımda bulunmaz.
10- Sectiğiniz psikoloğunuz “kullandığınız ilacı bırakın ya da ilac kullanmanıza gerek yok”gibi ifadeler kullanıyorsa psikiyatristinizle de goruşerek bu durumu sorgulayın.
11- Psikolojik testler yaptıracaksanız, size test uygulayacak kişinin o testle ilgili uygulayıcı sertifikası olup olmadığını sorgulayın ve test sonucunda ilgili uzmanın kaşe ve imzasının olmasına dikkat edin. Psikolojik testler her bir uygulanan test icin ayrı bir uygulayıcı sertifikası gerektirmektedir.
12- Terapiler “gizlilik ilkesi” prensibiyle yurutulur. Danışan ve terapist arasında konuşulanlar 3. bir kişiyle paylaşılamaz.
Psikolojik destek almak soz konusu ise tum bu hususlara dikkat etmek gerekmektedir.

[h=2]Konya Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]