1. ADIM : Ben Nerede Hata Yaptım?
Oncelikle zayıflamaya dair yazıları okuyarak oğrendiklerimden yola cıkarak, nerede hata yaptığımı tespit etmeye calıştım. Oyle ya, su ictiğim icin kilo almamıştım ben..
Metabolizma hızımın bozulmasına yol acan, iki tane buyuk hatam vardı:
1- Kahvaltı yapmamak
2- Akşam saatlerinden sonra, gun boyu yediklerimden cok daha fazla yemek yemek.. Gece yatmadan once bile atıştırıyor olmak.
2. ADIM : Hedefim Ne Olmalı?
Bu tespitten sonra “mantıklı” bir hedef planlaması yaptım. 60 kilo olmak istiyordum. Yani kaybetmem gereken 19 kilom vardı. Ayda 2 kilo versem ortalama 10 ay eder dedim. Şubat 2008 tarihini surenin sonu olarak belirledim. Bu kez, bugune kadarkinden farklı davranacaktım. “Kilo ver-yeniden al” donuşumune bir kez daha duşmemek icin uzun vadede yavaş ve kalıcı kilo vermeyi hedefledim. Ve baştan kendimi buna motive ettim.
Hatamı ve hedefimi tespit ettikten sonra, sıra karar vermeye geldi. Hayır, bu kez diyet yapmayacaktım. Ben, artık, sağlıklı beslenme nedir, onu oğrenmek istiyordum. Diyete başlamadığım icin bitirmeyecektim de.. Bundan sonra boyle beslenecektim. Bitmesi gerekmeyecek ve dolayısıyla beni sıkmayacak şekilde yemek yemem gerekiyordu.
Ve başladım..
Tarih 1 Mayıs 2007.. Kilom 79
3. ADIM : Hedefe Ulaşma Stratejilerim
* İlk yaptığım şey, buzdolabının kapağına keceli kalemle kilomu yazdım. Atıştırmak icin buzdolabına kadar gidip de o koskoca “79” rakamını gordukten sonra yiyecek kadar cesaretin varsa, ye, dedim.. İşe yaradı.
* Cantamda taşıyabileceğim boyutta bir defter aldım. Oğunlerimi saat ve icerik olarak butun detaylarıyla yazdım. Sadece Cuma gunleri tartılıyor, aylık hedefime gore hangi noktada olduğumu tespit ediyor ve kalan sure icin yeniden bir planlama yapıyorum. Eğer beklediğimden daha duşuk bir sonucla karşılaştıysam, defterimden bir onceki hafta yediklerime bakıp yemek guruplarına gore sayıyorum. Diyelim ki kotu gecen bir haftada ekmek/karbonhidrat gurubunu 18 porsiyon yediysem, yeni haftada bunu 10 a duşuruyorum.
Defter tutmak, attığım her adımı gormemi ve yaptığım işin ciddiyetini unutmamamı sağlıyor. Defterde tuttuğum notlarıma bakınca, ne yaparak başardığımı ya da ne yapmam gerekerek başaracağımı anlamam kolaylaşıyor.. Herkes bir şeyler diyor ama hepimiz ayrı bir bireyiz. Bize neyin iyi geldiğini oncelikle bizim oğrenmemiz gerekiyor. Bilgi ışık rolunu ustelenecektir mutlaka, ama yurumek icin uzerine bastığımız kendi ayaklarımız..
