PRP hastanın kendi kanının alınıp santrifuj edildikten sonra yaklaşık olarak 10 cc kandan 2.5 cc olarak hazırlanan acık sarı serumdur. İcerisinde normal kandakine gore birim miktarda 5-10 kat daha yuksek miktarda trombosit icermektedir. Peki kan pıhtılaşmasında onemli olan bu yapının estetikte kullanımı ne şekilde olmaktadır.
Trombositlerin icinde bircok buyume faktorleri vardır. Bunlar trombositten salındıkları zaman bir cok dokunun yeniden oluşumunu sağlayabildiği gibi hızlandırmaktadır. Derinin bir katı olan epidermisin oluşumunu artıran, yeni damar oluşumları sağlayan, deride tazeliği gencliği sağlayan kollajen yapan fibroblast denen hucrelerin yapımını artıran, derinin ana hucrelerini veya kok hucrelerin buyumesi sağlayan bircok faktorler trombositten salınmaktadır
Ben klinik uygulamalarımda iki amacla PRP yi kullanmaktayım. Bunlardan ilki yuz gencleştirme icin bir yıllık bir kur icin 3 ay boyunca her ay bir kez yaptığım PRP uygulamasıdır. Burada PRP hazırlandıktan sonra cok ince iğnelerle deri icine uygulamaktayım. Yapılan deneysel klinik calışmalarda PRP' nin yeni kollajen sentezini sağladığı ve mevcutu hızlandırdığı gorulmuştur. Aynı zamnda PRP yeni damarların oluşumunu da artırmaktadır. Her iki durum hasta cildinde bir tazelik hafif pembelik ve ince kırışıklıklarda azalma sağlamaktadır. Kişinin kendi kanı kullanıldığı icin bu tedavinin herhangi bir yan etkisi de bulunmamaktadır. Estetik uygulamalarımda başlangıcta PRP uygulamalarına cok inanmamış ve kullanmamıştım. Ancak bu konuda deneysel ve klinik calışmalar yapıldıkca ve başarılı sonuclar cıktıkca bende kendi pratiğimde kullanmaya başladım. Ve gercektende klinik olarak hastalarda hem kendi gozlemlerim hem de hastaların geri bildirimleri sonucu ozellikle yuz cildinde başarılı sonuclar oluştuğu yonunde.
İkinci uygulama şeklim ise hastanın yuz,bacak veya el gibi bolgelerine yağ grefti uygulayacağım zaman PRP de kullanıyorum. Bu konuda da oldukca değerli klinik ve deneysel calışmalar mevcut. Ozellikle PRP'nin yeni damar oluşumunu artırdığı bulunmuştur. Bu şekilde yağ greftlerinin dolaşımında bir artış olarak greft kaybını azalttığı gosterilmiştir. Klinik pratiğimde PRP kullanmadan onceki yağ grefti uygulamalarımla karşılaştırdığımda yağ kayıp oranımın oldukca azaldığını saptadım. Bu nededle yağ enjeksiyonu yapacağım her hastaya aynı bolgeye PRP de uygulamaktayım.

[h=2]Ankara Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]