İnsan beynindeki sinir hucreleri (noron) arasında iletişimin sağlandığı snaptik aralıktaki norotransmitter (monoaminler; dopamin, serotonin, noradrenalin vb.)’lerin azalması sonucu psikiyatrik rahatsızlıklar olduğu biyolojik varsayıma dayalı olarak ilaclar geliştirilmiştir. Biyolojik yaklaşımlara gore, psikiyatrik rahatsızlıklar, vucuttaki bu biyokimyasal maddelerdeki değişmeler sonucu ortaya cıkmaktadır. Biyokimyasal maddelerdeki değişmelerin ruhsal rahatsızlıklarda neden-sonuc ilişkisi tartışmalıdır.
lPsikiyatrik hastalıklarda kullanılan ilaclarla ilgili toplumda yaygın bilgilendirme yanlışları vardır.
Halk arasında butun sinir ilaclarının bağımlılık yaptığı ve uyuşturucu ilaclar olduğu yolunda yanlış bir bilgilenme vardır.
lTemelde bu bilgiler psikiyatrik hastalıkların doğal seyrini bilmemekten ve ilacların etkilerini yanlış yorumlamaktan kaynaklanır. İlacların uykuya eğilim, uyuşukluk, denge bozukluğu yapması bağımlılık olarak değerlendirilmesine yol acmaktadır. Ozellikle şizofreni, anksiyete ve depresyon tedavisinde kullanılan ilacların kesilmesi ile hastalık belirtilerinin tekrarlaması hasta ve yakınları tarafından ilaca bağımlılık olarak yorumlanmaktadır. Eğer ilac kesildikten sonra bir takım şikÂyetler tekrarlıyorsa o zaman kullanılan ilacın bağımlılık etkisinden değil, yaşanılan hastalığın hala devam ettiğinden şuphe etmek gerekir. Hastanın iyileştikten sonra da belli bir sure ilacını kullanmak zorunda olması bilimsel anlamda bağımlılık değildir.
İşte bu yanlış yorumlama psikiyatrik hastalıklarda sık yapılan bir hatalı davranıştan kaynaklanmaktadır. Bu yanlış, şikÂyetlerdeki duzelmeler başlar başlamaz, ilacın kesilmesidir. Oysa şikÂyetler duzeldikten sonra bile bir sure ilac kullanmak zorundayız. Aksi takdirde hastalık tekrarlayacaktır. Bu sure anksiyete bozukluklarında tam olarak duzeldikten sonra hicbir şikayet yokken bile 3 ay depresyonda ise 6 aydır. Şizofrenik rahatsızlıklarda ise daha uzundur.
Psikiyatrik ilacların genel olarak bağımlılık oluşturma ihtimali yoktur. Ancak benzodiazepin turevi ya da amfetamin turevi (diazem, rivotril, akineton ve ritalin vb.) bazı ilacların bağımlılık yapma ihtimali vardır.
Bu ilaclarda yeşil ve kırmızı recete ile satılmakta ve doktor kontrolu altında kullanıldıklarında gayet faydalı ilaclardır. Ancak bazen kotuye kullanılabilmektedirler ki bunun da onlenmesi icin hekimlerin recetesi dışında eczanelerden alınmaları yasaktır.
Kısaca psikiyatrik hastalıklarda hekimin onerdiği uygun doz ve uygun surede kullanılan ilacların bağımlılık yapma ihtimali oldukca azdır.
[h=2]Eskişehir Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Psikiyatri'de ilac kullanımı
Sağlık0 Mesaj
●36 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Psikiyatri'de ilac kullanımı