Kişiler para kullanımındaki tutumlarına gore; savurgan, bonkor, normal, tutumlu, cimri diye değişik sıfatlarla tanımlanır. Para kullanımının biyolojik, psikolojik, sosyal sebepleri olduğu gibi,kişilik ozellikleri, bozuklukları ve bazı psikiyatrik hastalıkların belirtisi para kullanımı ile dikkati ceker.
Orneğin, Obsesif Kompulsifler buyuk bir super ego ve vicdana sahip oldukları gibi para konusunda tutumluluktan,cimriliğe kadar geniş bir yelpaze cizebilirler. Herşeyi istifleyen okb’ler parayıda aşırı kontrol altında tutacağım derken ihityaclarını oteleyebilir. Haz peşinde koşan antisosyal kişilik bozukluğu para ile herşeyi satın almaya kalkar ve elinde para tutamaz. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktive Bozukluğu (DEHB)nda durtusel tarafı ağır basanlarda duşunmeden alış-veriş yaparlar. Mutsuz, onore edilmeyİ bekleyen histironik kişilik bozuklukları da ilgi almayı kıyafet alma ile olcebilir. Bipolar affektif bozukluk manik ucta para kullanımında, bonkorlukten savurganlığa kadar gidebilir, oyle ki manik uc vaktinde tedavi edilememiş ve aşırı ilerleyip, psikotik maniye gecmiş bir hasta cami kapısında servetini dağıtabilir, tum birikimini aşk icin karşı cinse harcayabilir.
Aşırı tutumlulukla ilgili deneyler var şoyle ki; Araştırma tarla fareleriyle yapılmış mutevazi, cer cop herşeyi yiyen tarla fareleri biriktirmeyi bilmez, tarlanın ortasına fareleri hapsedecek şekilde bir kafes koymuşlar, kafes icine denk duşen yiyecekleri bitince fareler ac kalmış bu caresizlik onlara yeterince yaşatılınca kafes kaldılıp fareler doğal ortamına salıverilmiş, o fareler gıdaları bolluk icinde yaşadıkları tarlalarında biriktirmeye başlamışlar.
Yaşamında savaş ve yokluk gormuş ihtiyarların luzumlu-luzumsuz herşeyi sakladıklarını gormuşsunuzdur. Cocuklarda para kullanımının eğitimi gerekir. Cocuklar, bankamatiğin parayı sonsuz verdiğini zannedebilirler, ihtiyacla lux arasındaki farkı pek cok yetişkin bilmezken, cocuktan beklemek cokta uygun değil. “Bir genci butun bir mahalle buyutur” diyen atalarımız haklı. Sosyal oğrenmede cok oenmli. Reklamların etkilerinide unutmamak gerekir. “Sen buna değersin” gibi sloganlarla tukettiğin kadar varsın imajı veriliyor. Paranın mutluluk getireceği inancıda yaygın. Cokluğuda, yokluğuda yara olan paranın, nasıl olculecekse “yetecek kadar” olanın mutluluk getirdiği belirtiliyor.
Yatak, ilac, yiyecek, statu, bilgi, sex, faiz, sigorta, arkadaş satın alan para; sağlık, uyku, iştah, aşk, huzur, şefkat, dost, guven, bereket satın alamıyor.
[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Psikiyatrik hastalıklar ve para
Sağlık0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Psikiyatrik hastalıklar ve para