* Sık sık ve az besleniyorum. Ne ac bırakıyorum kendimi, ne de tokluk hissedecek kadar yiyorum. Ana oğun aralarını 4 saat olarak ayarlıyorum. Bu 4 saatin ortasında da ara oğun yiyorum. Yani diyelim ki kahvaltımı saat 8:00 de yaptım. Bu durumda saat 10:00 da ara oğun yiyorum. (ya bir meyve, ya 5-6 tane badem, ya bir iki kaşık yoğurt) Saat 12:00 de de oğle oğunumu yiyorum. Bazen herşey kontrol altında olmayabiliyor. Sabah oğunu gecikebiliyor. Bu durumda ara oğunu atlayabiliyorum. Her mudahaleye acık, esnek bir beslenme programının keyfini suruyorum. Her gun altı oğun olmasa da, genellikle 5 oğun yemeye gayret ediyorum. Akşam yemeğinden sonraki dilimde genellikle meyve yemeyi tercih ediyorum. Eğer akşam yemeğimi hafif geciştirdiysem bu durumda gunun son ara oğununde birkac kaşık musli ve yoğurt yiyorum. Yemek yediğim son saatin 22:30 u gecmemesine dikkat ediyorum. Yatış saatim ort. 01:00-02:00
* Damak tadımdan hic feragat etmedim. Her yemeğimi z.yağlı, tuzlu normal tadında yiyorum.
* Ortalama olarak gunde 2-2.5 lt su iciyorum. Nadiren 3 lt. ye cıktığım oluyor. Ancak bunun tam olarak işe yarayp yaramadığından emin olacak kadar sureklilik sağlamadım.
* Her gun sporumu yapıyorum. 20 dk kondisyon bisikleri, 30 dakika masaj makinesi, mekik, ip atlama, yer hareketleri ve Bulutla yuruyuş (2 kez). Her ayın başında olculerimi alıyorum. (bel+basen+gobek) Bir sonraki ay, eğer olculerde değişiklik olmadıysa ya da diyelim ki gobek duştu de kalca değişmedi, karşılaştığım sonuca gore yeni ayda yeni bir spor pogramı yapıyorum. Kalcadaki değişimden tatmin olmadıysam, kalca egzersizlerine ağırlık vermeye başlıyorum. (Bir arkadaşımızın sorusu uzerine sporla ilgili bazı detaylar ekledim. Mesajımın linki:http://www.kadinlarkulubu.com/showpost.php?p=1637810&postcount=53)
* Bu kadar dikkatli yemeye devam etmekten sıkıldığım zamanlar da oldu. Şoyle bir yontem geliştirdim. Haftalık hedefime ulaşırsam kendime kucuk bir hediye alacaktım. Orneğin; bir kemer.. Aksi halde de kucuk bir ceza verecektim. Orneğin; baharat kutularının temizlenmesi.. (hani vardır ya aptalsı işler, yapsam iyi olur deriz ama uşeniriz, işte onlar)
* Yeni yemek duzenime gectiğim ilk gunlerde (ilk 2-3 hafta) zorlandım. Acıktığım zamanlar cok oldu. O anları, bir avuc beyaz leblebi ve hemen ardından ictiğim koca bir bardak su ile geciştirdim.
* Her nu ne yiyeceğimi duşunup, planlarken neler sormam gerektiğini biliyordum artık. Her gun mutlaka et, sebze, yoğurt, sut, sebze,meyve ve tahıl grubunu dengeli şekilde tuketmem gerekiyor. Cok olmuştur; defterime bakıp "A-aaa bugun ne kadar az sebze yemişim" diyerek akşam yemeğine son anda sebze eklediğim..
"Genel Olarak Neler Yiyorum?"
* Kahvaltım genelde corn flakesten(tam tahıllı ve cikolatalı) oluşuyor.
* Haftada 1-2 kez musli(cikolatalı) yiyorum. (yoğurtla karıştırıp)
* Her gun, oğunlerime sut ve yoğurdu mutlaka dahil ediyorum.
* Her gun kırmızı et/balık/tavuk gurubundan birini yemeye dikkat ediyorum.
* Her hafta mutlaka, en az iki oğun bakliyat yiyorum. Bu haşlanmış fasulyeyle yapılmış piyaz, yeşil mercimek salatası, yeşil mercimek yemeği veya kırmızı mercimek corbası oluyor ağırlıkla.
* Peynir (yağlı, en sevdiklerimi) hemen hemen her gun yiyorum.
