İzmir'den Kapadokya'ya 19 Şubat'ta gezi icin gidenleri taşıyan Metin Cetintaş yonetimindeki 48 J 8149 plakalı tur otobusu, Konya-Aksaray kara yolunun 54'uncu kilometresinde surucunun kontrolunden cıkarak şarampole devrildi. 46 yolcunun bulunduğu otobuste Nazan Uysal, Aslıhan Akdoğan, Mehmet Alcık, Mustafa Karakan, Buşranur Kacan ve Yasemin Ozkan hayatını kaybederken, 28 kişi yaralandı. Hafif yaralanan surucu Metin Cetintaş, tedavisinin ardından cıkarıldığı Konya nobetci sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Soruşturma kapsamında emniyet tarafından hazırlanan surucu belgesi araştırma raporu, dosyaya girdi. Raporda, surucunun ust aramasında SRC belgesi, B ve E sınıfı ehliyet ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2015 yılında verilmiş yuzde 47 engel oranını belirten ve surekli olarak gecerliliği bulunan engelli kimlik kartı bulunduğu belirtildi. Sol dirsek ve el bileği arasında cift kırık, sol boyun femur kemiğinde kırık, dirseğinde sinir sıkışması ve akciğer rahatsızlığı nedeniyle verilen engelli raporunda, Cetintaş'ın sol kolunu (sol ust ekstremite) uzun sureli işlerde kullanamayacağı da belirtildi.

Surucunun, engelli raporunu aldıktan sonra B ve E sınıfı ehliyetinin gecerliliğini kaybettiği, buna rağmen trafik tescil birimine bildirim yapmadığı ve engelli ehliyeti almak icin muracaatta bulunmadığının tespit edildiği belirtildi. Ayrıca plaka tanıma sistemi kameralarından elde edilen goruntulerde surucunun sol eliyle direksiyon simidini tam olarak kavrayamadığının gorulduğu ve surucu belgesinin iptal edilmesi gerektiği tespiti raporda yer aldı. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yurutulen soruşturma kapsamında surucu Cetintaş hakkında, 'taksirle birden fazla kişinin olumune ve yaralanmasına neden olmak' sucundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis ve 3 yıl sureyle ehliyetine el konulması talebiyle iddianame duzenlendi. İddianamede, Selcuk Universitesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nın, Cetintaş'ın var olan engelin dışarıdan fark edilemeyeceği ve otobusu kullanmasına engel bir halinin bulunmadığı yonundeki raporuna yer verildi. Rapor doğrultusunda surucu hakkında, 'kullandığı aracın yuk ve teknik ozelliğine, goruş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şatlara uymamak' kuralını ihlal ederek uzerine atılı 'taksirle olume ve yaralanmaya sebebiyet verme' sucunu işlediği kanaatiyle dava acıldı.

Konya 3'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanmasına başlanan sanık Cetintaş, savunmasında, buzlanma nedeniyle otobusun kontrolunu kaybettiğini belirterek,
"Ben şehirler arası otobus kullanırım. Olay gunu İzmir'den Kapadokya'ya tura cıkan bir aracın şoforluğunu yaptım. Aracta 2 şoforduk. Aracı Manisa'da aldım, Afyonkarahisar'a kadar getirdim. Afyon'da diğer arkadaş aracı kullanmaya başladı. Konya'ya yarım saat kala tekrar bana verdi. O arada ben uyudum, dinlendim. Sonrasında malum olay oldu. Hava ruzgarlıydı. Ayrıca gizli buzlanma da varmış. Karayolları'nın da yol calışması yoktu. Kaza meydana geldi." dedi. Sanık Cetintaş, engeli ile ilgili soruya ise,
"Kolumda platin var, ayrıca ciğerlerimden rahatsızım. Engelli raporum var; ancak ehliyetime herhangi bir engelim yok." dedi. Olenlerden 26 yaşındaki Aslıhan Akdoğan'ın ailesinin avukatı Durmuş İlhan, otobusu kullanan şofor ve arac sahibinin yanıltıcı beyanlar verdiğini iddia ederek,
"Sanık 16-19 Şubat arasında aralıksız seyahat halindedir. HTS kayıtlarından bu husus anlaşılmaktadır. Sanık engelli olduğunu, ehliyet vermeye yetkili makamlardan gizlemiştir. Sanığın engeli, guvenli suruş yapmasına engel olacak şekildedir. Bu sebeple biz olası kast hukumlerinin uygulanması gerektiğini duşunuyoruz. Engeli ile guvenli suruş yapıp yapmayacağı hususunda ve HTS kayıtları incelenmek suretiyle seyahat ettiği sure dikkate alınarak ileri suruş tekniği uzman kişilerden guvenli suruş yapıp yapamayacağı hususunda rapor alınmasını talep ederiz." dedi.

Mahkeme heyeti, sanık Cetintaş'ın engeline ilişkin dayanak tedavi belgeleri ile raporun istenilmesine, raporlar geldikten sonra sanığın Adli Tıp Kurumu'na sevkinin yapılarak engel durumunun 'E' sınıfı ehliyet almasına ve şehirler arası otobus kullanmasına mani olup olmadığına yonelik rapor hazırlanmasına karar verdi. DHA'nın haberine gore, HTS kayıtlarının istenilerek kazadan onceki seyahat bilgilerinin tespit edilmesi yonunde de karar veren mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına hukmederek duruşmayı erteledi.