Kozmetik urunlerde bulunan kimyasal maddeler, cok kucuk miktarlarda bile olsa, uzun sureli kullanımda ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.




Asla bozulmayan hazır gıdalar gibi, piyasadaki bircok kozmetik urunun de icerdiği kimyasal maddeler nedeniyle insan sağlığına zararlı olabileceği konusunda onemli araştırmalar yapılıyor. İşte kozmetik urunlerde en sık bulunan kimyasallar ve zararları:

Paraben nedir?
Methylparaben, butylparaben, ethylparaben ve propylparaben isimleriyle kozmetik urunlerinin icinde yer alabilen paraben maddesi, bakteri oluşumu onleme ozelliğinden dolayı, losyonlardan makyaj malzemelerine pek cok kozmetik urunun iceriğinde bulunmakta.

2004 yılında İngiltere ’de Dr. Philippa Darbre tarafından yayınlanan makaleden sonra, parabenin meme kanseri uzerindeki etkisi de konuşulmaya başlandı. Dr. Darbre makalesinde, 20 meme kanseri hastasından toplanan dokularda 20ng/g paraben biriktiğini tespit ettiğini acıklamıştı. Konuyla ilgili yapılan diğer calışmalar da parabenin meme kanseri riskini artırdığına dair sonucları destekliyor. Aynı şekilde 2006 yılında Japonya ’da yapılan bir calışma da, metilparabenin UV ışınlarına maruz kalındığında deride oluşabilen hasarları artırdığını ortaya cıkardı.

Ancak Turkiye ’de de 2011 yılında yapılan bir acıklamada, parabenin zararlı olmadığı iddia edildi. Sağlık Bakanlığı ’nın yaptığı acıklamada, paraben ile ilgili şunlara değinildi: “Parabenler insan vucudunda ostrojen hormonuna benzer etkiler gostermektedir. Ancak bu etkileri, ostrojenin binde biriyle 10 milyonda biri kadardır. İlacta ve kozmetikte en cok kullanılan metil parabenin etkinliği, ostrojen etkinliğinin 2 milyon 500 binde biri kadardır. İlaclarda ve kozmetik urunlerde bulunan miktarıyla (ostrojene uzun donemde yuksek doza maruz kalmaya bağlı yan etkileri de dahil) ostrojenik etki gostermediği kabul edilebilir. Bu nedenle kanserojenik ve endokrin bozucu etki gostermesi beklenmemektedir. Ayrıca, parabenler ilac veya kozmetik olarak kullanıldığında cok hızlı bir şekilde parcalanarak vucuttan idrarla atılır. Ağız yoluyla alındıklarında ise midedeki asit ortamı nedeniyle parcalanmaları yuksek olup kana gecen miktarı yok denecek kadar azdır.”









Kozmetik renklendiriciler - Sentetik boyalar nelerdir?
Urun iceriğinde “FD&C” ile başlayarak yazılan (orneğin FD&C Orange 5 Lake benzeri) renklendirici maddeler genellikle petrolden elde ediliyor ve bazı kurumlar, hayvanlar uzerinde yapılan araştırmalardan sonra bu maddelerin kesinlikle kanserojen olduğunu acıkladı. Bu sentetik boyaların icinde kurşun, aluminyum, baryum potasyum rujdaki renklerin akmasını ve etrafa bulaşmasını engellemek icin sabitleyici bir madde olarak kullanılıyor.





Sodyum Lauryl Sulfat nedir?
Genellikle temizleyici urunlerde, şampuanlarda ve banyo kopuklerinde kullanılan bu kimyasalın cilt ve sac uzerinde tahriş edici etkisi olabiliyor.

BHA ve BHT nedir?
Gıdalarda da katkı maddesi olarak kullanılan BHA&BHT, bircok kozmetik urunun iceriğinde de koruyucu olarak yer alıyor. Yapılan araştırmalar, uzun sureli kullanımında alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini ortaya cıkardı.

Petrokimyasallar nelerdir?
Isopropyl alcohol (ya da isopropanol), metil alkol (methyl alcohol ya da methanol), buthyl alcohol (butanol), ethyl alcohol (etil alkol ya da ethanol) adıyla kozmetik urunlerinin iceriklerinde rastladığımız petrokimyasalların bobrek, beyin ve solunum sistemi icin zararlı olabileceği biliniyor. Ozellikle deri yoluyla emilerek vucuda girdiklerinde uzun vadede oldukca zararlı etkileri mevcut.
hthayat.com