Prof. Dr. Ziya Mocan 'az ve sık' yemek gerektiğini savunuyor. Boylece, ac kalıp cok yemenin onunun kesileceğini soyluyor. Kendisi de gun icinde bol bol atıştırıyor ama kilo almıyor. Mocan sırrının; buyuk-kucuk herkese icmelerini tavsiye ettiği elma cayı olduğunu dile getirdi ve sizler icin tarifini verdi..
Dr. Ziya Mocan, Endrokronoloji ve Metabolizma profesoru... Kendisi, Umraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin klinik şefi... Turkiye'nin en şişmanlarının, 300-400 kiloluk insanların yolu onun kliniğinden geciyor. Bugune kadar 100 hatta 200 kilo verdirdiği pek cok hastasını gordum. 150 kilo vermesi icin diyete soktuğu hastalara tanık oldum. Evden cıkamaz durumdayken genc kızlığındaki kilosuna kavuşturduğu pek cok hastasıyla tanıştım...
HİC DİYET YAPMAMIŞ
Binlerce kişiye diyet recesi hazırlayan Mocan, bugune kadar hic diyet yapmamış. İlginc cunku kendisi, Turkiye'nin en iştahlı doktorlarından biri... Bana iştahına karşın kilo almamasının sırrını, evinde ve işinde nasıl atıştırdığını anlattı. Acarkent'teki evine konuk olduğumda anladım ki en buyuk sırrı; kendi sebze bahcesini kurmuş olması. Domates, soğan, kara lahana, maydanoz, roka ve daha pek cok sebze yetiştiriyor bu bahcede. Bitki caylarını, bahcesindeki bitkilerden hazırlıyor. İşte Dr. Mocan'dan kilo almadan atıştırmaya ilişkin tuyolar:
BU TARİFİ UYGULAYIN
* Herkese onerecek bir beslenme alışkanlığınız var mı?
Benim onerim; elma suyu alışkanlığı edinmenizdir. Ben elma suyumu masamın uzerinden hic eksik etmiyorum. Elma suyu metabolizmayı hızlandırır ve idrar miktarını artırır. Kilo sorunu olan kişilerin odemi atmasını sağlar. Bir-iki elmayı kesip haşlayın. İcine bir limon ya da portakal atın. Karanfil ve tarcın ekleyin. Cocuklara verecekseniz, bardağın icine bal koyup oyle verin. Elma suyunu hazırlarken icine koyacağınız limon ve portakalı sakın soymayın. Kabuklarıyla haşlayın. Bunların kabuklarında sitrik asit vardır. Bu, zayıflama ilaclarının icinde de bulunur.
ACIKHAVADA BESLENİN
* Cok atıştırır mısınız?
Saat başı bir şeyler yerim. Ac kalmak, sonradan cok yemek anlamına gelir. Atıştırmalar bazen icecek bir şey, bazen de birkac parca kepekli urun yemek şeklinde olabilir. Ben atıştırmaya ekinezya ile başlarım. Sonra ayran icer ya da bir kase yoğurt yerim. Her zaman dışarıda yani acıkhavada yemek yemeyi tercih ederim. Acıkhava her zaman iştah acar ancak şu da bilimsel bir gercektir ki; acıkhavada ve yukseklerde yaşayan insanlarda obezite daha azdır. Amerika'da bununla ilgili bir araştırma yapılmış. Arizona'da genetik olarak ailesel şişmanlığı bulunan bir ailenin bir bolumu, Meksika'da dağlık bir araziye yerleştirilmiş ve obezite azalmış. İklimlerin ve havanın insanın beslenmesinde cok onemli bir yeri bulunuyor. Dağda, ormanda hareket daha fazladır. Buralarda aldığınız kalorileri yakacağınızı soyleyenler haklıdır. Siz de vakit bulduğunuzda yemek icin kucuk yuruyuşler yapın, acık havada bir şeyler yiyin. Ben iştahlı biriyim. Yediklerimi doğru secmesem, kesinlikle cok kilolu biri olurdum. Ama sebzeleri seviyorum, sağlıklı şeyler yiyorum ve kilo almamayı başarıyorum.
TATLI AC KARNINA YENİR
* Cikolata yer misiniz?
Cikolataya alkol muamelesi yaparım. İkisini de ancak cok canım cekerse ve ac karnına tuketmeye dikkat ederim. Ac karnına cikolata yerseniz ya da alkol alırsanız o zaman yakımı kolay olur. Yağ oluşumuna yol acmaz. Canınız cok cikolata cektiyse, bitter olanları tercih edin. Bir kadeh beyaz şarap istediyseniz icin ama icine bir-iki tane buz atın. Boylece alkol oranını ve kalori etkisini azaltırsınız. Ben arada bir tatlı yerim. Her tatlıyı da severim. Tatlı yiyeceksem yemeğin uzerine yemem. İki saat gecmesini beklerim. Tatlıyı mutlaka ac karnına yemek lazım. Yatmadan once yerseniz, kilo icin yemek yemiş olursunuz. Yatmadan iki saat once, yemeği keserim.
KEPEKLİ SİMİT YENEBİLİR
* Simit en zararlı atıştırma alışkanlıklarımızdan biri mi?
Simit, atıştırma deyince baş sırada yer alır. Ama bence o kadar haşarı bir yiyecek değil. Simit kolay ve masumdur. Hatta kepekli olursa diyet listesine bile konabilir. O gun yeterince doyurucu bir oğlen yemeği yemediysem, beş cayında kendime kepekli bir simit ısmarlarım. Cok hamursa, icini cıkartarak yemeye calışırım. Kurabiye ve ekmek yemek istediğimde ise, kepekli undan yapılmış olanlarını tercih ederim.
