[h=1][/h]PRP Nedir?
PRP tedavisi kişinin kendi trombosit hucrelerinden elde edilen urunun hastanın belirli bolgelerine uygulanması işlemidir. PRP’nin acılımı platelet rich plazmadır. Yani kanın iyileşme faktorleri bakımından zengin olan hucrelerinin ayrıştırılıp vucuda enjekte edilmesi anlamına gelir. Cilt bakımı gibi kozmetik amaclarla kullanıldığı gibi gunumuzde bircok hastalığın tedavisinde de PRP uygulamasından faydalanılır.
PRP Nasıl Uygulanır?
Yaklaşık 20 dakika kadar kısa bir surede gercekleştirilen PRP uygulamasına kişiden yaklaşık 20 cc kan alarak başlanır. 6 dakika suren ayrıştırma işleminin ardından ustteki bolum alınır ve hastaya enjekte edilir. İşlem hangi bolgeyle ilgiliyse o bolgeye direkt olarak uygulanır.
Bircok kozmetik alanda ve hastalıkta uygulanan PRP tedavisiortopedi alanında da başarıyla uygulanabiliyor. Ozellikle diz kireclenmesi, tenisci dirseği ve topuk dikeni hastalıklarının tedavisinde bu yonteme başvuruyoruz.
PRP ve Diz Kireclenmesi Tedavisi
Ozellikle ileri seviyede olmayan diz kireclenmelerinde PRP uygulaması oldukca faydalı bir yontemdir. Ustelik PRP, ağrıya yonelik değil, direkt olarak kireclenmenin tedavisine yonelik yapılır. Ağrıya yonelik yapılan kortizon enjeksiyonları gibi hızlı bir şekilde ağrıyı kesmez. Ağrı yavaş yavaş azalır ve zamanla kaybolması beklenir. Kortizon sonrasında gorulen şikayetlerin PRP tedavisinden sonra gorulmesi beklenen bir durum değildir. Diğer tum PRP uygulamalarında olduğu gibi hastadan alınan yaklaşık 20 cc’lik kan santrifuj işleminden gecirilir. Santrifuj, trombositlerin ayrılması işlemidir. Ayrıştırmadan sonra tupun ust kısmında kalan bolum alınır ve diz bolgesine enjekte edilir. 1 ay arayla 3 seans uygulanması genellikle yeterlidir.
PRP ve Tenisci Dirseği Tedavisi
Tenisci dirseği cok inatcı bir hastalıktır. Oluşturduğu ağrılar hastanın gunluk yaşantısını olumsuz etkileyebilir. Bu ağrıların giderilmesi icin uygulanan ameliyatsız tedavi yontemlerinden biri kortizon enjeksiyonudur. Kortizon enjeksiyonu ağrıların hızlıca giderilmesinde oldukca başarılıdır. Ancak olumsuz tarafı birkac ay sonra ağrıların nuksetme ihtimalinin yaklaşık yuzde 50 oranında olmasıdır. PRP diz kireclenmesinde olduğu gibi tenisci dirseği hastalığında da başarıyla uygulanır. Kortizondaki gibi ağrının gecmesi birden bire olmaz; zaman alır. Bu yuzden hastaların sabırlı olmaları gerekir. 15 gun arayla 2 kez uygulanan PRP seansı ile buyuk oranda başarı sağlanır. Tekrarlama riski de duşuktur.
PRP ve Topuk Dikeni Tedavisi
Bircok tedavi yonteminden sonuc alınamayan topuk dikeni hastalığında PRP uygulaması ile oldukca yuz guldurucu sonuclar alınabiliyor. Yine biraz zaman gerektiren PRP’yi bazen tek seansla bazen de 1 ay arayla yaptığımız 2 seansla uyguluyoruz.
PRP Kac Gun/Ay Arayla ve Kac Seans Uygulanır?
Yapılan işlemlere gore seans sayısı ve uygulama aralığı değişebilir. Ortopedik sorunlar icin konuşmamız gerekirse genellikle diz kireclenmelerinde 1 ay arayla 3 seans, tenisci dirseğinde 15 gun arayla 2 seans, topuk dikeninde ise 1 ay arayla 2 seans yeterli olur.
Yan Etkileri Var Mıdır?
Hastanın kendi kanından uretildiği icin PRP’nin herhangi bir yan etkisi ya da zararı yoktur. Sadece cilde iğnenin temas etmesi sonucu ağrı oluşabilir. Bu ağrı da cok hafiftir ve kısa surede gecer.

[h=2]İstanbul Ortopedi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]