PRP(trombositten zengin plazma) konsantre edilmiş trombosit ve serum icerir. Biz cerrahların yıllardır bildiği gibi iyileşmenin temel kaynağı bu trombositlerdir. Yapılarında yuzlerce farklı buyume faktoru barındırırlar ve kanama gibi durumlarda kan pıhtısının oluşmasını sağlarlar. Vucudunuzda herhangi bir kas, bağ yada tendonu yaraladığınızda trombositler ic kanama yoluyla hasarlı bolgede toplanırlar. Sonrasında kanamayı durduracak kan pıhtısını oluştururlar. Ardından da dokuda iyileşmeyi sağlayacak buyume faktorlerini salgılayarak doku onarımını başlatır ve koordine ederler. İlk 7-10 gun boyunca resmen zaman ayarlı bir hap gibi belirli aralıklarla yuzlerce buyume faktoru salgılarlar.
Bu buyume faktorleri hasarlı bolgeye kok hucrelerinin gelmesini ve kan dolaşımını arttıracak yeni damar oluşumunu sağlarlar. PRP hazırlamak icin toplar damarınızdan belirli bir miktar kan alınır. Ardından ozel santrifuj cihazlarında belirli surelerde cevrilerek trombositler normalde bulundukları konsantrasyonun 3-5 katına cıkartılır. Trombositten zengin bu konsantrasyonun (PRP) vucuttaki etkisi aynen hasarlı bir ciceğe biraz daha su ve gubre vererek onun kendini toparlamasını sağlamak gibidir. PRP ve salgıladığı yuksek orandaki buyume faktorleri vucut icin gubre gibidir. Yani normalde zaten uzun zaman icinde kendi kendine de iyileşebilecek olan hasarlı dokuları daha hızlı iyileştirir yada bir şekilde iyileşme konusunda caresiz kaldığımız, vucudun kendi kendine iyileştirmede yetersiz kaldığı durumlarda destek olarak iyileşmeyi sağlar.
PRP uygulaması hasarlı bolgeye bir miktar kok hucre cekebilir ancak gercek kok hucre uygulaması cok daha farklıdır. Yine aynı ornekten devam edecek olursak, PRP bitki icin gerekli gubre ve su gibiyken, mezenkimal kok hucre(MKH) daha cok yeni tohum dikip o tohumu yetiştirmek gibidir. MKH’ler sadece kaybedilmiş yada hasarlı dokuya donuşmek yada onu oluşturmakla kalmaz aynı zamanda onarım cevabını aynı bir bahcıvan gibi da koordine eder. Bu sebeple MKH uygulamaları daha cok kireclenme, kronik eklem ağrıları, kısmi tendon yırtıkları, omurga disk hastalıkları gibi dejeneratif sureclerde yararlı olmaktadır.
Eskiden MKH hazırlanması PRP’den cok daha zor ve uzun bir surec gerektirirken şu an yağ dokudan yaklaşık yarım saat icinde MKH elde etmek mumkun olmaktadır. Bu da MKH kullanımını giderek arttırmaktadır. Ozetlemek gerekirse iyileşme şansı olan ancak iyileşme surecinde bir takılma yada yavaşlık soz konusu ile ilk olarak PRP denemekte fayda vardır. Eğer dokuda yaşa yada kullanıma bağlı ileri derecede bir hasar varsa o zaman kok hucre denemek gerekir. Belirtmeliyim ki gelecekte kok hucre ve benzeri rejeneratif tedavilerin ortopedideki kullanımı giderek artacaktır.
[h=2]İzmir Ortopedi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Prp ile kok hucre arasındaki farklar nelerdir?
Sağlık0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Prp ile kok hucre arasındaki farklar nelerdir?