Plateletten Zengin Plazma (PRP) kişiden alınan az miktardaki kanın ozel bir kit ve santrifuj işleminden sonra elde edilen platelet yonunden zenginleştirilmiş plazmanın yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesidir. Bu hucrelerden salınan buyume faktorleri hucrelerin onarım mekanizmalarını harakete gecirerek yara iyileşmesini sağlar. PRP uygulamasında, hedef bolgeye kan dolaşımı ile taşınabilenden cok daha fazla platelet ve buyume faktorleri ulaştırılabilmektedir. Plazma icersinde konsantre olarak bulunan plateletler deriye enjekte edildiğinde, kollajen uretimi ve yeni kılcal damarların oluşmasını uyarmakta ve cildin kendini hızla yenilemesini sağlamaktadır. PRP işlemi hastadan kan alınması ile başlar, ozel bir filtre ve 8 dakikada 3000 devir/ dakika ile santrifuj edilerek elde edilen serum; deriye mezoterapi ve dolgu yontemi ile enjekte edilir. Yontemin en onemli avantajı hastanın kendi kanından elde edilmiş olması ve alerji riski taşımamasıdır. Enjeksiyon yerinde plateletler ve beyaz kan hucreleri sinerjik bir etkiyle yoğun buyume faktorlerinin serbest kalmasına neden olur.
Plateletlerin icersindeki alfa ve kor granullerden salınan buyume hormonları, sitokinler, kemokinler ve pıtılaşma faktorleri hemostaz ve yara iyileşmesinde, doku yenilenmesinde en onemli maddelerdir. Bu buyume faktorlerinin etki gostermesi icin salınmadan once aktiflenmesi gereklidir. Aksi taktirde hasarlanmış plateletler bu işlemde başarısızlıkla sonuclanır. Plateletler normal kanda yaklaşık mm3 de 140000-400000 değerinde bulunur. PRP uygulamalarındaki farklı sonuclar; kullanılan ekipman, platelet jeli aktive etmek icin kullanılan protokol, hastaya ait faktorler, kullanılan hucre miktarı, farklı depolama zamanları olarak soylenebilir.
Plateletlerin iceriğindeki buyume faktorleri ile ilgili cok fazla araştırma yapılmaktadır. Hatta bazı buyume faktorlerinin klinik olarak uygulaması mevcuttur.Bunun haricinde kozmetik icerikli preparatlarda da yer almaktadırlar.
PRP tıbbi olarak 30 yıldır kullanılan bir yontemdir. 1987 de acık kalp ameliyatını takiben kullanılmıştır. Gunumuzde ortopedik girişimler, dental ve oral girişimler, plastik cerrahi flep kaydırma ameliyatları, kalp bypass ameliyatları anjiogenez gerektiren durumlarda kullanılmaktadır. Dermatolojide ilk kulanımları kronik yara, ulserler ve yanık bakımındadır. Son yıllarda kozmetik dermatoloji alanından yaygın olarak kullanıma girmiştir.
BizleR PRP tedavisini, dermatoloji kliniklerinde;
1- Yara iyileşmesinde
2- Cilt gencleştirmede
3- İnce cizgiler ve kırışıklıklarda
4- Volumetrik doldurma işleminde
5- Akne skatrislerinde
6- Alopesi dediğimiz sac dokulmelerinde
7- Selulitte
8- Stria (deri catlağı) tedavilerinde kullanmaktayız.
Ozellikle yuz ile ilgili yapılan lazer işlemlerinden sonra yara iyileştirmesini arttırmak ve etkili bir sonuc almak icin tercih ediyoruz. Burada amac, yaşlı ve hasar gormuş deriyi ve deri altı dokuları uyararak, yenilemek ve yeni deri uretimini sağlamaktır. Yapılan calışmalarda nazolabial katlantı dediğimiz burun kenarından ağız koşesine uzanan oluk tedavisinde iyi sonuclar gosterilmiştir.
Ozellikle akne nedeniyle muzdarip olan ve deriden cokuk izleri olan kişilerde fraksiyonel lazerlerle kombine edildiğinde başarı oranları yuksektir. Melazma dediğimiz gebelik lekelerinde, iceriğinde yer alan TGF Beta 1 faktorunun melanosit dediğimiz renk hucrenin yapımını azalttığından, tedavide uygulama alanı vardır. Başlangıcta sac transplantasyonu sonrası guclu ve dolgun sac buyumesi nedeniyle tercih edilen PRP, bugun bircok sac dokulmesi tipinde başarı ile uygulanmaktadır. PRP iceriğindeki VEGF8 ve PDGF4 maddeleri damar oluşumlarını kolaylaştırarak guclu sac buyumesine sebep olduğu bilinmektedir.
Deri yenilenmesinde kullanımında, tolarabilitesinin yuksek olması, deri ust duzeyde canlanma sağlaması, sağlanan bu etkinin uzun sureli olması, yeni ve doğal kollajen uretimini sağlaması nedeniyle PRP dermatologların sevdiği bir yontemdir.
PRP tedavisi kimlere uygulanmaz? Kritik duzeylerde platelet sayısı olanlarda, hemodinamik bozukluğu olanlarda, sepsis, akut ve kronik enfeksiyonlarda, fasial (yuz) malignitesi olanlarda, kronik karaciğer patolojisi olanlarda, antikoagulan tedaviler alanlarda PRP işlemini uygulamıyoruz.
Alopesi areata, Androjenik alopesi, Telogen efflivium gibi sac dokulmelerinde gerek tek başına, gerekse mezoterapi ile kombine edilerek olumlu sonuclar elde etmekteyiz. Cilt lekelerinde, lazer tedavilerine kombine ederek tedavi başarısını arttırmaktayız. Kırışıklık ve cilt gencleştirmede, tek başına, radyofrekans ve lazer ile birlikte, iğneli ve iğnesiz mezoterapi yontemleri ile birlikte kombine edilen bu tedavi protokolleri ile cildinizin sağlıklı, parlak, deri elastikiyetinin sağlam, sarkma problemlerinin giderilmiş olmasını sağlıyabiliyoruz.
Benimde icinde yer aldığım bircok Dermatoloji grup ve derneklerinin dermatolojik ve kozmetik uygulamalarda, sıklıkla tercih etmiş olduğu PRP tedavisinin uzman kişilerce yapılması, etkinlik acısından son derece onemlidir. Medyada bu uygulama ile ilgili gormuş olduğumuz yan etki ve komplikasyonlar, bu işlemin uzmanlar tarafından yapılması gerekliliğini hergun biraz daha ortaya cıkarmaktadır.
[h=2]Bursa Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Prp tedavisi ve dermatokozmetolojide kullanım alanları
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Prp tedavisi ve dermatokozmetolojide kullanım alanları