PSİKİYATRİK İLACLAR OCU MU?
· Psikiyatri ilacları o kadar kotu anlatılıyor ki hastaların korkmaması imkÂnsız.
· İlacların uyuşturduğundan, sersemleştirdiğinden tutunda bağımlılık yaptığına kadar bircok yan etkisinden bahsediliyor.
· İlaclarla ilgili bu kadar yanlış bilginin yayılmasının bircok nedeni var.
· BİRİNCİSİ: BİZ PSİKİYATRİ HEKİMLERİ.
· İlk once iğneyi kendimize batıralım.
· Eğer hastalarınıza ilacların yan etkilerinin olabileceğini anlatırsanız hastalar ilaclarını bırakmıyor. Bu konuda hastalarımıza yeterince vakit ayırmıyoruz ya da ayıramıyoruz. Bunun nedeni de bakılması mecburi olan hasta sayıları.
· İKİNCİSİ; KOMŞU TEYZELER.
· KOMŞU TEYZELER oyle akıl almaz şeyler anlatılıyor ki ben bile şuphe duyuyor hale geliyorum.
· Yakınlarından birinin “ …..” isimli ilacı kullandığını, ona cok kotu ettiğini, yerinden kaldırmadığını, şaşkınlaştırdığını, ilacın surekli uyuttuğunu birkac kez ictikten sonra icemediklerini ya da kendilerinin icirmediğini ballandıra ballandıra anlatırlar.
· Biliyorsunuz ki komşuların gunlerinde konuşulacak konu sıradan ozelliklere sahip olmaması gerekir. Olay ne kadar dehşetli bir dille anlatılır, olaya aksiyon eklenirse o kadar etkileyici olur.
· Bu hikÂyeleri komşularından dinleyen bir insan gunun birinde bir psikiyatri hekimine başvurduğunda ve ilac kullanması gerektiği soylendiğinde aklına gelecek ilk hikÂye KOMŞU TEYZELERİN anlattığı o korkutucu OCU hikÂyeleri olacaktır. Psikolojik olarak iyi durumda olmayan zaten korkmuş olan hasta bu on yargıyla ilacı icecek ve daha ilacı icer icmez şikÂyetleri başlayacaktır.
· Bunları nerden mi biliyorum cunku hastalarım anlatıyor.
· Duyduğum hikÂyeler de ki ilacı icip yan etki gormuş kişilerin tanıları ne hikmetse hep aynıdır. O tanıda hep depresyon olur.
· Boyle bir şey kesinlikle yok. “Benim de bir yakınım vardı psikiyatriste gitti aynı senin ilacı verdi” boyle standart kalıp bir cumle olabilir mi? Herkesin tanısı depresyon olabilir mi? HikÂyenin tamamen uydurma olduğu hikÂyenin başından belli oluyor.
· UCUNCU neden Ruh Sağlığı ile ilgilenen DİĞER CALŞANLAR.
· Toplumda oyle bir algı oluşturuluyor ki. Psikiyatristler sadece ilac yazar. DİĞERLERİ ise hastaları dinler konuşarak cozer.
· Yok oyle bir şey!
· Bu da koca bir yalandan ibaret. Bunu okuduğunuz da “Evet ben şuraya gittim ve psikiyatrist bana hemen ilac yazdı” diyecekler olduğunu biliyorum. Bunun nedenini cok basit anlatayım. Devlet ya da Ozel Hastanede calışan bir psikiyatri hekiminin hastalarına bakması icin belirli bir zaman aralığı verilir. Bu zaman aralığında hastalarına bakmak zorundadır. Bu zaman aralığında psikoterapi yapılabilmesi imkÂnsızdır. Bir psikoterapi suresi 45-60 dakika arasındadır. Bunu anlamanın tek yolu hem devlet hem de ozel hastanelerin randevu saat aralıklarına bakmanız olacaktır.
· Konuşarak psikiyatrik bozukluk TEDAVİ EDİLEMEZ. PSİKOTERAPİ ile HASTA TEDAVİ EDİLİR.
· PSİKOTERAPİ YAPILMADAN YAPILAN KONUŞMALAR SİZİ RAHATLATMADAN İLERİ GİTMEZ. Adı TERAPİ değil MUHABBET olur. Konuştuğunuz zaman ve sonraki birkac saat ya da gun kendinizi iyi hisseder sonrasında kotu hissetmeye devam edersiniz.
· DORDUNCUSU PROSPEKTUS OKUYAN HASTALAR.
· Ozellikle OKB’si olanların ilk yaptıkları şey psikiyatri ilaclarının PROSPEKTUSUNU okumaktır.
· Prospektuste okuduğu tum yan etkilerin kendinde cıkıp cıkmayacağına dair takıntıları oluşur. İlacı ictikten sonra bunların oluşup oluşmayacağını kontrol ederler.
· Vucudunuzu kontrol etmeye başladığınız da bırakın sizi, o ilacı psikiyatri doktoru icse vucudunda olup bitenin ilactan mı yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını ayırt edemez.
