PRP (platelete rich plasma- trombositten zengin plasma) yontemi hastanın kendi kanının alınıp trombosit hucrelerinin konsantre edilerek tedavi amaclı kullanılmasıdır. PRP ozellikle diz kireclenmesi başta olmak uzere kalca ve tum eklem kireclenmelerinde, omuz tendon yırtıklarında, ayak bileği ve diğer eklemlerdeki lokal kıkırdak zedelenmelerinde, bağ ve tendon zedelenmelerinde, tendinit, bursit, medial ve lateral epikondilit (golfcu dirseği, tenisci dirseği) gibi yumuşak doku romatizmalarında kullanılmaktadır. Ayrıca estetik kliniklerinde yuz gencleştirme ve sac dokulmesi icinde sıkca kullanılmaktadır.
PRP yoğun kullanılmasına rağmen bazı konuların uzerinde yeterince durulmamaktadır. Kendi klinik pratiğimde “hocam dizlerime PRP yaptırdım ama hic işe yaramadı” cumlesini cok sık duyuyorum. Bu durumun bir cok sebebi olabilir. Birincisi PRP hazırlama kitleri. PRP’nin hazırlanabilmesi yani PRP sısıvısında istediğimiz oranda trombosit hucresi bulunması kullanılan kite ve bu kite ozel optimal santrifuj cihazına bağlıdır. Kullanılan kit yetersiz olabilir. Nitekim son bir yıldır sağlık bakanlığı denetimleri yapılıyor ve piyasadaki bir cok PRP kiti sağlık bakanlığı tarafndan onaylanmadı. Şu anda kullanılan ve onay alan kitlerin buyuk kısmı yabancı menşeli olup USD ve Euro ile fiyatlandırıldıklarından maliyetleri yuksek. Hastaların bazen kit fiyatlarından bile daha ucuz rakamlara PRP yaptırdıklarını işitiyorum. Maalesef o yapılanların PRP olmadığını soyleyebilirim. Ayrıca denetlemeye tabi tutulmayan onemli bir nokta da kite ozel santrifuj cihazı kullanılması hususudur. Santrifuj cihazı kullanılan kite ozel değilse hazırlanan PRP yeterli tedavi etkinliğine sahip olmayacaktır.
PRP tedavisinin etkinliğini direk olarak etkileyen diğer bir faktor PRP’nin uygulanma yontemidir. PRP ne kadar ideal şekilde hazırlansa da doğru yere yapılmadığı surece etkisiz olacaktır. 5-10 yıl oncesine kadar lokal enjeksiynlar herhangi bir yardımcı cihaz kullanılmadan yapılıyordu. Ama artık en basit enjeksiyonlarda bile mutlaka ultrason goruntuleme kullanıyoruz. Ultrason rehberliğinde enjeksiyon %90-95’e yaklaşan oranlarda doğru noktaya yapılabilmektedir. Aksi takdirde bu oran %50’lerde kalmaktadır.
Bir diğer oneml konu ise PRP uygulanacak hasta secimidir. PRP hafif ve orta duzeyde kireclenme vakaları icin ideal bir tedavidir. Ağır vakalarda ancak başka bir tedavi opsiyonu yoksa duşunulebilir. Klinik pratiğimde, cok ağır duzeyde kireclenmesi olduğu halde PRP tedavisi ile duzelebileceğini duşunen hastalar ile karşılaşıyorum. Maalesef bu hastalar icin ameliyat dışında bir opsiyon yoktur. Ameliyat olamayacak vakalarda bazen kortizon enjeksiyonu denenebilir.
Uygun bir hastaya, ideal bir kit ile hazırlanmış , ultrason yardımı ile doğru noktaya yapılmış bir PRP enjeksiyonunun etkili olamaması, hasta yada hastalık kaynaklı bazı ozel durumlar olmadığı surece pek olası değildir. PRP tedavisi mutlaka egzersiz gibi koruyucu-yardımcı onlemlerle desteklenmelidir. Bu sayede PRP tedavisi ile uzun donem iyilik sağlanabilir.

[h=2]İstanbul Fizik Tedavi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]