ADACAYI YETİŞTİRİYORUM
Caylar benim elimin altından hic eksik olmaz. Sabah hastaneye gidince yeşil cay icerim. Evde ekinezya cayını tercih ediyorum. Adacayı ise, gunun her anında elimin altındadır. Ayrıca bahcemde ekinezya ve adacayı yetiştiriyorum. Ekinezya bağışıklık sisteminizi guclendirir ve guneş alan her yerde yetişebilir. Hic nazlı bir bitki değildir. Sonra bunların yapraklarını kurutup, blender'dan geciriyorum. Toz haline gelince, kendi bitki cayımı hazırlıyorum.
YEŞİL CAY KANSERİ ONLER
Yeşil caylarım Rize'den gelir. Fabrikaya girmemiş caylar taze taze elime ulaşır. Ben de onları blender'dan gecirir ve toz halinde hazırlarım. Fabrikaya girmemiş yeşil cayların antioksidan miktarı, diğerlerine gore 10 kat fazladır. Yani kansere karşı 10 kat daha fazla koruyucudur. Rize'deki aktarlarda fabrikaya girmemiş cok yeşil cay var. İsteyen herkes bunlardan getirtebilir. Yeşil cayı isterseniz yapraklarını bardağa koyup, uzerine su ekleyerek de icebilirsiniz.
BİR FİNCAN KAHVE YETER
Kahveyi azaltın. Hic hayatınızdan cıkartamıyorsanız, gunde bir taneden fazla icmeyin. Kahve yerine bitki caylarına ağırlık verin. Bunlara kısa zamanda alışırsınız.
SODA-LİMONA ALIŞIN
İcecek olarak en ideali soda limondur. Bir sodanın icine yarım limon sıkıp icmek, son derece sağlıklıdır. Gunde 3-4 bardak icebilirsiniz. Ancak mide probleminiz varsa, bu sizi rahatsız edebilir. O zaman soda yerine ılık suyun icine limon sıkın. Bu, metabolizmanızı hızlandırır ve kilo vermenize yardım eder.
KURUYEMİŞ İLAC GİBİDİR
Kuruyemişleri iyi secerseniz sağlıklı beslenirsiniz. Ancak cok tuketirseniz kilo alırsınız. Ceviz, badem ve fındık hep elimin altındadır. Hep tekrarlıyoruz; bunlarda Omega-3 var. Ama gunde birkac taneden fazla yemem. Akşamustu yorgunsam, bunlardan birkac tane atıştırmak bana ilac gibi gelir.
Calışırken salatalık ve kivi atıştırın
Prof Dr. Ziya Mocan, salatalığın zayıflamaya calışanların hayatlarında cok onemli bir rol oynayabileceğini soyledi ve ekledi: "Cok mu acıktınız bir salatalık yiyin. Salatalık karnı tok tutmak icin birebirdir. Ben taze salatalıklarımı kendim yetiştiriyorum. Boylece sağlıklı olduklarına emin oluyorum.
SEBZE BAHCEM VAR
Sebze bahcemde koyun gubresi dışında hicbir gubre kullanmam. En iyi organik tarımı insan kendisi yapıyor. Bunun icin buyuk imkanlara gerek yok. Kucucuk alanların insanın mutfağına ne kadar katkısı olduğuna inanamazsınız. Herkes kendisi icin kucuk alanlar oluşturabilir. Muayenehanemde elimin altında hep domates, kivi ve havuc bulunur. Canım bir şeyler atıştırmak istediğinde kucuk bir domates ya da kivi yiyorum. Bunlar tok tutuyor. Bu yıl hic domates almadım. Bahcemde yetiştirdim. Bir metre kareye domates ekince butun evin ihtiyacı taze taze karşılanıyor. Calışırken ya da bir şeyler okurken atıştırmak, oğrencilik donemlerimden kalma kotu bir alışkanlık. Oğrenciyken beynin calışması durur ve şeker ihtiyacı artar. Benim talebe cok hastam var. Onları anlıyorum. Ustelik yeni nesilde obezite daha fazla. Onlara, tok tutacak diyetler oneririm. Protein ağırlıklı diyet yapmaları, ac kalmalarını engeller. Ancak gencin diyetini alıp babası uygularsa olmaz. Tansiyon ve bobrek hastaları ile kolesterolu yuksek kişilere, protein ağırlıklı diyetler vermeniz zararlı olabilir.
'AZ VE SIK' YİYİN!
Kendimi terbiye ettim. Artık calışırken meyve, salatalık ve havuc yiyorum. Cağla cıktı, yiyebilirsiniz. Birkac ay sonra erik cıkacak, o da yenilebilir. Ama sağlıklı diye bunlardan gunde birkac kilo yerseniz, zararını gorursunuz. Ben gun icinde pek cok şeyden azar azar yerim. 'Az ve sık' yemek en iyisidir."
Bu masanın uzerinde bulunan her şeyden, gun icinde aşırıya kacmadan atıştırabilirsiniz. Ancak Mocan ozellikle elindeki elma cayını oneriyor. Bu cayı siz de kolayca hazırlayabilirsiniz. Bir-iki elmayı kesip haşlayın, icine bir limon ya da portakal atın. Karanfil ve tarcın ekleyin. Bu caydan coluk cocuk herkes, gunde 3-4 bardak icebilir. İlac gibidir.
(alıntıdır)
Ev Yapımı Elma Cayı / Zayıflamaya Yardımcı
Zayıflama, Diyet ve Beslenme0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zayıflama, Diyet ve Beslenme
- Ev Yapımı Elma Cayı / Zayıflamaya Yardımcı