* Meyveyi sınırlı tutuyorum. O an icin damak tadıma uyuyorsa, mutlaka yanında bir lokma sut iciyorum, ya da cok az yoğurt yiyorum.. Ama bazı meyvelere yakışmıyor tabii..
* Diyet dondurma yiyorum, yediğim tek tatlı şey (meyve haric) bu sanırım. Son iki aydır, hedefime iyice yaklaştığım icin normal dondurma da yemeye başladım. Ve elbette kucuk kacamaklara da başladım.. Ama bunları burada yazmanın akla uygun olmadığını duşunuyorum yerimseniben
* Her gun olmasa da, ceviz ve badem yemeye dikkat ediyorum. Ama bunu yediğimde, bir ara oğun muamelesi yapmaya gayret ediyorum.
*Canım gazoz turu bir şey istediğimde de gunde bir şişeyi gecmemek kaydıyla Camlıca Light gazoz iciyorum.
.
* Hic ekmek yemediğim gunler de oluyor. Ama yediğimde de genellikle Light Ekmek veya Tam İntegral ekmek yiyorum. Kilo vermemde bir azalma olduğu hafta ekmeği kesip sadece Wasa (bir ceşit diyet kraket, bir adedi 30 kalori) yiyorum ve mudahalenin olumlu etkisini hemen gozlemliyorum.
* Her hafta,-Perşembe gunleri pirinc lapası diyeti yapıyorum. Toplam 2 olcek pirinc tuketiyorum. Yoğurt ve baharatla karıştırarak yiyorum. Aralarda da meyve..
* Hic yemediğim şeyler var. Pilav(lapa diyeti gunleri haric), makarna, borek, simit, poğaca, zeytin, patates vs.. hayatımdan tamamen cıktı. Son zamanlarda ucundan yemeye başladım bazılarını. Ama kararım kesin. “Ucundan” yemeye devam edicem artık..
Son sozlerime gecmeden once, yeni beslenme şeklimi daha net anlatabileceğimi duşunduğum 2 tane gunluk monumu yazmak istiyorum.
09:50 corn flakes
12:45 domates, biber, salatalık ve peynirden yapılmış salata, 3 kepekli kraker
15:30 4 adet kucuk armut, 1 bardak ayran
17:30 1 tane cıtır (30 kalori)
19:30 1 tane levrek balığı ızgara, biber, soğan, roka
22:30 1 kase kiraz
Bir diğeri:
09:00 corn flakes
11:30 yarım paket altınbaşak
14:30 4 tane etli biber dolması
17:30 1 kase yoğurt+yarım kase kiraz
20:30 Ton balıklı ve mısırlı aysberg salata
22:30 yarım kase kiraz
Benim zayıflama hikayem işte boyle arkadaşlar.. Umarım sizlere de faydam dokunmuş olur.
“Ben bir yerde hata yaptım ve kilo aldım. Şimdi hatayı tespit edeceğim ve gecici bir sure icin değil, bir omur boyu sıkılmayacak şekilde doğru beslenmeyi oğreneceğim”
Bu sozleri cok sık tekrarladım.. Sonunda başardım. Cok az kilom kaldı ve artık beni hic rahatsız etmiyor. Ne yapmam gerektiğini sonunda oğrendim cunku..
…..ve tarih, 7 Aralık 2007
63.3 kiloyum.
Onceki ve şimdiki fotoğraflarımı da ekleyerek, bu uzun yazıyı artık noktalıyorum. Dilediğiniz her şeyi sormaktan lutfen cekinmeyin.Hepinize sağlıklı zayıflamalar diliyorum. a.s.
Fotolarla birlikte guncel durum mesajım / 15 Ağustos 2013
http://www.kadinlarkulubu.com/forum...un-basari-oykusu.140771/page-28#post-31538741
Puskuut'un başarı oykusu
Zayıflama, Diyet ve Beslenme0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zayıflama, Diyet ve Beslenme
- Puskuut'un başarı oykusu