“Platelet rich plasma” platelet (trombosit) yonunden zenginleştirilmiş plazmanın kısaltılmışıdır. Kişiden alınan kucuk miktardaki kan ozel bir tupe konularak bir dizi işlemden gecirildikten sonra elde edilen ‘trombositten zengin plazma’ aynı kişiye yapılmak istenilen işleme gore, istenilen bolgeye enjeksiyon yoluyla geri verilir. Tupe alınan kan uygulama yapılacak kişiye geri uygulanacağı icin her tup P.R.P işlemine ozel olmalıdır. Trombosit denilen kan hucreleri, vucudumuzda bulunan deforme olmuş dokuların onarımı ve naturel haline donuşmelerini sağlamak icin gerekli “buyume faktorlerini” yapısında barındırmaktadır.
*- PRP medikal bir uygulamadır ve sadece doktorlar tarafından yapılmalıdır.
PRP bir kok hucre tedavisi değildir ancak dolaylı yoldan kok hucreler uzerinde calışır. Trombositler aktiflenince ceşitli proteinler ve buyume faktorleri salgılar ki bu proteinler; kollajen oluşumunu, cildin sıkılaşmasını, hyaluronik asit oluşumunu ve bunlar sayesinde yenilenmeyi sağlar. Trombositler enjekte edildiği bolgelerde kok hucrelerini uyarıp, aktif hale gecirirerek dokuların yenilenmesine yardımcı olur. Estetik dışında spor yaralanmalarında, diabetik ulser tedavisinde ve ortopedi gibi diğer tıp alanlarında da kullanımı vardır. Kullanım alanlarıyla ilgili calışmalar surekli devam etmektedir.
Cerrahi uygulamalardan kacınan ve kendi vucudunun yenilenme gucunden yararlanmak isteyen kişilerin tercihi haline gelmiştir. Calışmalar yapılan kişilerin cildinin daha genc ve canlı gorunduğunu gostermiştir. Ayrıca tum yuzde yenilenme isteyen kişiler icin oldukca uygundur. Bu uygulamayla birlikte kırışıklıklarda azalma, ciltte yenilenme, akne izlerinde azalma, kimyasal peeling sonrası ciltte iyileşme elde edilebilir. PRP’nin etkileri uygulama yapılan bolgenin cevresinde de gorulur.
PRP Nasıl Uygulanır ?
Enjeksiyonlar kucuk miktarlarda tum yuz, saclı deri, boyun ve dekolte bolgesine uygulanabilir. P.R.P. işlem suresi en fazla yarım saattir ve mezoterapi tekniği kullanılır. Son zamanlarda lazer, roller gibi uygulamalarla birleştirilerek de yapılabilmektedir. Bazı calışmalarda botoksla birlikte uygulandığında botoksun etkisini azalttığı gosterildiğinden botoksla aynı zamanlarda uygulanmaması onerilmektedir.
Steril ortamlarda yapıldığı takdirde steril ve guvenilir bir yontemdir. Aksi takdirde lokal enfeksiyon, alerji gibi istenmeyen yan etkilerin oluşma riski yuksektir. P.R.P. uygulama seansları icin onerilen ortalama 3 – 4 seanstır. 2 veya 3 hafta ara ile seans uygulanır. İlk uygulamadan sonra cildin aydınlanması ve parlaklığı hemen gozlenir. Sonuclar 2-3 ayda net bir şekilde gorulebilir hale gelir. Uygulamalar sonrasında ortaya cıkan yapılanmanın kalıcılığının sağlanması icin idame seansları yıl icinde 1 veya 2 seans olarak onerilir. PRP işleminin dolgu veya botoks gibi bir suresi yoktur. Zamanın ve cevrenin etkilerine karşı savaşan bolgeye destek gonderilir fakat zaman ve cevre etkisi de diğer yandan devam edecektir.
P.R.P. Dermatolojide Hangi Durumlarda Uygulanabilir ?
-Sac dokulmesi, sac problemleri ve sac ekimi sonrasında
-Cildin sağlıklı ve parlak gorunmesi icin, oluşmuş kırışıklıkların azaltılması icin
-Tum vucut bolgelerinde daha estetik bir gorunum elde etmek amacıyla
-Yaraların ve yara izlerinin iyileşmesine katkıda bulunmak amacıyla
-Cilt lekeleri, goz altı torbalanma ve morlukların azaltılması amacıyla
-Kimyasal peeling ve lazer gibi işlemlerin sonrasında cildin yapılanmasına yardımcı olmak icin uygulanabilir.
[h=2]İstanbul Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Prp nedir?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Prp nedir?