· SONUNCUSU SOSYAL MEDYA ÂLİMLERİ;
· Ben gercekten hastalarıma hak veriyorum.
· Bu kadar bilgi kirliliğinin icerisinde doğru bilgiye ulaşmak o kadar zor ki.
· Eskiden biraz bilgisayardan anlayan biri bu sacma sapan bilgileri internete yazabiliyordu. Şimdi Instagram ve Facebook un cıkmasıyla birlikte herkes istediği her konuda yazabiliyor.
· Farklı psikiyatrik bozuklukları olan hastaların da son zamanlarda internet siteleri, blogları ve forum sitelerinin olduğunu goruyoruz.
· Psikotik atak donemlerinde yazdıkları bircok bilgi hezeyanları ve halusinasyonları doğrultusunda oluyor. Kendisinin tedavisini yapan hekime ve kullanmak zorunda kaldığı ilaclara karşı oldukca olumsuz şeyler yazabiliyorlar.
· Sosyal Medyadan bir şey takip etmek istiyorsanız psikiyatri hekimlerinin sitelerini, sosyal medya hesaplarını ve Turkiye Psikiyatri Derneğinin sitesini takip edebilirsiniz.
· Bu yazıyı okuyan değerli okuyucular;
· ANTİDEPRESAN İLACLAR, ANTİPSİKOTİK İLACLAR ve DUYGUDURUM DUZENLEYİCİ İLACLAR BAĞIMLILIK YAPMAZ.
· Sadece Yeşil Receteli ilaclar bağımlılık yapar.
· Antidepresan ilaclara ait yan etkiler var mıdır? Elbette ki var.
· İlk 3 gun mevcut sıkıntınızı daha cok arttırabilir.
· Hafif bir mide bulantısı, sersemlik hissi, uyku hali, dalgınlık, dikkat azalması yapabilir.
· En sık gorulen yan etkileri de bunlardır zaten.
· İlaclara ait yan etkiler ilk hafta daha sık gorulurken 3. Haftada yan etkiler kaybolma noktasına gelir.
· KOMŞU TEYZELERDEN duyduğunuz ilaca ait ocu hikÂyeleri de hep bu zamanı kapsar. Doktor ilacı verir. Yan etkiler yeterince anlatılmaz. İlac yan etkisi olduğunda doktora başvurmak yerine ilacı bırakır. Başka bir doktora gider. Bu sefer de başka bir ilac başlanır yine yan etki yapar. İlac yine bırakılır. Ve duyduğunuz hikÂyeler başlar.
· Duzenli kullanımda bircok yan etki kaybolur.
· Bunların dışında yan etkiler cıkabilir mi? Elbette ki cıkabilir. Bu yan etkileri cıkma riski basit diye nitelendirdiğiniz ağrı kesicilerden cok değildir. Benzer risklere sahiptir.
· Antidepresan ilaclar sadece depresyonda kullanılmaz. Tum anksiyete bozukluklarında, şizofrenide, bipolar bozukluk depresif donemde, paranoid bozuklukta kullanılabilir.
· Diğer bir ilac grubu ANTİPSİKOTİKLER.
· En sık gorulen yan etkileri uyku ve iştah artması ve bunun sonucunda oluşan kilo alımıdır.
· Antipsikotik ilaclarda antidepresanlar gibi bircok psikiyatrik bozuklukta kullanılır.
· Şizofreni, paranoid bozukluk ve bipolar bozukluk ana kullanım yerleri olmakla birlikte tedaviye direncli depresyon, OKB ve diğer bozukluklarda guclendirme tedavisi olarak tedaviye eklenebilir.
· Kullanım alanlarını yazmamdaki neden ise hastaların prospektusunu okuyup benim boyle bir hastalığım yok ben niye kullanayım demelerinden kaynaklanıyor.
· Yeşil receteli ilaclara gelince ben hastalarımın tedavisinde kullanmıyorum.
· Kısa sureli kullanımda bağımlılık yapmaz bu doğru. Ama ne yazık ki hastalar verdiği rahatlıktan dolayı diğer ilacları değil de bu yeşil receteli ilacları kullanmak istiyorlar. Bir yolunu bulup başka hekimlere yazdırıyorlar. Belirli bir sure sonra bağımlı hale geliyorlar.
* Asıl sorun ilac kulanmak ya da kullanmamak değil. Asıl sorun tedavi yontemlerinden birinin yanlış bilgiler nedeniyle kullanılamaması, hastanın sağlayacağı faydayı gorememesi, uzun sure hastalıkla mucadele etmek zorunda kalması.
· KISACASI; PSİKİYATRİK İLACLARDAN KORKMAYIN. Kafanızda ki soruları doktorunuza sorun. Yan etki gorduğunuzde ilacı bırakmak yerine doktorunuza başvurun. KOMŞU TEYZELERİ değil DOKTORUNUZU dinleyin.

[h=2]Eskişehir Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]